Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 31 mei 2007

ZN Logo

Zorgverzekeraars willen afrekenen op kwaliteit

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil dat de komende jaren bij de toekenning van extra geld aan verzorgings- en verpleeghuizen meer gelet wordt op kwaliteitsverbetering. Ook de zorgzwaarte moet een rol spelen bij de verdeling van financiële middelen. Instellingen met een groot aantal ouderen met een zware hulpvraag moeten de kans krijgen een inhaalslag te maken.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid presenteert vandaag het plan `Zorg voor ouderen'. ZN steunt de lijn die de staatssecretaris voor de komende jaren heeft uitgezet. Er komt meer personeel beschikbaar voor de ouderenzorg en cliënten in een instelling krijgen het recht op een éénpersoonskamer.

De zorgverzekeraars vinden dat instellingen nog te weinig worden aangesproken op de kwaliteit die ze bieden. De ene instelling bereikt met hetzelfde geld en eenzelfde populatie cliënten veel meer dan de andere instelling. De zorgverzekeraars willen daarom dat het toekennen van extra financiële middelen wordt aangegrepen om kwaliteitsbeleid van instellingen op de agenda te zetten.

Het klantwaarderingsonderzoek dat iedere instelling volgend jaar verplicht moet uitvoeren, kan daarvoor volgend jaar als leidraad dienen. Een deel van het budget dat verzorgings- en verpleeghuizen ontvangen kan volgend jaar al bestemd zijn voor kwaliteitsverbetering. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbeteren van de maaltijdvoorzieningen of de distributie van geneesmiddelen. Het jaar daarna, in 2009, kunnen instellingen daadwerkelijk afgerekend gaan worden op initiatieven voor kwaliteitsverbetering.