Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Veiligheid op de agenda bij Brabants bezoek Ter Horst

31 mei 2007

Bij het werkbezoek van minister Ter Horst aan Veldhoven en Eindhoven stonden verschillende aspecten van het thema veiligheid op de agenda. In Veldhoven was er vooral aandacht voor de veiligheid binnen het bedrijfsleven. Bij het bezoek aan Eindhoven stond onder andere een bezoek aan het Veiligheidshuis op het programma. In dit huis werken tal van professionals samen aan de veiligheid en leefbaarheid in de Brabantse gemeente.

In de ochtend reikte minister Ter Horst in Veldhoven twee certificaten van het Keurmerk Veilig Ondernemen uit. Uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven 2006 blijkt dat bedrijven minder vaak slachtoffer zijn van criminaliteit. Toch is bijna de helft van de detailhandel en horeca nog slachtoffer; vooral van diefstal en vernieling. In Veldhoven hebben gemeente, politie, brandweer en ondernemers hebben handen ineengeslagen om korte metten te maken met onveiligheid op bedrijventerreinen en winkelgebieden. Door samenwerking en tal van preventieve maatregelen. Veldhoven is hiermee de eerste gemeente in Nederland die gemeentebreed is gecertificeerd voor Veilig Ondernemen. "Een mooie mijlpaal", aldus de minister.

Tijdens het bezoek aan Eindhoven bleek dat er in het Veiligheidshuis veel aandacht is voor de aanpak van risicojongeren. De gemeente vroeg aandacht voor het feit dat zij behoefte heeft aan (meer) mogelijkheden om ouders van criminele jeugd - waar nodig, met drang en dwang - te verplichten deel te nemen aan hulpverleningsprogramma's. De minister gaf aan deze behoefte te bespreken met haar collega's van Jeugd en Gezin en Justitie.

Het is de bedoeling dat in de naaste omgeving van het Veiligheidshuis een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wordt gerealiseerd. Minister Ter Horst werd meegegeven dat Eindhoven hoopt dat er vanuit Den Haag geen blauwdruk komt voor de invulling van de centra voor jeugd en gezin.

Binnen het integraal veiligheidsbeleid van Eindhoven is naast het thema jeugd ook het toezicht in de buitenruimte een belangrijk onderwerp. De politie trekt zich in de Brabantse gemeente deels van deze toezichtstaak terug. De gemeentelijke toezichthouders vullen dit gat op. Op zich werkt dit goed. Alleen kreeg minister Ter Horst bij haar bezoek te horen dat Eindhoven het omslachtig vindt dat er voor iedere nieuwe bevoegdheid van deze buitengewone opsporingsambtenaren opnieuw een aanvraag moet worden ingediend. De minister gaf aan dit knelpunt met haar collega van Justitie te bespreken.


---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties