CDA

;mid=1006] 31 mei 2007 - Persbericht -
CDA Rotterdam: Nieuw coffeeshopbeleid belangrijke koerswijziging

Het CDA Rotterdam vindt het nieuwe coffeeshopbeleid, dat burgemeester Opstelten vanochtend presenteerde, een belangrijke koerswijziging om de omgeving van scholen âcoffeeshopvrijâ te maken.

Uit het nieuwe coffeeshopbeleid blijkt dat de burgemeester de regels aanscherpt voor wat betreft de afstandscriteria voor de locatie van coffeeshops ten opzichte van scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en voor coffeeshops in de directe omgeving van scholen voor speciaal onderwijs. Daarnaast komt er een uitgebreid preventieprogramma en zal ook de illegaliteit stevig worden aangepakt.

De consequentie van dit strakkere beleid is dat maximaal 27 van de 62 coffeeshops per 1 januari 2009 hun deuren zullen moeten sluiten. Dit geldt ook voor de coffeeshop pal naast de ingang van een school voor speciaal basisonderwijs aan de Hilledijk. De CDA-fractie juicht deze ontwikkeling ten zeerste toe, maar vindt tegelijkertijd dat alle leerlingen in het basisonderwijs recht hebben op een school zonder coffeeshop om de hoek.

Fractievoorzitter Karen Duys: 'Dat coffeeshops in de buurt van middelbaar en voortgezet onderwijs worden gesloten, is een enorme winst. Maar dat coffeeshops in de nabijheid van basisscholen blijven gehandhaafd, blijft ons een doorn in het oog. In de raadsvergadering zullen wij dit bij de burgemeester aankaarten en bezien wat op dit vlak nog haalbaar is.'

Het CDA heeft zich altijd ingezet voor het fors terugdringen van coffeeshops in Rotterdam, vooral in de omgeving van scholen. De overheid moet ouders en leerkrachten optimaal ondersteunen bij de opvoeding van kinderen. Hierbij past geen coffeeshop in de buurt van scholen.
Ook het CDA op landelijk niveau zet zich in om coffeeshops te weren bij scholen. Hiervoor is de website www.wietvrij.nl in het leven geroepen. het CDA wil hier in beeld brengen hoeveel coffeeshops zich binnen een straal van 500 meter van een school bevinden.