FNV Bouw


Werkgevers steigerbouw stellen vereniging open voor 'gemengd bedrijf'

Het dagblad voor de bouw Cobouw heeft een kop die bij werknemers in de steigerbouw verbazing kan oproepen: 'Volgen bouw-cao vervalt voor steigerbouwers'. Na 25 jaar heeft de algemene ledenvergadering van de werkgeversvereniging VSB de verplichting laten vallen dat leden de bouw-cao volgen. "Dat werkgevers hun vereniging ook openstellen voor het zogeheten 'gemengde bedrijf' is natuurlijk oké", vindt eerste onderhandelaar bouw John Kerstens van FNV Bouw. "Maar dat mag niet leiden tot een uitverkoop van de cao."

FNV Bouw pleit er al jaren voor dat binnen de cao voor de bouwnijverheid voor branches aanvullende afspraken worden gemaakt. En juist met de VSB, Vereniging van Steigerbouw-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven, bestaan die afspraken al jaren! Sinds het jaar 2000 is de VSB partner bij de cao. Daarom bevreemdt het John Kerstens dat de VSB nu in de krant laat zetten 'dat de bouw-cao echt op de schop moet en goedkoper zal moeten worden'. "Bij de laatste cao-onderhandelingen is van dat soort overwegingen niets gebleken. Als de VSB oneerlijke concurrentie ondervindt van bedrijven die onder een goedkopere cao werken, dan weet ik daar een veel beter middel tegen. We hebben in de bouw een Bureau Naleving dat erop let dat bedrijven die bouwactiviteiten verrichten, zich aan de cao houden." Kerstens vindt dan ook dat werkgevers en bonden daarvoor hun krachten moeten bundelen. "En dus geen pleidooi via de media dat bedrijven nu dan maar bewust uit de bouw-cao moeten stappen."

De VSB verwacht, aldus Cobouw, dat een aantal gemengde bedrijven z'n best gaat doen om 51% of meer van de activiteiten buiten de bouw te verrichten: 'Dan kunnen ze overstappen naar een andere cao.' John Kerstens: "Juist het midden- en kleinbedrijf heeft baat bij een goede cao. En het is een onzinnig verwijt dat wij als vakbond halsstarrig zijn. Wij hebben altijd het voortouw genomen om veranderingen in de bedrijfstak in de cao tot uitdrukking te brengen."