Nationale-Nederlanden

Huidig pensioengat Nederland jaarlijks 18 miljard euro 31-05-2007

Werknemers nemen minder maatregelen voor eigen pensioen en hebben afnemend behoefte aan informatie.

De helft van alle Nederlandse werknemers heeft een pensioengat. Toch leidt dit niet tot het zelf nemen van maatregelen. Integendeel, de pensioeninertie lijkt de laatste jaren alleen maar toe te nemen. Ondanks de beperkte kennis over de eigen pensioenmogelijkheden en tevens het ontbreken van extra pensioenmaatregelen denkt 38% van de Nederlandse werknemers met 62 jaar te kunnen gaan pensioneren, terwijl slechts 13% van de pensioenregelingen dit nog toestaat. Onrealistische pensioenverwachtingen zijn het gevolg van de geringe aandacht van werknemers voor hun pensioen; ruim de helft van hen (51%) heeft er nauwelijks of nooit over nagedacht. Daarbij lijkt er sprake te zijn van een dalende tendens in de behoefte aan informatie en advies. Het gebrek aan tijd en de complexiteit van de materie vormen de belangrijkste redenen hiervoor. De nieuwe pensioenwet en de gevolgen daarvan zijn bij de meeste Nederlanders niet bekend. De meerderheid van de werknemers (60%) maakt zich wel zorgen over de betaalbaarheid van de AOW. Een kwart van de werknemers tot 45 jaar verwacht nauwelijks tot zelfs geen AOW meer te zullen ontvangen op de pensioenleeftijd.
Dit alles blijkt uit onderzoek in opdracht van Nationale-Nederlanden naar het pensioenbewustzijn bij werknemers.

Huidige pensioensituatie
Ondanks de beperkte kennis over de eigen pensioenmogelijkheden en het ontbreken van extra pensioenmaatregelen denkt 38% van de Nederlandse werknemers met 62 jaar te kunnen gaan pensioneren, terwijl slechts 13% van de pensioenregelingen dit nog toestaat. Onrealistische pensioenverwachtingen zijn het gevolg van de geringe aandacht van werknemers voor hun pensioen; ruim de helft van hen (51%) heeft er nauwelijks of nooit over nagedacht. Daarbij lijkt er sprake te zijn van een dalende tendens in de behoefte aan informatie en advies. Het gebrek aan tijd en de complexiteit van de materie vormen de belangrijkste redenen hiervoor. De pensioenwet en de gevolgen daarvan zijn bij de meeste Nederlanders niet bekend. De meerderheid van de werknemers (60%) maakt zich wel zorgen over de betaalbaarheid van de AOW. Een kwart van de werknemers tot 45 jaar verwacht nauwelijks tot zelfs geen AOW meer te zullen ontvangen op de pensioenleeftijd.

Pensioenbewustzijn
Ondanks de toenemende stroom informatie over pensioenen houden werknemers zich niet actief bezig met pensioen. Bij jonge werknemers (18-24 jaar) leeft pensioen zelfs geheel niet. Slechts 19% van de jongere werknemers denkt wel eens of goed na over het eigen pensioen. Opvallend is dat bij jongere werknemers wel een grotere informatiebehoefte bestaat dan bij oudere werknemers. Daarbij geeft een derde van de jongere werknemers aan behoefte te hebben aan uitleg over hun pensioensituatie, aan een pensioenberekening of onafhankelijk advies. Een universeel pensioenoverzicht, informatie over de nieuwe pensioenwet en (internet)tools die inzicht geven in het netto besteedbaar inkomen bij pensionering worden door jongere en oudere werknemers belangrijk gevonden.

Pensioeninertie
Ondanks het pensioengat bij de helft van de werknemers gaat men niet over tot actie. Een goed pensioen is volgens werknemers de verantwoordelijkheid van de werkgever, de overheid, de pensioeninstelling en de werknemer zelf. Die neemt hierin echter maar een beperkt deel op zich. De jongere werknemers hebben veel sterker de neiging de verantwoordelijkheid bij zichzelf te zoeken dan de oudere generatie. Werknemers verwachten van alle partijen duidelijke voorlichting maar die moet niet extreem positief of negatief de consequenties belichten om effectief te zijn.

Pensioenwet
Van de werknemers zegt 38% niet eerder van de Pensioenwet te hebben gehoord. 46% zegt er wel van te hebben gehoord maar de inhoud niet te kennen. Slechts 16% is goed tot globaal bekend met de inhoud. Men ziet de gevolgen van de Pensioenwet niet voor zichzelf van toepassing maar verwacht wel veel heil van duidelijkere voorlichting over de gevolgen.

Betaalbaarheid
Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de werknemers zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van de AOW in de toekomst. 29% van de werknemers verwacht ongeveer hetzelfde bedrag te krijgen, 19% verwacht in de toekomst nauwelijks (minder dan 60%) of géén AOW te krijgen. Zonder aanvullende pensioenmaatregelen denkt 47% van alle werknemers dat er te weinig inkomen zal zijn op het moment van pensionering. Zij zien het belang van extra mogelijkheden om op termijn voldoende pensioen te hebben. Aanvullend sparen is dan het meest populair, gevolgd door spaarloonregelingen en lijfrente.

Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat 17% van de jonge werknemers een sterke voorkeur heeft voor een collectief pensioen. Naarmate men ouder wordt neemt deze voorkeur verder toe tot 38% (45-60 jaar). Daarbij gaat het om de collectieve regeling via een werkgever maar ook nieuwe collectieve mogelijkheden die aansluiten bij een grotere flexibiliteit van de arbeidsmarkt en een toenemend aantal eigen ondernemers.

Pensioenoffensief
Nationale-Nederlanden start per vandaag een pensioenoffensief om de eigen mogelijkheden van werknemers voor het nemen van pensioenmaatregelen onder de aandacht te brengen en het kennisniveau te verhogen.