Stichting Wakker Dier

Wakker dier waarschuwt voor 'wildwest' bij varkensflats in hellendoorn

(31 mei 2007)
Wakker Dier heeft de gemeente Hellendoorn en de Provincie Overijssel per brief gewaarschuwd voor wildwest-toestanden bij uitvoering van de plannen voor 2 varkensflats van ieder 19.000 varkens in Hellendoorn. Wakker Dier weet uit ervaring met vestiging van industriële veebedrijven dat naast de dieren, ook de plaatselijke bevolking de dupe wordt vanwege ernstige overlast. Daarnaast blijken overheidsinstanties niet opgewassen tegen de gespecialiseerde topjuristen die in dienst zijn van deze grote bio-industriebedrijven waardoor illegale praktijken langdurig blijven voortbestaan. Bij de grootste varkensflat van Nederland, Knorhof in Buren, en de grootste legbatterij in Groesbeek zijn bijvoorbeeld al jarenlang wetsovertredingen aan de orde van de dag. Het politietoezicht en de handhaving van alleen het bedrijf Knorhof heeft de belastingbetaler al meer dan anderhalf miljoen euro gekost, zo meldde de Provincie Gelderland eerder. De grootste legbatterij in Groesbeek is in 2001 illegaal gebouwd en al 2 maal vernietigde de Raad van State de vergunning. In de omgeving van beide bio-industriebedrijven hebben omwonenden een actiegroep opgericht tegen de overlast van het bedrijf. Tegen beide bedrijven voert Wakker Dier rechtszaken.

Grootste varkensstal Knorhof
De `Knorhof' in Buren met 19.000 varkens is berucht vanwege de waslijst aan wetsovertredingen, jarenlange juridische procedures en klachten van omwonenden. In het verleden heeft het bedrijf voor veel stank- en geluidsoverlast voor omwonenden gezorgd en stond bovenaan de klachtenlijst van de provincie. Jarenlang werden in de stallen veel meer dieren gehouden dan toegestaan. Ondanks deze beladen voorgeschiedenis heeft de provincie het varkensbedrijf recent beloond met een veel te soepele vergunning. In de varkensfabriek worden varkens in meerdere verdiepingen gehouden. Voor dergelijke onnatuurlijke varkensflats bestaat geen enkel maatschappelijk draagvlak. Het dierenwelzijn wordt ernstig aangetast door de krappe betonnen huisvesting. In de bio-industrie worden staarten en hoektanden zonder verdoving verwijderd en biggen zonder verdoving gecastreerd. Niet voor niets ligt de bio-industrie politiek en maatschappelijk zwaar onder vuur. De eigenaar van Knorhof richtte een paar jaar geleden een soortgelijk bedrijf op in Flevoland 'Knorpolder'. Ook 'Knorpolder' was binnen de kortste keren in vele rechtszaken betrokken.

Grootste legbatterij van Nederland
Stichting Wakker Dier tekende twee weken geleden opnieuw beroep aan tegen een nieuwe poging van de gemeente Groesbeek om de grootste legbatterij van Nederland een vergunning te geven voor 300.000 kippen. Het illegale bedrijf raakte al twee keer eerder haar vergunning kwijt nadat de Raad van State beide malen oordeelde dat de gemeente veel te coulant is naar deze legbatterijboer. Ook oordeelde de rechter meermalen dat de gemeente ten onrechte de illegale stal op haar beloop laat. Wakker Dier is verbijsterd dat de gemeente volhardend de illegale boer de hand boven het hoofd houdt en daarbij zelfs milieuregels overtreedt. De reden voor deze gemeentelijke opstelling vloeit voort uit een convenant jaren terug waarbij de gemeente zich conformeerde aan de megastal in ruil voor afbraak van een kleiner kippenbedrijf naast een sportveld. Omdat Wakker Dier, samen met omwonenden en een plaatselijke milieu-organisatie ook een spoedprocedure heeft gestart verwacht Wakker Dier binnen een paar weken uitsluitsel van de rechter.