Senternovem


31-05-2007 | Actuele beleidsnota Bodem Gelderland ter inzage

De provincie Gelderland, gemeenten Arnhem en Nijmegen hebben hun gezamenlijke Beleidsnota Bodem geëvalueerd en geactualiseerd. Het geactualiseerde bodemsaneringsbeleid en beleid voor duurzaam bodembeheer is beschreven in de Ontwerpbeleidsnota Bodem: "De Gelderse Wegwijzer door bodemland, op de goede weg en verder".

In 2003 hebben de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen, als bevoegd gezag Wet bodembescherming, hun gezamenlijke koers uitgezet in de nota "Wegwijzer in Bodemland". Die nota is volgens afspraak geëvalueerd. Ook zijn er landelijke beleidswijzigingen geweest, vastgelegd in de beleidsbrief Bodem VROM (2003) en de herziene Wet bodembescherming (2006) met bijbehorende uitvoeringsregelingen. Op basis daarvan is de nota geactualiseerd.

Op 15 mei 2007 is de nota in een gezamenlijke procedure door de provincie en de gemeenten Arnhem en Nijmegen in ontwerp vastgesteld. De nota ligt van 21 mei tot en met 27 juli 2007 ter inzage.

Met de nota willen de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem en Nijmegen de aanpak van bodemsanering en bodembeheer (verder) bevorderen. De nota bestaat uit twee delen.

* In deel 1 zijn de beleidsopgaven uitgewerkt in duidelijke en afrekenbare acties voor de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen.

* Deel 2 is een praktische handleiding voor de uitvoering van de bodemtaken en het toetsingskader voor onderzoek en sanering binnen Gelderland.

Deel 2 is daarmee echt een handboek voor de praktijk. Door de landelijke ontwikkelingen zijn enkele nieuwe regels voor derden die de bodem saneren ontstaan, zoals het aanvragen van een besluit op het evaluatierapport en het nazorgplan. De Gelderse uitwerking biedt duidelijkheid en flexibiliteit aan saneerders.

Meer informatie
Zie voor de volledig tekst van de nota de website van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl/bodem.