Gemeente Buren


PvdA fractievoorzitter genomineerd voor Thorbeckeprijs

De fractievoorzitter van de PvdA, Mark Hofman, van de gemeenteraad van Buren is genomineerd voor de Thorbeckeprijs voor Politieke Welsprekendheid. Sinds de afschaffing van de titel `politicus van het jaar' wordt de Thorbeckeprijs beschouwd als de meest prestigieuze prijs die een Nederlands politicus te beurt kan vallen.

Volgens collega-raadsleden is Mark Hofman "erg innemend, daadkrachtig en een vechter in het debat. Met een flinke dosis humor en zelfspot weet hij het altijd weer aantrekkelijk te maken. Een persoon die open staat voor de mening van een ander, maar zijn eigen mening niet onder stoelen of banken steekt."

De strijd om de Thorbeckeprijs begint met de voorronde op 15 juni in het stadhuis in Utrecht. Dan volgen de genomineerde politici een debatclinic om daarna in een debatwedstrijd de finalisten te bepalen. Een jury beoordeelt de 32 kandidaten en kiest de acht finalisten. Oud-winnaars Joost Eerdmans (voormalig LPF-kamerlid) en Nen van Ramshorst (Groen-Links raadslid te Bussum) vormen de jury, die onder leiding staat van Willem Breedveld, journalist en tevens voorzitter van de Vereniging Thorbecke. De finalisten gaan door naar de finale op 6 oktober tijdens de Nacht van het Debat, in het Felix Merites in Amsterdam.

De Thorbeckeprijs, genoemd naar de staatsman J.R. Thorbecke (1789-1872), is een prijs voor politieke welsprekendheid die aan Nederlandse politici wordt uitgereikt. Naast genoemde prijswinnaars is de Thorbeckeprijs eerder gewonnen door Hans van Mierlo, Frits Bolkestein, Jan van Zanen, Paul Rosenmöller en André Rouvoet.