PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 31 mei 2007

Coffeeshops bij scholen is een verkeerd signaal

Er moeten minder coffeeshops komen in de buurt van scholen. Dat heeft de Rotterdamse PvdA-fractie in het collegeakkoord afgesproken. "Een goede afspraak", zegt fractievoorzitter Peter van Heemst, " want coffeeshops dichtbij scholen geven een verkeerd signaal aan jonge kinderen in onze stad. Alsof de verkoop én het gebruik van softdrugs 'normaal' is en dat is natuurlijk absoluut niet het geval." Het nieuwe coffeeshopbeleid van de burgemeester gaat dan ook terecht uit van een beperking van het aantal coffeeshops.

Toch zet Van Heemst een aantal vraagtekens bij de voorstellen van de burgemeester. "Er moeten 27 van de 62 coffeeshops gesloten worden. Dat is een drastische inperking en dat zou kunnen betekenen dat de resterende coffeeshops veel extra klanten zullen krijgen. Dat kan ook weer allerlei problemen veroorzaken. Ik denk aan de aanvoer van softdrugs, maar ook de aanloop van klanten."

Een ander onbedoeld nadelig effect kan zijn dat de straathandel toeneemt of de verkoop vanuit woonhuizen. Dat kan volgens Peter van Heemst weer voor overlast zorgen in de wijken. Het is ook de vraag of dit nieuwe criterium uitvoerbaar is: "De burgemeester wil nu ook coffeeshops gaan sluiten die zich tot nu toe keurig aan de regels hebben gehouden, maar nu dicht moeten omdat ze te dicht in de buurt van een school zitten. Het is de vraag of dat juridisch mogelijk is."

Van Heemst vraagt zich af of de grens van 250 meter uit de buurt van scholen het best bruikbare criterium is: "Het gaat vooral om de vraag of je de coffeeshops ziet vanuit school of vanaf het schoolplein."

Het spreekt vanzelf dat het ideale coffeeshopbeleid volgens de PvdA betekent dat alle coffeeshops worden gesloten. De PvdA wil dat de aanvoer, distributie én verkoop van softdrugs wordt gelegaliseerd en dus plaatsvindt onder overheidstoezicht. De verkoop zou via tabakswinkels kunnen verlopen. "Omdat zo'n aanpak landelijk wordt geblokkeerd zullen we ondertussen in Rotterdam moeten roeien met de riemen die we hebben."

Voor de redactie:

Meer informatie bij Peter van Heemst

06 42612378

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl