Partij van de Arbeid

Lijstvolgorde Eerste Kamer niet te doorbreken

31-05-2007 04:38

Vandaag is de officiële uitslag van de verkiezingen van de Eerste Kamer bekend gemaakt. De PvdA heeft 14 zetels behaald. De lijstvolgorde zoals die was vastgesteld door het partijcongres werd niet gehandhaafd. Het partijbestuur roept de kandidaat die met voorkeurstemmen is gekozen en zonder die voorkeurstemmen niet zou zijn gekozen, met klem op deze zetel niet in te nemen.

De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De vorm is die van getrapte verkiezingen: de burgers kiezen Provinciale Staten en de leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Vanwege het indirecte karakter van de verkiezingen van de Eerste Kamer geldt binnen de PvdA dat de Statenleden niet via hun stemgedrag bij de Eerste Kamerverkiezingen mogen tornen aan het congresbesluit.

In hun ondertekende 'interne bereidverklaring' hebben alle kandidaten voor de Provinciale Staten verklaard 'het congresbesluit inzake de volgorde van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Eerste Kamer te respecteren.' De meeste Statenleden hebben zich aan deze verklaring gehouden, maar helaas niet allemaal. Statenleden die met een voorkeurstem hebben beoogd de lijstvolgorde te doorbreken, hebben gehandeld in strijd met hun eigen verklaring en met de afspraken binnen de partij.

Het partijbestuur van de PvdA betreurt dit zeer. 'Regio's en Statenleden die zich keurig aan de afspraken hebben gehouden voelen zich terecht zeer tekort gedaan door dit gedrag in strijd met de afspraken', aldus Ruud Koole, interim partijvoorzitter. 'Als gevolg hiervan is de lijstvolgorde op een enkele plaats doorbroken. Het Partijbestuur heeft daarom degene die bij deze Eerste Kamerverkiezingen door voorkeurstemmen een zetel heeft verkregen die zonder die voorkeurstemmen niet zou zijn verkregen, met klem opgeroepen de zetel niet in te nemen, uit respect voor de besluitvorming, afspraken en goede verhoudingen binnen de partij.'

Voor de officiele uitslag van de verkiezingen kunt u kijken op www.eerstekamer.nl