Gemeente Rotterdam

Nr. 103
31 mei 2007

Meer Rotterdammers recht op inkomensondersteuning

Chronisch zieken, gehandicapten en 65-plussers met een inkomen tot het niveau van 120% van het wettelijk minimumloon hebben vanaf nu, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007, recht op een extra jaarlijkse toeslag. Voorheen kwamen zij hiervoor in aanmerking als zij een inkomen op bijstandsniveau hadden. Naar schatting heeft deze maatregel gevolgen voor 3.000 mensen. Het verhogen van de inkomensgrens is één van de maatregelen van Rotterdam om de armoede in de stad te bestrijden. Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam (SoZaWe) voert de regeling uit.

Toeslagen
De 65+ toeslag is een jaarlijkse toeslag voor mensen die 65 jaar of ouder zijn. Deze groep heeft recht op een vergoeding van E 357,- per jaar als het inkomen tot E1080,- bedraagt voor een alleenstaande of tot E 1480,- voor een stel dat samenwoont of is getrouwd. De regeling voor chronisch zieken en gehandicapten is een tegemoetkoming voor verborgen ziektekosten zoals extra voedingsmiddelen of niet-vergoede zelfzorgmiddelen. Chronisch zieken en gehandicapten jonger dan 57 jaar met een inkomen van E 1350,- per maand (excl. vakantiegeld) of tussen 57 en 65 jaar met een inkomen van E 1425,- komen in aanmerking voor een vergoeding van E 123,- per jaar. Ook 65-plussers, die chronisch ziek of gehandicapt zijn en een laag inkomen hebben, komen in aanmerking voor deze vergoeding. Beide regelingen kunnen worden aangevraagd bij het districtskantoor van SoZaWe. 65-plussers kunnen de aanvragen ook indienen bij de medewerkers van het ouderenteam.

Armoedebestrijding
Rotterdam pakt de armoede in de stad hard aan. Het verhogen van de inkomensgrens voor chronisch zieken en 65-plussers is daar een voorbeeld van. Rotterdam wil dat meer mensen gebruik gaan maken van de voorzieningen waar zij recht op hebben. Het bestrijden van armoede is één van de ambities van het Rotterdamse college om het sociale klimaat in de stad te verbeteren. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor taal, opleiding, werk, activerende zorg en sociale binding.

noot voor de redactie/