Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rechtszitting Corio vs. Weggeefwinkel; 'De wereld op z'n kop!'

Utrecht, 29 mei 2007
Donderdag 24 mei vond de zogeheten comparitie plaats in de bodemprocedure die winkelcentrum-multinational Corio (oa Hoog Catharijne) tegen de krakers van Stationsplein 7 aangespannen heeft. De krakers draaien in deze hoek van Hoog Catharijne al bijna twee jaar een succesvolle Weggeefwinkel en gratis internetwerkplek Puscii. Eigenaar Corio is dit een doorn in het oog en beroept zich op haar eigendomsrecht om de krakers koste wat kost weg te krijgen. De krakers weigeren het pand vrijwillig te verlaten zolang er geen huurder gevonden is. De uitspraak volgt over zes weken.

Zo'n 30 klanten, medewerkers en andere sympathisanten van de Weggeefwinkel en Puscii waren naar de rechtbank gekomen om de zitting te volgen; buiten stonden nog meer mensen om koffie, thee en pannenkoeken klaar te maken voor na de zitting.
Al v??r de zitting was gebleken dat Corio in onderhandeling is met de gemeente om het pand te verhuren als gratis fietsenstalling voor zo'n 400 fietsen. Hoewel er nog geen contract getekend is, en de gemeente op de dag van de zitting het pand nog niet eens van binnen had gezien, waren de advocaat en vertegenwoordigster van Corio vrij zeker van hun zaak; er is een huurder dus de krakers moeten er uit. De krakers hebben duidelijk gemaakt dat zij best bereid zijn te overleggen over een mogelijk vertrek, maar zij willen dan wel de zekerheid hebben dat het pand dan ook echt gebruikt zal gaan worden, en niet wederom leeg zal komen te staan. E?n van de krakers: "Wij zijn er natuurlijk niet op uit om de gemeente te frustreren in haar zoektocht naar ruimte voor gratis fietsenstalling, integendeel. Maar er is nog geen contract getekend, en er moet nog een procedure gestart worden om het bestemmingsplan te wijzigen, dus de gemeente kan er nu toch nog niet in. Wij vinden onze sociale projecten te belangrijk om te wijken voor leegstand of anti-kraak". De rechter drong aan op overleg tussen beide partijen. De krakers reageerden hier positief op en toonden zich bereid tot onderhandeling over vrijwillig vertrek. Ook de gemeente als potenti?le huurder gaf de voorkeur aan een nette oplossing door samen afspraken te maken. Corio bleef echter hardnekkig weigeren en was van mening dat zelfs in het geval dat de gemeente het pand toch niet besluit te huren, de krakers dienen te vertrekken. Ieder argument dat in werd gebracht om Corio tot redelijkheid te manen werd afgedaan met de kreet 'Dit is de wereld op z'n kop!'. Inmiddels is er een delegatie van Corio en gemeente langs geweest bij Stationsplein 7 om het pand te bezichtigen. De vraag lijkt te zijn gerezen of het pand qua hoogte geschikt is voor de geplande dubbele fietsenrekken. Tevens bleken de vertegenwoordigers van Corio niet op de hoogte van de staat waarin het pand na het vertrek van de laatste huurder achter was gelaten. Bij de kraak werden onder andere doorgeslepen koelingsbuizen en een met beton dichtgestort riool aangetroffen; om dit op te lossen zal er nog behoorlijk wat tijd en geld in het pand gestoken moeten worden.

De uitspraak is op 4 juli, tot die tijd, en hopelijk langer, blijven Puscii en Weggeefwinkel gewoon doorgaan met hun activiteiten. Puscii is open op zaterdag van 14.00 tot 19.00, de Weggeefwinkel dinsdag van 14.00 tot 18.00 en donderdag van 17.00 tot 20.00.

Meer informatie:
Puscii: www.puscii.nl
Weggeefwinkel: www.weggeeefwinkelutrecht.nl
Stationsplein 7: http://stationsplein.puscii.nl


---

NIET TER PUBLICATIE
e-mail: stationsplein@puscii.nl
telefoon: 06-20668758