Ministerie van Defensie

31-05-2007 17:11

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Militairen van het Bataljon Limburgse Jagers hebben een patrouillegebied toegewezen gekregen dat grenst aan de rivier de Tiri Rud nabij Deh Rawod. Het is een overwegend agrarisch gebied en er wordt veel papaver en tarwe verbouwd door de lokale bevolking - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD
klik voor vergroting
Het nadenken over alternatieve inkomstenbronnen voor de Afghaanse bevolking lijkt zijn vruchten af te werpen. Bij de Kamer van Koophandel in Uruzgan zijn inmiddels 200 boeren geregistreerd die interesse hebben om deel te nemen in een proefproject om saffraan te telen. Saffraan is een gewas dat qua financiële opbrengst kan concurreren met opiumteelt.

De afgelopen week organiseerden de autoriteiten van de districten Chora en Tarin Kowt een konvooi tussen de beide plaatsen. Zij verzorgden zelf het transport en bijbehorende beveiliging. Dit initiatief toont aan dat de Afghaanse overheid de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de bevolking op zich neemt. Het is een goed voorbeeld van samenwerking tussen de lokale autoriteiten en de tribale leiders. Overigens is in en rond Chora nog steeds sprake van grote aanwezigheid van Nederlandse troepen.

De Pantserhouwitser is één van de middelen waarover de Task Force Uruzgan beschikt om eenheden buiten het kamp te voorzien van extra slagkracht - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD
klik voor vergroting
Tegelijkertijd vinden gevechtscontacten plaats. Nederlandse troepen werden op 21 mei beschoten terwijl zij een geïmproviseerd explosief (IED) onschadelijk maakten. Het vuur werd beantwoord met onder meer de Pantserhouwitser. Hierbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen bij de tegenstander, de zogeheten opposing militant forces (OMF).

Op 23 mei vonden drie gevechtscontacten plaats in de omgeving van de Baluchivallei. Er is teruggevuurd met mortieren. Bij het derde contact werd het vuur beantwoord door de Pantserhouwitser. Ook leverden coalitiepartners luchtsteun met gevechtsvliegtuigen. Hierbij zijn mogelijk slachtoffers gevallen bij de OMF. Tot slot vond op 27 mei een vuurcontact plaats in de omgeving van Poentjak. Daarbij werden de Nederlandse troepen beschoten met klein kaliber wapens. Hierbij vielen geen slachtoffers.