Vereniging Milieudefensie


'Gemeente Moerdijk verkwanselt landschap voor schotel linzen'

Amsterdam, 31 mei 2007 - 'Beschamend,' vindt Milieudefensie het besluit van het Moerdijkse gemeentebestuur om in te stemmen met de komst van een logistiek bedrijventerrein van 150 hectare in de oksel van de A17/A17. Volgens het bestuur, dat vanavond in het gemeentehuis in Zevenbergen de bevolking over hun besluit voorlicht, krijgt de gemeente er veel geld voor 'leefbaarheidsmaatregelen' voor terug. Recent onderzoek toonde juist aan dat een nieuwe bedrijventerrein helemaal niet nodig is.

Het gemeentebestuur van Moerdijk noemt de overeenkomst met rijk en provincie een 'unieke kans voor Moerdijk'. Ze vraagt de gemeenteraad toestemming voor de ondertekening van een intentieovereenkomst met rijk en provincie om een en ander verder uit te werken.

Milieudefensie vindt dit besluit beschamend: 'Het gemeentebestuur verkwanselt het waardevolle open groene polderlandschap van Moerdijk voor een schotel linzen die rijk en provincie hen voorhouden,' zegt Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap. 'Ze behandelen het landschap niet als een kostbaar goed om te beschermen, maar als iets waarmee je leuk kunt onderhandelen.'

Het is bovendien de vraag of gemeente zich niet onterecht rijk rekent. De 34,5 miljoen euro die voor leefbaarheidsmaatregelen in Moerdijk zijn bestemd, moeten immers komen uit de grondexploitatie van het nieuwe bedrijventerrein. Waar het geld vandaan moet komen als het logistieke bedrijventerrein te weinig geld opbrengt, is niet geregeld. Ook de 825 woningen die de gemeente van de provincie extra mag bouwen, kunnen daar niet aan bijdragen. Die moeten geld opleveren voor ontwikkelingen elders in de gemeente. Dat worden bovendien geen huizen voor mensen met weinig geld. Terwijl daar nou juist behoefte aan is.

Willem Verhaak roept de gemeenteraadsleden van Moerdijk op het gemeentebestuur terug te fluiten: 'Moerdijk moet zijn waardevolle landschap niet verkwanselen voor een onzeker voordeel.'