Gemeente Lansingerland


Rekenkamer Lansingerland
rekenkamer Lansingerland

De gemeenteraad van Lansingerland heeft in haar vergadering van 24 mei 2007 besloten tot het instellen van de Rekenkamer Lansingerland.

De Rekenkamer Lansingerland heeft tot doel om met onderzoek naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur en beleid bij te dragen aan een verbetering van het openbaar bestuur.

Met de instelling van de Rekenkamer beoogt de gemeente Lansingerland de transparantie van het gemeentelijk handelen te vergroten en de publiekelijke verantwoording daarover te versterken.

Het werkterrein van de Rekenkamer Lansingerland strekt zich uit over alle organen (gemeenteraad, college van Burgemeester en Wethouders, Burgemeester), diensten en instellingen waarvoor de gemeente bestuurlijk verantwoordelijk is.

De Rekenkamer Lansingerland neemt een aparte onafhankelijke plaats in binnen het bestuurlijke stelsel. Deze onafhankelijkheid houdt onder meer in dat de Rekenkamer zelf bepaalt wat zij onderzoekt en rapporteert. De gemeenteraad kan wel onderwerpen voor onderzoek voordragen.

Elke gemeente dient te beschikken over een rekenkamer(functie), die op grond van de Gemeentewet door de raad moet worden ingesteld. De raad van de gemeente Lansingerland heeft er voor gekozen om aansluiting te zoeken bij de rekenkamer die ook al werkt voor de gemeenten Rotterdam (sinds 1998) en Barendrecht (sinds 2003) . Aansluiting bij deze rekenkamer heeft als voordeel dat de onafhankelijkheid en de professionaliteit gewaarborgd zijn. Voordeel is eveneens dat de Rekenkamer Lansingerland door deze constructie wordt bemenst door een directeur en medewerkers die reeds veel ervaring hebben opgedaan.

Tevens heeft de raad gekozen voor een zogenaamd directeursmodel. De huidige directeur van de rekenkamers Rotterdam en Barendrecht, de heer drs. R.B.M. Mul MPA is in de raad van de gemeente Lansingerland van 24 mei 2007 beëdigd als directeur van de Rekenkamer Lansingerland.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Rekenkamer Lansingerland: 010-4172485.