Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Invoering nieuwe taxitarieven drie maanden later

Wachttarief in regelgeving vastleggen

Nieuwsbericht | 31-05-2007

De nieuwe tarieven voor straattaxi's treden per 1 oktober 2007 in werking, drie maanden later dan gepland. Dit heeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat vandaag bekendgemaakt tijdens een debat met de Tweede Kamer.

In de drie maanden wil Huizinga via een ministeriële regeling regels stellen voor het wachttarief voorafgaand aan een taxirit en voor het wachten op verzoek van de klant: het maximumtarief, de berekening via de taxameter en de zichtbaarheid op de tariefkaart. Daarnaast wil ze in die maanden de branche de tijd geven om de aanpassingen die betrekking hebben op het wachttarief goed door te voeren én goed te communiceren naar de consument. Het merendeel van de Tweede Kamer steunde dit standpunt.

Nieuwe tariefstructuur

De tariefopbouw van straattaxi's wordt vereenvoudigd, waardoor consumenten van tevoren beter kunnen inschatten wat een taxirit gaat kosten. De invoering van een nieuwe tariefstructuur voor het straattaxivervoer past in een reeks van maatregelen die de positie van de consument op de taximarkt moet versterken en de kwaliteit van het taxivervoer moet verbeteren. Het nieuwe tarief bestaat uit twee soorten: een variabel tarief op de meter en vaste ritprijzen. Het variabele tarief bestaat uit een instaptarief inclusief de eerste twee kilometers en een kilometertarief vanaf de derde kilometer voor de rest van de rit. De duur van de taxirit, in de huidige structuur een onvoorspelbare factor om vooraf een goede inschatting te maken van de ritprijs, komt te vervallen. Klanten kunnen zo op basis van de afstand van een taxirit een betrouwbare voorspelling doen van de ritprijs en zijn daardoor beter in staat om verschillende aanbiedingen te vergelijken.

Naast het variabele tarief zijn ook vaste ritprijzen mogelijk, bijvoorbeeld voor vervoer van en naar Schiphol. Ook verhuur per zitplaats - zoals in de treintaxi gebeurt - of een vast tarief, een `zonetarief', voor vervoer binnen (bepaalde delen van) een stad wordt voor alle aanbieders eenvoudiger. In alle gevallen blijft gelden dat de prijs tevoren bekend moet zijn en met klant is overeengekomen.


* RSS