Gemeente Medemblik

In Beraad

De gemeenteraad is de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de gemeente. De raad bepaalt het beleid van de gemeente en controleert de uitvoering daarvan door de burgemeester en wethouders. De raadsleden komen maandelijks bij elkaar tijdens de openbare raadsvergadering, onder leiding van de burgemeester.

Onder belangstelling van een kleine 20 toeschouwers, waarvan één gast van de raad, werd de raadsvergadering van 21 mei om 19.30 uur door voorzitter burgemeester Kozijn geopend.

Na afhandeling van de terugkerende onderwerpen op de agenda als vragen van de raadsleden en ingekomen stukken en mededelingen, werd overgegaan tot de bespreekpunten. Twee van deze bespreekpunten worden hieronder toegelicht.

Planning en Controlcyclus 2007
De Planning en Controlcyclus van een gemeente omvat letterlijk de organisatie en beheersing van de gemeentefinanciën. De cyclus komt tot stand door middel van een aantal zogenaamde Planning en Controlinstrumenten, waaronder de jaarrekening, de voorjaars- en najaarsnota en de begroting. Het financiële inzicht dat hiermee wordt verkregen, geeft de gemeenteraad de mogelijkheid richtlijnen aan het college mee te geven voor een goede uitvoering van de taken binnen de gemeente.

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van de burgemeester en wethouders voor de eerste Planning en Controlcyclus van de nieuwe gemeente Medemblik. Vanuit de raad kwam de opmerking dat het voordeel van de samenvoeging van de voormalige gemeenten Medemblik, Noorder-Koggenland en Wognum nog niet is terug te zien in de financiële situatie. Het is echter een gegeven dat bij een gemeentelijke herindeling pas na gemiddeld 3 jaar financieel voordeel valt te behalen. De nieuwe gemeente Medemblik is hierin juist al heel ver: de financiën zijn in control.

Kamperen in Medemblik
Per 1 januari 2008 vervalt de landelijke regeling van de openluchtrecreatie, oftewel kamperen. Dit betekent dat gemeenten op een andere wijze regels moeten stellen aan kamperen en dat ook de controle op naleving van deze regels op een andere wijze moet plaatsvinden. Het college van burgemeester en wethouders doet de gemeenteraad een voorlopig voorstel hoe de gemeente Medemblik hiermee denkt om te gaan. Het voorstel omvat kamperen op gebruikelijke kampeerterreinen (campings), kleinschalig kamperen (bijvoorbeeld bij boerenbedrijven), tijdelijk kamperen, natuurkamperen en vrij kamperen.

Over het algemeen wordt door de raad positief gereageerd op het voorstel. Wel zijn er diverse vragen over het voorgestelde kampeerbeleid. Bijvoorbeeld over de periode dat kamperen is toegestaan, het aantal toegestane campings en de locaties waar mag worden gekampeerd. Ook wordt aandacht gevraagd voor duurzaam kamperen, een milieubewust beleid ten aanzien van allerlei zaken die met kamperen samengaan.

De verantwoordelijke wethouder, de heer Posma, beantwoordt alle vragen zo volledig mogelijk. Hij benadrukt dat het voorstel is bedoeld als start van de ontwikkeling van het nieuwe beleid. Het is een uitgangspunt om de raad op hoofdlijnen te informeren hoe het college hierover denkt. Er volgt bijvoorbeeld nog inspraak door de betrokken partijen, zoals reacties van de recreatieve ondernemers. Pas daarna wordt een definitief voorstel gedaan voor het nieuwe kampeerbeleid in Medemblik.

Met een klap van de hamer door de voorzitter, wordt het voorstel voorlopig vastgesteld door de raad.

Vogende raadsvergadering

De volgende raadsvergadering vindt plaats op maandag 18 juni om 19.30 uur. Belangstellenden die gebruik willen maken van de sprekershoek kunnen zich aanmelden bij de raadsgriffier, de heer N. van Wijk, op telefoonnummer (0229) 548282 of per e-mail naar griffie@medemblik.nl

U bent van harte welkom!