Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 038, 31 mei 2007

WAGENINGEN UR OPENT KANTOOR IN BRAZILIË

Wageningen Universiteit en Researchcentrum gaat de samenwerking met Latijns-Amerikaanse kennisinstituten en private sector intensiveren. Daartoe opent de kennisinstelling vandaag officieel een nieuw kantoor aan de Universiteit van Sao Paulo in Brazilië.

Wageningen UR is reeds vele jaren actief in Latijns-Amerika, met name in gezamenlijke onderzoeksprogramma's en capaciteitsontwikkeling. Overeenkomsten voor wetenschappelijke samenwerking zijn het afgelopen jaar getekend met de overheden van Brazilië, Chili en Argentinië. Via die overeenkomsten zullen de komende jaren onder meer vele tientallen Latijns-Amerikaanse PhD-studenten (promovendi) naar Wageningen komen.

Via de nieuwe representatie wil Wageningen UR bestaande samenwerkingsverbanden uitbreiden en nieuwe netwerken opbouwen. Door de nauwere samenwerking verwacht Wageningen UR een vruchtbare wetenschappelijke kruisbestuiving. Wageningen acht het bundelen van krachten essentieel voor het zoeken naar nieuwe strategieën en oplossingen voor de aanpak van de huidige maatschappelijke problemen op het vlak van voedselzekerheid en voedselveiligheid, energie, klimaatverandering, achteruitgang van natuurlijke hulpbronnen en duurzame landbouwontwikkeling. De Nederlandse Alumni Associatie in Brazilië heeft toegezegd de representatie te ondersteunen door het leggen van nieuwe contacten en het meedenken over nieuwe vormen van samenwerking.

Wageningen denkt ook beter gebruik te kunnen maken van bepaalde financieringsbronnen, zoals het zevende Kader Programma van de EU. De intensievere samenwerking moet onder meer uitmonden in 'joint degrees' met een aantal Latijns-Amerikaanse universiteiten, uitwisseling van hoogleraren en het op meer reguliere basis inplannen van Latijns-Amerikaanse onderzoekers in Wageningse onderzoeksprogramma's. Embrapa, Brazilië's grootste onderzoeksinstituut op het gebied van landbouw en milieu heeft vorige zomer al een kantoor geopend in Wageningen, eveneens om de samenwerking te versterken.

Het Wageningse kantoor in Brazilië is gevestigd in Piracicaba, op de campus van Escola Superior de Agricultura "Louiz de Queiroz", onderdeel van de universiteit van São Paulo. Hoofd van het nieuwe kantoor is Peter Zuurbier. Jos van de Vooren, nu nog landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Brasília, zal de Wageningen UR representatie voor Latijns-Amerika per 1 september versterken.