Gemeente Roermond

7 Schakelklassen van start in Roermond

Pilot van Ankertje Kompas groot succes!

De schakelklas van de Roermondse basisschool Ankertje Kompas wordt door de inspectie voor het Onderwijs gezien als schoolvoorbeeld! Het succes van de schakelklas werkt aanstekelijk: in het schooljaar 2007-2008 starten er in Roermond 7 schakelklassen verdeeld over 7 basisscholen.

In een schakelklas krijgen leerlingen met een taalachterstand een jaar lang intensief taalonderwijs. Dit onderwijs is gericht op het wegwerken van deze taalachterstand, zodat zij vervolgens de basisschool goed kunnen doorlopen. In Roermond is de pilot uitgevoerd door basisschool Ankertje Kompas. De schakelklas van Ankertje Kompas bestond uit een extra leerjaar tussen groep 2 en groep 3 voor kinderen waarbij sprake was van een taalachterstand. 12 Kinderen hebben deelgenomen aan deze schakelklas. Doelstelling was het inhalen van de taalachterstand met tenminste 1/2 jaar en deze doelstelling is gehaald!

Het succes van de schakelklas van Ankertje Kompas is besproken met alle overige basisscholen in Roermond. Dit heeft geresulteerd tot de start van 7 schakelklassen in 2007-2008. In gezamenlijke bijeenkomsten gaan de scholen informatie met elkaar uitwisselen, deskundigheid en ervaring met elkaar delen en samen optrekken in het ontwikkelen van de aanpak van taalachterstanden. Een zeer belangrijke partner in het schakelklas traject is de ouder en/of opvoeder. Bewezen is dat hun medewerking en inzet één van de succesfactoren is.

Informatie over de landelijke pilots en opnames van de schakelklas van Ankertje Kompas zijn te vinden op www.schakel-klassen.nl. Publicatiedatum: 31.05.2007 Bijgewerkt: 31.05.2007