Welstandscommissies worden ruimtelijke kwaliteitsteams


Tweede Kamer bepleit stelselwijziging

AMSTERDAM, 20070531 -- Welstandscommissies behoren binnenkort wellicht tot het verleden. Ervoor in de plaats komen dan adviescommissies ruimtelijke kwaliteit, die hun basis vinden in de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze adviescommissies hebben niet alleen de traditionele taak om bouwplannen te toetsen aan eisen van schoonheid en ruimtelijke kwaliteit, maar ze kunnen ook in een heel vroeg stadium met ontwerpers, opdrachtgevers en gemeenten meedenken over de gewenste kwaliteit van bouwplannen en de wijze waarop die het best gerealiseerd kan worden. Dit stelt de Federatie Welstand.

Minister Cramer van VROM wil de verrommeling tegengaan, onder andere door het inzetten van `kwaliteitsteams'. In een gesprek met de Tweede Kamer over het architectuurbeleid op 31 mei 2007 beloofde de minister om te onderzoeken of de huidige welstandscommissies, voorzien van een nieuw jasje, die rol kunnen spelen. Op uitdrukkelijk verzoek van Boris van der Ham (D66) zal de minister ook onderzoeken of het verstandig is om de regels voor welstand over te hevelen uit de Woningwet naar de Wet Ruimtelijke Ordening, waarin ook de regels voor bestemmingsplannen zijn opgenomen.

Deze moderne vorm van welstandsadvisering sluit aan op ontwikkelingen die zich al in de sector voordoen. Kamerlid Hans van Leeuwen (SP) refereerde aan een recent werkbezoek dat hij bracht aan de gemeente Apeldoorn waar een dergelijke `adviescommissie ruimtelijke kwaliteit' reeds professioneel en in alle openbaarheid niet alleen traditionele welstandsadviezen afgeeft, maar ook met de gemeentelijke afdeling stedenbouw overleg voert over de opzet en uitvoering van nieuwe stedenbouwkundige plannen voor bijvoorbeeld woonwijken of bedrijventerreinen. Van Leeuwen adviseerde de ministers Cramer en Plasterk (OCW, architectuurbeleid) om het Apeldoornse voorbeeld ook elders toe te passen.
Het debat over welstand vond plaats in het kader van de Visie Achitectuur 2008+ van rijksbouwmeester Mels Crouwel en zijn College van Rijksadviseurs. De Rijksadviseurs vragen van de regering om de ruimtelijke kwaliteit op een betere manier te waarborgen dan nu gebeurt. Ook zij noemen daarbij een aangepaste welstandsadvisering als mogelijk instrument, ook voor bovengemeentelijke ruimtelijke plannen.





Federatie Welstand