Ingezonden persbericht



- 31 mei t/m 24 juni 2007 -
Internationale glaskunst- en beeldententoonstelling

SCULPTUUR BIËNNALE KIJKDUIN ' REFLECTIES AAN ZEE '

Ruim drie weken lang vormen de boulevard en de duinen van Kijkduin een schouwspel van kleurrijke glassculpturen en monumentale bronzen beelden. 'Sculptuur Biënnale Kijkduin 2007' is de opvolger van de succesvolle tentoonstelling 'Boulevard des Sculptures'. Meer dan ooit zal de glaskunst een prominente plaats innemen. Het streven is, om de Biënnale te laten groeien tot een tweejaarlijks platform, waarop naast beeldhouwkunst de internationale glaskunst in al haar facetten getoond wordt. Reeds tijdens de 1e editie geeft een internationaal gezelschap van glaskunstenaars een veelzijdig beeld van de mogelijkheden die glas biedt. De collectie omvat geblazen, geslepen en gesmolten glas, maar ook gesneden, gebroken en gelijmd glas. Glas als blikvanger en blikopener
De drie Tsjechische kunstenaars Vaclav Cigler, Milos Balgavy en Jan Frydrych tonen hun geraffineerde. glasobjecten die soms hallucinerende lichtweerkaatsingen veroorzaken. Het zomerse buitenlicht heeft vrij spel op de optisch geslepen vlakken, curven en snijlijnen van de abstract-geometrische kunstwerken, waardoor het thema 'Reflecties aan Zee' met recht een schitterende invulling krijgt. Binnen de hedendaags glaskunst spelen ook de Venetianen een belangrijke rol. Hun glaskunst komt niet alleen uit een eeuwenlange traditie voort, maar bevat ook een jeugdig élan, dat jonge kunstenaars tot experimenteren aanzet. De Venetiaanse glasblazers blijken in staat hun projecten perfect uit te voeren dankzij het unieke meesterschap dat is overgedragen van vader op zoon. Uit deze inspirerende bron koos gastcurator John Sillevis een viertal glasontwerpers, te weten de Italiaanse maestri Luigi Benzoni, Pino Castagna en Silvio Vigliaturo en de eveneens in Murano werkende Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen. Binnen de collectie glaskunst zijn ook meerdere installaties vertegenwoordigd, waaronder Jan Fabre's vier meter lange glazen tafel ' VERZET, Tafel voor de Ridders van de Wanhoop, 2006', een creatie die eveneens tot 'reflectie' uitnodigt. In lengte wordt de inbreng van Fabre overtroffen door de ruim 14 meter lange 'Wilde Vaart' van Jan Doms, een uit tientallen glazen platen opgebouwde boot-constructie die zich als icoon manifesteert in de verstilde duinen van de Haagse badplaats Kijkduin.

'Reflecties aan Zee', thema 2007
Van de collectie bronzen en stenen sculpturen vermelden wij het beeld 'La Poussière' van de Franse beeldhouwer Mauro Corda, waarmee hij de bezoeker zeker niet 'aangenaam' zal verrassen, maar wel tot nadenken zal stemmen. Uit Nederland zijn vooraanstaande kunstenaars vertegenwoordigd, zoals Eric Claus met 'Wachten op Eva', Pépé Grégoire met 'Happy View', Tony van de Vorst met het polychrome bronzen beeld 'Bruid met Vlinder' en Jos van Vreeswijk met zijn verstilde 'Guardian'. En hoog op het voorduin verrijzen de silhouet-beelden 'Innerscape' van Zadok Ben-David (UK), die laten zien hoe ook corten staal sculpturen transparant kunnen zijn. De interactie tussen de zee en de horizon van Kijkduin enerzijds en de glazen, metalen, marmeren en bronzen sculpturen anderzijds maken de 'Sculptuur Biënnale Kijkduin 2007' tot een fascinerend schouwspel.

Kijken naar kunst staat centraal
Kunst in Kijk-duin. Tijdens de Biënnale staat het kijken naar kunst centraal. Kijken is immers een actief gebeuren! Jonge kinderen en volwassenen kunnen hun eigen waarnemingen weergeven in persoonlijke foto-opnames* en meedingen naar een digitale camera. Voor volwassenen zijn er lezingen* in het Atlantic Hotel, o.a. de lezing 'IK ZIE, IK ZIE. De kunst van het kijken'. En voor jong en oud zijn er dagelijks rond-leidingen, verzorgd door een professioneel team. Alle informatie is overdag te verkrijgen bij de Paviljoen Infostand. Daar is ook de rijk geïllustreerde catalogus verkrijgbaar, met o.a. de inleiding 'Glas aan Zee' van Titus Eliëns, Hoofd Collecties Gemeentemuseum Den Haag. Prijs E 15,-.

Gratis entree, van zonsopgang tot zonsondergang
Bij stralende zon biedt de collectie sculpturen een geheel andere aanblik dan 's avonds of op een bewolkte dag. Het is dus interessant om de Biënnale meermalen te bezoeken. Het wisselende licht levert bovendien prachtige foto-opnames op. U betaalt geen entree.

Sculptuur Biënnale Kijkduin 2007 en Team Curatoren De Biënnale wordt onder auspiciën van Stichting Beach Resort Kijkduin georganiseerd. Een team van drie curatoren voert de artistieke leiding. Projectleider/hoofdcurator Hanneke Besseling selecteert de collectie beelden en de glaskunstcollectie wordt samengesteld door de curatoren Angela van der Burght, hoofdredacteur glaskunstmagazine FJOEZZZ, en kunstbemiddelaar Caroline van Diest. Beiden hebben een grondige kennis van het internationale glaskunst-circuit. Tijdens de eerste Biënnale neemt een collectie Italiaanse glaskunst een eigen plaats in en wordt op persoonlijke titel bijeen gebracht door de heer John Sillevis, hoofdconservator Gemeentemuseum Den Haag.

Inlichtingen:
Marjon Meijer voert het secretariaat van de Curatoren en verzorgt de publiciteitswerkzaamheden: U kunt met haar contact opnemen: gsm: 06-14184434 of via haar emailadres: marjonmarjon@gmail.com

Programma 'Lezingen' is medio april bekend.
Website en emailadres Fotowedstrijden 'De Kunst Klik' en 'De Kids Klik' zijn medio april bekend.


---- --