Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM organiseert congres over binnenstedelijk bouwen

10-05-2007

VROM organiseert op donderdag 31 mei een congres over binnenstedelijk bouwen, getiteld Binnenstedelijk bouwen: de moeite waard. Het Rijk wil een aanzienlijk deel van de nieuwe woningen, winkels en kantoren in steden en dorpen bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door verschillende functies op één plek te combineren (bijvoorbeeld een parkeergarage onder een park) of verouderde bedrijventerreinen om te vormen tot aantrekkelijke woon- en werkgebieden.

Bouwen binnen bestaand stedelijk gebied is vaak moeilijk, duur en tijdrovend. De locaties zijn doorgaans klein, vervuild en technisch lastig zijn. Ook moet rekening worden gehouden met de belangen van bewoners en bedrijven. Toch is er veel mogelijk en wegen de hoge kosten veelal op tegen de resultaten.
Door in steden braakliggende terreinen te bebouwen kan verloedering worden aangepakt en kunnen aantrekkelijke nieuwe woon- en werkgebieden ontstaan die de stad nieuwe impulsen geeft, zoals bijvoorbeeld het Paleiskwartier in Den Bosch, het Chassépark in Breda en Oostelijk Havengebied in Amsterdam laten zien. Op deze plekken zijn de midden- en hogere inkomensgroepen, die voor steden belangrijk zijn, teruggekeerd.
Binnenstedelijk bouwen spaart ook de schaarse open ruimte bij de steden. Daarbij zijn de afstanden binnen de stad zo klein dat mensen vaker de auto zullen laten staan, wat beter is voor het milieu.

Programma
Plenair spreken onder meer secretaris-generaal van VROM Hans van der Vlist, archirect Floris Alkemade, Frank Bijdendijk, Peter Wetselaar, Peter van der Gugten en Paul Rüpp. In de middag zijn er diverse deelsessies voor en door onder meer bouwers, architecten, projectontwikkelaars, gemeenten, provincies en het Rijk.

Meer informatie
Datum en tijd: donderdag 31 mei, 09:30uur 16:30uur Locatie: Amersfoort, terrein wagenwerkplaats nabij Amersfoort CS Programma en aanmelden:
http://www.rostra.nl/congres.aspx?ID=357&deel=toelichting