Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 23 mei 2007.

Minister Vogelaar ontvangt publicatie over sociale cohesie

Op donderdag 31 mei neemt minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie de samenvattende publicatie van het NWO-stimuleringsprogramma Sociale Cohesie in ontvangst. Het boek, getiteld 'Respect!' en geschreven door Maarten Evenblij, bevat in interviewvorm de resultaten van 26 studies op het gebied van onder meer identiteit, multiculturaliteit en maatschappelijke participatie. De aanbieding vindt plaats in Nieuwspoort Den Haag, en wordt voorafgegaan door een persdebat. MEDIA ZIJN VAN HARTE WELKOM

Wat heeft onderzoek naar de muziekstijl onder jongeren te maken met een studie van politiek cynisme of een analyse van transities op de arbeidsmarkt? Welke rollen hebben kinderen in een multiculturele klas? Hoe zit het met migranten in het vrije ondernemerschap? Gaat integratie vooraf aan werk, of juist andersom? Deze en vele andere vragen zijn de afgelopen tien jaar in ruim vijftig studies van een antwoord voorzien. Antwoorden die zijn samengebracht in het boek 'Respect!' dat 31 mei verschijnt.

In drie persdebatten zullen resultaten van drie projecten bekend worden gemaakt en van commentaar voorzien door een 'maatschappelijke vertegenwoordiger'. Zie onderstaand programma.


*** Programma 31 mei, Nieuwspoort, Den Haag ***

15.30 welkom door Alfred Wald (voorlichter NWO).

15.35 persdebatten o.l.v. freelance wetenschapsjournalist Maarten Evenblij.

(a) Joop Schippers, hoogleraar arbeids- en emancipatie-economie Universiteit Utrecht en (onder voorbehoud) Louise Groenman, voorzitter bestuur Expertisecentrum LEEFtijd over mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt en levensloop.

(b) Tineke Lupi, sociologe Universiteit van Amsterdam en Dennis Straat, stadsdeelwethouder Zeeburg Amsterdam over het wel en wee in Vinex-wijken.

(c) Peter van der Laan, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) Leiden en hoogleraar sociaal-pedagogisch hulpverlenen Universiteit van Amsterdam en Jan-Hein de Wit, centrale directie Dendron College Horst over leerlinggedrag en criminaliteit.

Na elk debat gelegenheid tot vragen.

16.35 aanbieding boek 'Respect!' door de voorzitter van de Stuurgroep van het onderzoeksprogramma Teun Jaspers (hoogleraar Universiteit Utrecht) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar.

Reactie minister Vogelaar.

16.50 afsluiting.


---
Noot voor de redactie,

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek