Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200506285/1
(Reconstructieplan "De Meijerij" provincie Noord-Brabant) Uitspraak over de goedkeuring door de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM van het reconstructieplan "De Meijerij" van de provincie Noord-Brabant. Het plan voorziet in zonering van het plangebied ten behoeve van intensieve veehouderij. Dit gebied is onderverdeeld in extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden en landbouwontwikkelingsgebieden. In extensiveringsgebieden zal intensieve veehouderij op termijn moeten verdwijnen. Het uitbreiden en vestigen van intensieve veehouderijen zal in landbouwontwikkelingsgebieden juist zijn toegestaan. Een groot aantal boeren vreest dat hun bedrijfsvoering door het reconstructieplan belemmerd zal worden. Verder vinden enkele bewoners van het buitengebied dat de natuurwaarden in delen van het gebied worden aangetast.


* 200506288/1
(Reconstructieplan "De Baronie" provincie Noord-Brabant) Uitspraak over de goedkeuring door de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM van het reconstructieplan "De Baronie" van de provincie Noord-Brabant. Het plan voorziet in zonering van het plangebied ten behoeve van intensieve veehouderij. Dit gebied is onderverdeeld in zogenoemde extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden en landbouwontwikkelingsgebieden. In extensiveringsgebieden zal het uitbreiden en vestigen van intensieve veehouderijen niet meer mogelijk zijn. Dit is juist wél toegestaan in landbouwontwikkelingsgebieden. Een groot aantal boeren vreest dat hun bedrijfsvoering door het reconstructieplan belemmerd zal worden. Verder vinden enkele bewoners van het buitengebied dat de natuurwaarden in delen van het gebied worden aangetast.


* 200506292/1
(Reconstructieplan "Peel en Maas" provincie Noord-Brabant) Uitspraak over de goedkeuring door de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM van het reconstructieplan "Peel en Maas" van de provincie Noord-Brabant. Het plan voorziet in zonering van het plangebied ten behoeve van intensieve veehouderij. Dit gebied is onderverdeeld in zogenoemde extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden en landbouwontwikkelingsgebieden. In extensiveringsgebieden zal het uitbreiden en vestigen van intensieve veehouderijen niet meer mogelijk zijn. Dit is juist wél toegestaan in landbouwontwikkelingsgebieden. Een groot aantal boeren vreest dat hun bedrijfsvoering door het reconstructieplan belemmerd zal worden. Verder vinden enkele bewoners van het buitengebied dat de natuurwaarden in delen van het gebied worden aangetast.


* 200604333/1
(Milieuvergunning voor café met zalencentrum en schietbaan in Doetinchem)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem heeft verleend voor een café-cafetaria en zalencentrum met indoor-schietbaan aan de Auroraweg in Doetinchem. Een omwonende ondervindt naar eigen zeggen geluidsoverlast van muziekgeluid uit de serre, waar feesten worden gehouden. Ook veroorzaken de auto's van bezoekers op het terrein van de horecagelegenheid geluidsoverlast, aldus de omwonende. Hij komt dan ook tegen deze milieuvergunning in beroep bij de Raad van State.


* 200606014/1
(Dwangsom voor motorsportcircuit "de Peel" in Venray) Uitspraak over de weigering van het college van gedeputeerde staten van Limburg om de dwangsom die is opgelegd aan de Stichting MSS De Peel, op verzoek van de VROM-inspectie in te trekken. De provincie had de dwangsom opgelegd, omdat het motorcrossterrein De Peel aan de Bakelsedijk in Venray zonder vergunning in bedrijf was. De dwangsom houdt in dat de stichting de motorcrossactiviteiten moet beëindigen voor zover die meer dan acht uur per week plaatsvinden. De VROM-Inspectie heeft om intrekking van de dwangsom verzocht omdat het dwangsombesluit niet is gericht op het beëindigen van de overtreding, maar nog een aantal uren per week motorcrossactiviteiten lijkt toe te staan. Volgens de inspectie had het college over moeten gaan tot het toepassen van bestuursdwang. De inspectie is het dan ook niet eens met het besluit en komt in beroep bij de Raad van State.


* 200607073/1
(Dwangsom voor kleiduivenschietvereniging de Bosduif in Koningschbosch)
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren heeft opgelegd aan kleiduivenschietvereniging De Bosduif aan de Krimweg in Koningsbosch vanwege overtreding van het aantal schoten dat maximaal per uur op doelen mag worden gelost. Een buurman vindt dat het besluit niet ver genoeg gaat en het college ten onrechte 275 schoten per uur nog toelaatbaar acht, terwijl in de aanvraag van de milieuvergunning staat dat zes personen op maximaal 25 doelen per uur mogen schieten. De schietvereniging vindt dat in de aanvraag geen schotfrequentie is opgenomen en er onbeperkt moet kunnen worden geschoten. Bovendien vindt zij dat zij alles er aan heeft gedaan om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Zowel de buurman als de vereniging komen tegen de dwangsom in beroep.


* 200607197/1
(Verplaatsing houtzaagmolen "De Otter" in Amsterdam) Uitspraak over de weigering van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van de gemeente Amsterdam om een monumentenvergunning te verlenen voor de verplaatsing van Houtzaagmolen "de Otter" van de Kostverlorenvaart in Amsterdam naar het industrieel erfgoedpark "De Hoop" in Uitgeest. De houtzaagmolen "De Otter" is een zogenoemde paltrokmolen en is gebouwd in 1638. Het is de oudste nog bestaande molen van dit type. Volgens de stichting Houtzaagmolen de Otter is, door nieuwbouw in de omgeving, het windklimaat rond de molen zodanig verslechterd dat de molen niet langer als werkend monument kan functioneren. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark vindt echter het cultuurhistorisch belang van het behoud van de molen op de oorspronkelijke locatie zwaarder wegen dan het belang van de zaagvaardigheid van de molen. De stichting is het daar niet mee eens en komt, nadat de rechtbank Amsterdam haar beroep ongegrond heeft verklaard, in hoger beroep bij de Raad van State.


* 200607824/1
(Sluiting van het Surinaams-Hindoestaans Cultureel Centrum Gandhi in Rotterdam)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Rotterdam om het Surinaams-Hindoestaans Cultureel Centrum Gandhi in Rotterdam voor de periode van één jaar te sluiten. De burgemeester heeft ook de exploitatievergunning en de nachtontheffing van het Cultureel Centrum ingetrokken. De burgemeester is hier toe overgegaan nadat zich in de nacht van 29 op 30 oktober 2005 in het Cultureel Centrum een schietincident heeft voorgedaan en een aantal feiten en omstandigheden over de wijze van exploitatie van het Cultureel Centrum bekend werden. Het Cultureel Centrum is het niet eens met de besluiten van de burgemeester en komt in hoger beroep bij de Raad van State.


* 200608188/1
(Verenigingen tegen inhaalverbod gedeelte provinciale weg N310) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij een inhaalverbod is ingesteld over een gedeelte van het traject van de provinciale weg N310 tussen hectometer 67,5 en 75,5 in de gemeente Barneveld. Verschillende ondernemersverenigingen en belangenorganisaties uit de omgeving hebben bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Het college heeft hen niet-ontvankelijk verklaard omdat hun belangen volgens het college niet rechtstreeks bij het besluit zijn betrokken. De verschillende verenigingen zijn het daar niet mee eens en komen, nadat de rechtbank hun beroep ongegrond heeft verklaard, in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens hen zal het inhaalverbod het functioneren van de N310 als ontsluitingsweg aantasten en zal daarmee het belang van de ondernemers, winkeliers en omwonenden worden aangetast.