Ingezonden persbericht


Persbericht
Embargo tot 31 mei 2007; 09.30 uur

Aandacht loont!
Papier- en Kartonindustrie veel veiliger dankzij arboconvenant

Bij een kleine honderd bedrijven (10.000 werknemers) hebben drie brancheorganisaties, vier vakbonden en het Ministerie van SZW in een unieke onderlinge samenwerking binnen ruim vijf jaar gezorgd voor minder ongevallen, geluidsrisico en ziekteverzuim. Daarnaast is meer aandacht gekomen voor werken met oplosmiddelen, heatstress problematiek, werkdruk en fysieke belasting. De arbeidsomstandigheden zijn sterk verbeterd; het onderwerp arbo staat nu hoog op de agenda van management én medewerkers. Het arboconvenant van de PKGV-industrie (papier- en (golf)kartonproducerende en -verwerkende, kartonnage- en flexibele verpakkingenindustrie) heeft de doelstellingen ruimschoots overtroffen. Het convenant wordt op donderdag 31 mei afgerond met een grote manifestatie in congrescentrum Papendal te Arnhem.

In 2001 nodigde het ministerie van SZW de branches en de vakbonden in de PKGV-industrie uit om met projectmatige en financiële steun van de overheid de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Minder ongevallen, minder verzuim en WAO-instroom
Het aantal ongevallen met verzuim is bij de leden van de drie brancheverenigingen (Koninklijke VNP, Vereniging Golfkarton en Koninklijke Kartoflex) aanzienlijk gedaald, variërend van 33 tot 65%. Van 30 verzuimongevallen [er duizend medewerkers naar rui 10 per duizend. Ook de blootstelling aan schadelijk geluid is sterk gereduceerd; opmerkelijk daarbij is dat de convenantbedrijven zélf een strengere norm (80 dB(A)) hanteren dan de Arbo-wet voorschrijft (85 dB(A)). In 2004 is het arboconvenant uitgebreid, om meer aandacht te kunnen geven aan het onderwerp verzuim/WAO-instroom en re-integratie (het zogenaamde arboplusconvenant). Het ziekteverzuim is bij de deelnemende bedrijven aan het plusconvenant met ongeveer 20% gedaald naar 4,2%. De sector scoort daardoor nu meer dan 20% beter dan het gemiddelde van de industrie . Ook de WAO/WIA-instroom laat een sterke trendbreuk en daling zien.

Door de resultaten hebben bedrijven ook veel bespaard op loondoorbetaling bij ziekte en ongeval en premies voor de WAO/WIA. De investeringen in externe kosten van rond de 2,5 miljoen euro zijn ruimschoots terugverdiend.

Veel aandacht voor gedrag
Vijf jaar intensieve samenwerking tussen overheid en werkgevers en werknemers in de PKGV-industrie heeft meer opgeleverd dan de vooraf gestelde doelen. Uit de eindevaluatie van de convenanten door economisch onderzoeksbureau Bureau Bartels blijkt dat de aandacht voor en aanpak van veiligheid, arbeidsomstandigheden, verzuim en re-integratie op alle niveaus binnen de bedrijven sterk is verbeterd. De mens is meer centraal gesteld en er kwam aandacht voor het belang van gezondheid en welzijn. Van groot belang is geweest dat er betrouwbare systemen zijn opgezet voor de registratie van ongevallen en verzuim en voor benchmark-doeleinden en grotere transparantie. De branche heeft een gezamenlijk bewustzijn ontwikkeld en verantwoordelijkheid genomen en zal dat blijven doen.

Het arbo(plus)convenant wordt op 31 mei afgesloten met een grote arbomanifestatie in congrescentrum Papendal te Arnhem; werkgevers en werknemers hebben inmiddels besloten om samen door te gaan en onder andere een arbocatalogus voor de aangesloten branches te maken. De aandacht voor welzijn en gezondheid van de medewerkers blijft een speerpunt en de ontwikkelde instrumenten zullen steeds meer en intensiever worden ingezet. ~ ~ ~

De betrokken organisaties zijn:

Het Verbond Papier & Karton, het samenwerkingsverband tussen de drie werkgeversorganisaties in de PKGV-industrie:
· Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP)
· Vereniging Golfkarton (VG)

· Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kartonnages en Flexibele Verpakkingen (Kartoflex)

De vereniging voor werknemers:

· FNV Bondgenoten

· FNV Kiem

· CNV BedrijvenBond

· De Unie

Voor aanmeldingen, interviews of meer informatie kunt u contact opnemen met: Marieke Willemsen, Communicatie en PR, Koninklijke VNP, namens het Verbond Papier en Karton telefoon: 020-6543069/06-45790260 of per e-mail: m.willemsen@vnp-online.nl

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.verbondpk.nl

Bron CBS 2005, 2006 is helaas nog niet beschikbaar, maar er zijn op dit moment geen indicaties dat na 2005 het verzuim in het eerste ziektejaar nog verder is gedaald in Nederland