Gemeente Leiden

Embargo tot donderdag 31 mei 2007, 17.00 uur

Jan van Houtpenning voor mevrouw Bolten

Burgemeester en Wethouders hebben besloten de Jan van Houtpenning toe te kennen aan scheidend directeur van het gemeentelijk museum De Lakenhal, mevrouw Jetteke Bolten - Rempt. Mevrouw Bolten krijgt deze onderscheiding op grond van haar grote verdiensten als directeur van dit Leidse museum. Mevrouw Bolten werd per 1 september 1990 in de directeursfunctie benoemd. Centraal in haar beleid stond de doelstelling om het museum in binnen- en buitenland, maar ook stedelijk op de kaart te zetten. Daarin is zij geslaagd. Onder haar directeurschap werden tientallen tentoonstellingen georganiseerd, waarvan enkele buitengewoon veel publiciteit en publiek hebben getrokken. De tentoonstellingen Rembrandt en Lievens (1991), Jan van Goyen (1996) en de drie Rembrandttentoonstellingen in het Rembrandtjaar 2006 zijn daar voorbeelden van geweest. Door samenwerking, het verwerven van nieuwe kunstvoorwerpen en het tentoonstellen van werken van vaak beginnende kunstenaars heeft zij een impuls aan het museumbezoek gegeven. Mevrouw Bolten heeft zeer geijverd voor de verbetering van de toegankelijkheid van het complex, de herinrichting en de uitbreiding ervan. Zo ontstond de overkapping van het voorplein, werden diverse afdelingen heringericht, de stijlkamers gerestaureerd en de eerste fase van de klimaatbeheersing afgerond. Ook werkte Jetteke Bolten hard aan het aantrekken van nieuwe publieksgroepen, met name ook de nieuwe Nederlanders. Ook slaagde zij erin in toenemende mate het bedrijfsleven bij het werk van het museum te betrekken. In de loop der jaren heeft mevrouw Bolten door haar grote netwerk belangrijke schenkingen verworven, zoals de schenking Merkus en de schenking Cleveringa. Mevrouw Bolten was lid van vele besturen, werkgroepen en commissies. Ook heeft zij een groot aantal publicaties op haar nam staan.

De penning zal worden uitgereikt door burgemeester Lenferink op donderdag 31 mei a.s. tijdens de officiële opening van de tentoonstelling Mijn Laatste Oordeel, waarmee haar afscheid zal worden ingeluid. Locatie: de Grote Pers, Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32. Verwacht tijdstip uitreiking: 17.00 uur.

De Jan van Houtpenning wordt uitgereikt aan ambtenaren die zich gedurende lange reeks van jaren hebben onderscheiden door bijzonder toewijding aan hun taak. Jan van Hout werd reeds op 22-jarige leeftijd in 1564 secretaris van de stad Leiden en heeft dit ambt - met een onderbreking van 1567 tot 1572 door ballingschap in Emden - tot aan zijn dood in 1609 bekleed. In zijn ambtsperiode werd de secretarie door zijn kennis en organisatorische talenten het punt waar alle draden van het bestuur van de stad samenkwamen. In 1592 ontwierp hij de instructie voor de secretarie, welke de gehele 17e eeuw werd gehandhaafd. Van Houts lijfspreuk "HOUT EN WINT" (de aanhouder wint), welke op de herinneringspenning is aangebracht, tekent de meest bekende functionaris in dienst van de stad Leiden ten voeten uit.