Nieuw studieboekenplatform bespaart studenten honderden euro's

31.05.2007 / 00:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Creative venue

Creative venue

PERSBERICHT - EMBARGO TOT 31-05-2007, 00.01 uur
Nieuwegein, 31 mei 2007

Bol.com zet fors in op tweedehands studieboeken
NIEUW STUDIEBOEKENPLATFORM HELPT STUDENTEN HONDERDEN EURO'S BESPAREN

Een maand na de introductie van tweedehands boeken in mediawinkel bol.com blijkt de vraag naar studieboeken enorm te zijn. De succesvolle online aanbieder, ook van nieuwe studieboeken, start vanaf vandaag met een grootscheepse actie om studenten massaal hun gebruikte studieboeken op de site te laten plaatsen. Doel is om studenten aan hbo-opleidingen en universiteiten bij aanvang van het nieuwe studiejaar een volwaardig alternatief te bieden voor nieuwe studieboeken zodat ze honderden euro's kunnen besparen bij de aanschaf, dan wel kunnen verdienen bij verkoop van boeken die ze niet meer gebruiken.

Studenten betalen jaarlijks veel geld voor hun studieboeken en dat kan goedkoper, aldus bol.com. De mediawinkel gaat haar initiatief voor de aan- en verkoop van tweedehands boeken nu ook inzetten om de uitwisseling van gebruikte studieboeken te bevorderen.

Volgens Daniel Ropers, directeur van bol.com kunnen studenten direct honderden euro's besparen met de verkoop van hun oude studieboeken: 'Sinds enkele weken is het mogelijk om bij ons tweedehands boeken te verkopen. Het blijkt dat de vraag naar studieboeken enorm is. En dat moeten studenten die straks hun examens hebben afgerond weten. Als ze hun boeken bij ons te koop zetten, is de kans dus heel groot dat ze deze voor augustus en wellicht al sneller weer kwijt zijn. Ruim 30% van het aanbod dat de eerste maand op onze site geplaatst werd, is inmiddels al weer verkocht. Dat duidt op een enorme behoefte aan een goed werkend platform en dat kunnen wij nu bieden'.

Volgens bol.com is de markt van tweedehands studieboeken op dit moment nog erg onvolwassen en kan het voor studenten stukken goedkoper. 'Er worden vaak nieuwe boeken voorgeschreven en in feite is er nauwelijks een match tussen aanbod en vraag van gebruikte boeken. Het schaarse aanbod wordt kenbaar gemaakt op lokale prikborden en enkele gespecialiseerde, maar weinig bekende internetsites'.

Ropers: 'Het is tijd om studenten te wijzen op de mogelijkheden hun oude boeken aan te bieden en te verzilveren. Als HBO en Universitair studenten dat massaal doen, kunnen ze het nieuwe studiejaar fors besparen op de aankoop van hun studieboeken. Het voordeel loopt dan al gauw op tot honderden euro's'. Mediawinkel bol.com rekent straks om te beginnen op een aanbod van ruim 50.000 tweedehands studieboeken.

'Bewustzijnskorting'
Bol.com geeft studenten die de komende maand vijf of meer studieboeken aanbieden, een cadeaubon t.w.v. 5 euro. Ropers: 'Een gemiddeld studieboek kost al snel 35 euro. We schatten de waarde van de studieboekenvoorraad op minimaal 600 euro oplopend tot 2000 euro per student. Studenten realiseren zich dat niet of nauwelijks. Indien je van die oude boeken de helft verkoopt, praat je over aanzienlijke bedragen. En als je zo'n zelfde bedrag kunt besparen op de aankoop in augustus of september, tel uit je winst'.

Gemak en betalingsgarantie
Het aanbieden van gebruikte studieboeken op bol.com is makkelijk, vergt weinig inspanning en is snel. Daarbij staat bol.com garant voor de betaling van de verkochte boeken en is de verkoper dus altijd zeker van zijn geld. Het kopen ervan is net zo eenvoudig. Mocht een gebruikt studieboek echter niet aangeboden worden, dan kunnen studenten direct kiezen voor een nieuw studieboek en zo hun nieuwe boekenlijst in één keer bestellen. Nieuwe studieboeken worden binnen 24 uur geleverd en gebruikte boeken binnen 24 uur na ter postbezorging door de verkopende student.

Mediawinkel bol.com is op dit moment een van de grootste aanbieders van studieboeken. Twee jaar geleden besloot het bedrijf als eerste in Nederland de maximaal wettelijk toegestane korting op studieboeken door te geven aan studenten, ondanks pogingen van het Commissariaat van de media om daar een stokje voor te steken.