Ingezonden persbericht


Palm brengt met de eerste mobile companion mobile computing op een hoger plan

Foleo mobile companion voorziet smartphones van een groot scherm en een volledig toetsenbord

Carlsbad, Californië: All Things Digital, 30 mei 2007 - Vanuit een visie dat de toekomst van personal computing op het gebied van mobile computing ligt, introduceert Palm, Inc. (Nasdaq: PALM) vandaag haar eerste smartphone companion: de Palm® Foleo(TM). De Foleo mobile companion heeft een groot scherm en een volledig toetsenbord waarmee e-mail en documenten die op een smartphone staan, kunnen worden bekeken en bewerkt. Wanneer e-mails en attachments op een Foleo worden bewerkt, worden de veranderingen ook op de smartphone weergegeven. Met één druk op de knop blijven de Foleo en de smartphone waarmee hij verbonden is de hele dag gesynchroniseerd. Deze krachtige combinatie is voor zakenmensen die productiviteit hoog in het vaandel hebben staan hét complete mobiele apparaat voor e-mail, attachments en toegang tot het internet.(1)

De Foleo mobile companion kan onmiddellijk worden aan- en uitgezet en biedt snelle navigatie, een compact en elegant ontwerp en een batterij die bij gebruik tot 5 uur meegaat. De Foleo is voorzien van e-mail, full-screen internet-browser en editors of viewers voor gewone zakelijke documenten zoals Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-bestanden. De Foleo wordt gesynchroniseerd via Bluetooth® en gebruikt de (ingebouwde Wi-Fi-) radio om verbinding met het internet te maken.

"Foleo is het opwindendste product waar ik ooit aan heb gewerkt", zegt Jeff Hawkins, oprichter van Palm Inc. en de visionair achter het concept en de uitvoering van de Foleo. "Smartphones zullen de meest gebruikte pc's ter wereld worden en zullen uiteindelijk net zo veel kunnen als desktop-pc's. Soms heeft men echter behoefte aan een groot scherm en een volledig toetsenbord. Omdat smartphones steeds kleiner worden, moeten deze groter worden. De Foleo maakt het beeld compleet: het is een nieuw mobiel computersysteem, dat een nieuwe standaard zet op het gebied van eenvoud."

NOOT VOOR DE PERS: Video en foto's van de nieuwe mobile companion zijn beschikbaar via Business Wire (http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=5410999) en via Palm's Multimedia Library (www.palm.com/MultimediaLibrary). De webcast kan worden gevolg via de volgende link: http://www.visualwebcaster.com/event.asp?id=39613

Foleo mobile companions werken samen met Palm Treo(TM) smartphones die op Palm OS®- of Windows Mobile®-besturingssystemen draaien. Palm denk echter dat smartphones die op Windows Mobile draaien zonder (veel) aanpassingen zouden moeten kunnen samenwerken. Andere typen smartphones die draaien op besturingssystemen van Research in Motion, Apple en Symbian kunnen waarschijnlijk met een bescheiden aanpassing van de software compatibel worden gemaakt. De Foleo kent een open synchronisatie-architectuur en Palm verwacht met andere ontwikkelaars samen te gaan werken om zoveel mogelijk smartphones te kunnen ondersteunen.

"Palm innoveert voortdurend en houdt alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobile computing in de gaten, en dat is een markt waarin nog veel te winnen valt. Dat deden we meer dan tien jaar geleden ook al met de PalmPilot en meer recentelijk met de Treo smartphone", zegt Ed Colligan, president en ceo bij Palm, Inc. "De Palm Foleo is ons eerste product in een nieuwe productlijn die de manier waarop mensen mobiel werken zal herdefiniëren. Vandaag de dag zal de nadruk liggen op draadloze e-mail, maar we verwachten dat de Foleo meer functies en mogelijkheden zal krijgen wanneer het platform succesvol groeit."

Het zeer snel toenemende gebruik van mobiele e-mail vergroot de vraag naar een nieuwe vorm van mobile computing. Er wordt geschat dat er tegen het eind van 2007 wereldwijd ongeveer 24,2 miljoen draadloze e-mail-accounts in gebruik zullen zijn. In 2010 zal dit aantal omhooggeschoten zijn naar 199 miljoen.(2) De snelle groei van de verkoop van smartphones, de hogere snelheden van draadloze netwerken en de toenemende digitalisering van content zorgen ervoor dat dit het juiste moment is om Palm's eerste mobile companion-product te lanceren.

De Foleo is hoofdzakelijk ontworpen als companion voor mobiele telefoons, maar het is tevens een krachtige computer op zichzelf. Het besturingssysteem is gebaseerd op Linux, waardoor het voor ontwikkelaars eenvoudig is om nieuwe applicaties te ontwikkelen die met één muisklik in de browser geïnstalleerd kunnen worden. De Foleo heeft een USB-poort, video-out-poort, hoofdtelefooningang en sleuven voor SD- en compact flash-kaarten voor uitbreiding van het geheugen. Deze bundeling van mogelijkheden in een betaalbaar ontwerp is ongekend op de markt voor mobiele toepassingen. Palm heeft het ontwerp openbaar gemaakt en biedt actief steun aan externe softwareontwikkelaars.

Belangrijkste eigenschappen en kenmerken van de Foleo mobile companion
* Met één druk op de knop toegang tot full-screen e-mail
* Direct aan, direct uit

* Snel toegang tot diverse applicaties

* 10" beeldscherm en volledig toetsenbord

* Zoeken op internet en browsen via Bluetooth of Wi-Fi
* Editors voor Word, Excel en PowerPoint en een PDF-viewer
* Compact, stijlvol ontwerp dat op een tafeltje in een vliegtuig past
* Lichtgewicht: ± 1100 gram

* Snelle, eenvoudige en intuïtieve navigatie
* Levensduur van de batterij: 5 uur

* Linux OS zorgt dat de ontwikkeling van nieuwe applicaties eenvoudig is

Draadloze e-mail op een groot scherm

Gebruikers van e-mail zijn steeds afhankelijker geworden van smartphones om met het internet te verbinden en productief te blijven.

Producten van Palm staan alom bekend om hun grote gebruiksgemak. De Foleo mobile companion geeft gebruikers van smartphones die draaien op Palm OS en Windows Mobile meer rekenkracht en flexibiliteit, terwijl de geliefdste eigenschappen van de Treo smartphone behouden blijven. De consument opent de Foleo, drukt op een knop en hij gaat direct aan. Er is nooit vertraging of opstarttijd. Een speciaal daartoe bestemde knop geeft toegang tot e-mail. Als de Foleo gesloten wordt, wordt al het werk opgeslagen. Gebruikers kunnen hem dan opbergen en weggaan. Om bestanden op te slaan hoeven applicaties niet gesloten te worden of hoeft er geen andere actie ondernomen te worden. Als de Foleo weer wordt aangezet kan de gebruiker verder waar hij gebleven is.

Nieuwe gebruikers volgen een eenvoudige procedure om een Foleo op hun smartphone aan te sluiten. Vanaf dat moment blijft e-mail op beide apparaten gesynchroniseerd.

Browsen op het internet

Internetpagina's bezoeken is eenvoudig met ingebouwde Bluetooth- en Wi-Fi-verbinding via de Opera browser. Hierdoor hebben gebruikers een grotere weergave op hun smartphones dan normaal. Met gebruik van Bluetooth fungeert de Treo smartphone als een draadloos modem voor de Foleo. De consument kan de ingebouwde Wi-Fi van de Foleo mobile companion overal waar Wi-Fi hotspots zijn, gebruiken om snel te browsen op het internet. In de VS zijn al meer dan 50.000 hotspots publiekelijk toegankelijk.(3) Foleo maakt gebruik van de Opera internet-browser.

Attachments "To Go"

De Foleo mobile companion ondersteunt tevens de populairste typen attachments. Net als de Treo smartphone gebruikt mobile companion een versie van Documents To Go® dat speciaal door DataViz® ontwikkeld is. De consument kan zo documenten maken en bewerken die compatibel zijn met Word en Excel, maar ook PowerPoint-documenten bekijken. De Foleo beschikt bovendien over een door Palm ontwikkelde PDF-reader.

Terwijl smartphones ideaal zijn voor gebruik onderweg, is de Foleo mobile companion ideaal voor in het openbaar vervoer, op meetings of op zakenreizen. De afmetingen van de Mobile Companion maken hem bijzonder geschikt voor het werken vanuit een vliegtuigstoel en de mogelijkheid hem direct uit te zetten maakt het makkelijk om aan de regelgeving met betrekking tot elektronica in vliegtuigen te voldoen.

Elegant en doordacht design

Het ontwerp van de Foleo mobile companion wordt gekenmerkt door elegante lijnen en heeft geen overdaad aan schakelingen en aansluitingen. Een innovatief scroll-wheel, slimme voor- en achteruit-knoppen en een handige track point zorgen voor eenvoudig navigeren, zonder dat de gebruiker zijn handen van het volledige toetsenbord hoeft te halen.

Door de Foleo op een open, op Linux gebaseerd platform te bouwen, hoopt Palm het eerdere succes bij ontwikkelaars te herhalen. Op deze wijze wordt een grote hoeveelheid mensen die in staat zijn applicaties te ontwikkelen aangetrokken, waardoor de mogelijkheden van de mobile companion alleen maar toenemen. Palm werkt momenteel al samen met DataViz en Opera Software, waaruit blijkt hoe eenvoudig interessante technologie en applicaties naar de Foleo mobile companion overgezet kunnen worden. Palm zal tevens tools ontwikkelen waarmee fabrikanten van smartphones hun apparaten compatibel kunnen maken met de Foleo mobile companion.

Prijs en verkrijgbaarheid Foleo

Begin deze zomer zal de Palm Foleo mobile companion verkrijgbaar zijn in de V.S. Men verwacht dat de Foleo mobile companion $ 499 gaat kosten, uitgaande van een introductiekorting van $ 100. Later dit jaar zal hij ook in Europa verkrijgbaar zijn. Voor meer informatie over de Foleo mobile companion, kijkt u op: http://www.visualwebcaster.com/event.asp?id=39613]. Om op de hoogte te blijven van de verkrijgbaarheid van de Foleo, bezoekt u www.palm.com/foleonotify.

Over Palm, Inc.

Palm, Inc., een vooraanstaande leverancier van mobile computing-producten, stelt zichzelf ten doel om mobile computing bij de consument te brengen, zodat deze overal toegang krijgt tot zijn belangrijkste informatie en deze kan delen. Het productportfolio voor consumenten, mobiele professionals en bedrijven van Palm bestaat o.a. uit Palm® Treo(TM) smartphones, Palm Foleo(TM) mobile companions, Palm handheld computers, software, diensten en accessoires.

Palm producten worden verkocht via het internet, in de detailhandel, bij resellers en operatoren van draadloze netwerken in de hele wereld en bij Palm Retail Stores en internetwinkels van Palm (http://www.palm.com/store).

Meer informatie over Palm, Inc. is te vinden op http://www.palm.com.

Beeldmateriaal is te vinden op www.pridepr.nl

# # #

(1) Vereist een compatibele telefoon met Bluetooth. E-mail vereist data services van een leverancier van mobiele diensten tegen extra kosten. ISP en/of VPN kan/kunnen ook vereist zijn. Alleen wanneer er draadloze diensten in het gebied worden aangeboden. Een dial-up netwerk-plan van een serviceleverancier kan een vereiste zijn en deze is tegen oplopende kosten op de gewone kosten van data plans voor smartphones bij de serviceleverancier verkrijgbaar.

(2) Bron: The Radicati Group, Inc., Wireless E-mail Market 2006-2010, november 2006

(3) Bron: JiWire: http://www.jiwire.com/hot-spot-directory-browse-by-state.htm?country_id=1&provider_id=0

Broadcast video en ander Palm materiaal

Broadcast video en ander materiaal is online verkrijgbaar in de Multimedia Library van Palm (www.palm.com/MultimediaLibrary). De pers kan zich op de website die gehost wordt door The NewsMarket registreren (www.TheNewsMarket.com). Dit is een nieuws- en video-archief op het internet, waar rondgekeken kan worden in een uitgebreide mediabibliotheek en videomateriaal direct besteld kan worden. Registratie en bestellingen zijn gratis op de website.

Deze aankondiging is tevens beschikbaar als social news-versie op http://socialnews.palm.com/. De social news-versie van het persbericht bevat "Web 2.0"-eigenschappen, waaronder lidmaatschap via RSS, multimedia-downloads, commentaar, track-backing, links naar social bookmark-websites en andere bronnen.]

Palm, Palm OS, Foleo en Treo zijn enige van de handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken die Palm, Inc. bezit of waarop Palm, Inc. een licentie heeft. Alle andere merk- en productnamen zijn handelsmerken, of zouden handelsmerken kunnen zijn van hun respectievelijke eigenaren en kunnen gebruikt worden om producten en diensten van hun respectievelijke eigenaren aan te duiden.

MEDIA CONTACT:

Pride PR voor Palm

+31 71 568 00 28

robbert@pridepr.nl