Transavia

transavia.com: Wederom winst bij toenemende concurrentie

In het op 31 maart jl. geëindigde verslagjaar 2006/2007 is de omzet van transavia.com met bijna 15% toegenomen tot EUR 684,2 miljoen en heeft het bedrijf voor het 29e achtereenvolgende jaar winst geboekt. De bedrijfskosten zijn met 13,3% gestegen tot EUR 649,8 miljoen. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening kwam uit op EUR 28,0 miljoen, tegenover EUR 18,1 miljoen in het voorafgaande jaar. Deze stijging is te danken aan een aanpassing van de voorziening personeelsbeloningen, als gevolg van het wijzigen van pensioenregelingen en non-activiteitsregelingen. Het resultaat uit de dagelijkse vliegoperaties staat echter onder druk en is ten opzichte van 2005-2006 gedaald. Dit wordt met name veroorzaakt door prijsdruk als gevolg van de sterke concurrentie.

Het aantal vervoerde passagiers steeg met 8%, tot 5,1 miljoen, en er zijn 12,4 miljard stoelkilometers geproduceerd, een stijging van 8%. De commerciële bezettingsgraad kwam uit op 84%. Circa 80% van de vluchten is op tijd uitgevoerd. De klanttevredenheid kwam net als in het voorafgaande jaar uit op een score van 8,5.

Groeiuitdagingen
Om bij toenemende concurrentie rendabel te kunnen blijven opereren is verdere groei noodzakelijk, teneinde de kosten per eenheid te verlagen. Gezien beperkte groeimogelijkheden in Nederland, voor zowel de markt voor georganiseerde vliegvakanties (de B2Bmarkt) als voor de lijndiensten (B2Cmarkt), staat transavia.com voor de uitdaging haar groeipotentieel te benutten door te investeren in nieuwe producten en markten.
In het afgelopen jaar heeft transavia.com op drie gebieden geïnvesteerd in mensen en middelen om hieraan invulling te geven:

de verbreding van het aangeboden dienstenpakket met reisgerelateerde producten waarmee transavia.com zich verder profileert als reismerk

de start van lijndiensten vanuit Eindhoven Airport waarmee naast Rotterdam Airport de positie in de regionale markt verder wordt versterkt

en het besluit om samen met Air France onder de naam transavia.com een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij op te richten, Transavia France, die zich onder de merknaam transavia.com zal richten op de Franse low cost markt voor lijndiensten en charters. Dit nieuwe bedrijf is vanaf 12 mei jl. operationeel.

Investeren in de vloot
In het afgelopen jaar heeft transavia.com EUR 17,7 miljoen geïnvesteerd in onder meer winglets, de rechtopstaande tips aan de vleugeluiteinden die tot een brandstofbesparing en betere vliegprestaties leiden, in het invoeren van de nieuwe huisstijl op zowel de buitenkant van de vliegtuigen als in het interieur en in het onderhoud van vliegtuigen.

Milieumaatregelen: daadwerkelijk voor het milieu en op Europees niveau Het ziet er naar uit dat de luchtvaart de komende tijd te maken krijgt met verschillende nieuwe milieumaatregelen. transavia.com neemt in deze haar verantwoordelijkheid en zal er voor pleiten dat te nemen maatregelen daadwerkelijk het milieu ten goede komen en zoveel mogelijk rekening houden met de specifieke omstandigheden in de luchtvaart. Dat betekent onder meer dat - om verstoring van concurrentieverhoudingen te voorkomen - nieuwe heffingen en maatregelen zoveel mogelijk op Europees niveau worden ingevoerd, zodat voor de internationale luchtvaartmarkt ook in dit opzicht een level playing field wordt gecreëerd.

2007: beperkte groei op Nederlandse markt
Op de Nederlandse B2B markt zal transavia.com ook in het hoogseizoen van 2007 een belangrijk marktaandeel hebben. Het ziet er naar uit dat Turkije in deze markt, na de terugval in voorgaande jaren, weer sterk aan populariteit wint. In de B2C markt blijft optimalisatie van het routenetwerk centraal staan. Per saldo zijn in Nederland de mogelijkheden voor profijtelijke groei beperkt. In de zomer van 2007 bedraagt het aantal lijndienstroutes 28 en vliegt transavia.com op 77 charterbestemmingen, waarvan er 37 ook rechtstreeks door individuele passagiers kunnen worden geboekt. transavia.com opereert in de zomer van 2007 een vloot van 32 toestellen, het hoogste aantal in de geschiedenis van de onderneming.

transavia.com jaarverslag 2006-2007 Zie het origineel