Koninklijke BAM Groep

Koninklijke BAM Groep nv

Datum 31 mei 2007
Aantal bladen 7

Goede start BAM in 2007


· Nettoresultaat eerste kwartaal 2007: 56,7 miljoen
· Uitstekende resultaten vastgoedactiviteiten
· Duitse activiteiten ontwikkelen zich naar verwachting
· Orderportefeuille op nieuwe recordhoogte: 14,0 miljard
· Verhoging winstverwachting 2007: nettowinst van ten minste 210 miljoen
· Gesprek over verkoop Amerikaanse werkmaatschappij

Gang van zaken eerste kwartaal 2007 Koninklijke BAM Groep is het jaar over de volle breedte goed gestart. De omzet steeg in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar met circa 6% tot 1,85 miljard (2006: 1,75 miljard). Op autonome basis bedraagt de omzetstijging circa 3%, rekeninghoudend met een onevenredige omzetbijdrage van AM in het eerste kwartaal 2006. Vastgoedontwikkelaar AM is sinds 1 februari 2006 geconsolideerd. Het nettoresultaat nam toe tot 56,7 miljoen (2006: 31,4 miljoen), mede door een aanzienlijk lagere belastingdruk en een naar verhouding hogere resultaatsbijdrage van AM in het eerste kwartaal 2007. De belastingdruk daalde onder meer door een eenmalige belastingbate in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de verkoop van commercieel vastgoed uit eigen ontwikkeling in 2006. Andere factoren die resulteren in een lagere belastingdruk zijn de verbeterde resultaten in Duitsland en de tariefsverlaging in Nederland van de vennootschapsbelasting.

Koninklijke BAM Groep zal met ingang van het boekjaar 2007 afzonderlijk rapporteren over de bouwactiviteiten en over de vastgoedactiviteiten. Hiermee biedt BAM beter inzicht in de operationele en financiële gang van zaken van de Groep. Bouw en vastgoed kennen afwijkende rendements- en risicoprofielen. Uitgangspunt blijft dat beide activiteiten nauw met elkaar verbonden zijn; ook vaak binnen één werkmaatschappij. De segmenten van de Groep zijn met ingang van dit boekjaar de sectoren: Bouw, Vastgoed, Infra, Publiekprivate samenwerking, Installatietechniek en Consultancy en engineering.


1e kwartaal 2007 1e kwartaal 2006 (x miljoen) Resultaat Omzet Resultaat Omzet Bouw 10,9 796 4,2 663 Vastgoed 32,9 258 23,9 276 Infra 21,9 820 18,7 796 Publiekprivate samenwerking 0,8 17 - 14 Installatietechniek 2,4 42 0,7 43 Consultancy en engineering 6,9 48 3,4 43 Pensioenen 1) / eliminaties - -135 5,2 -90 Totaal sectoren 75,8 1.846 56,1 1.745 Groepskosten -1,8 -2,2 Groepsrente -9,0 -9,8 Operationele activiteiten 65,0 44,1 Baggeren 6,0 2,6 Resultaat vóór belastingen 71,0 46,7 Belastingen -14,8 -15,3 Aandeel derden 0,5 - Nettoresultaat 56,7 31,4


1) Met ingang van 2007 worden alle pensioenresultaten toegerekend aan de sectoren.

Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht 31 mei 2007, blad 2 van 7

Bouw
In de sector Bouw hebben de Nederlandse werkmaatschappijen in lijn met de verwachting gepresteerd. De gunstige marktomstandigheden in Nederland in zowel de woningbouw als in de utiliteitsbouw houden aan, maar zorgen tevens voor stijgende prijzen van onderaannemers en toeleveranciers, alsook voor druk op de arbeidsmarkt. Zoals eerder gepubliceerd, zal BAM Woningbouw de activiteiten van bedrijfsonderdeel Villaforte (houtskeletbouw) eind dit jaar beëindigen. In Duitsland heeft de nieuwe werkmaatschappij BAM Deutschland overeenkomstig de prognose een break-even-resultaat behaald in het eerste kwartaal. De onderneming handhaaft de verwachting op jaarbasis een zelfde resultaat te behalen. De herstructurering van de activiteiten ligt op koers. Het forensisch onderzoek, ingesteld in november 2006 naar aanleiding van het verlies in Duitsland, is recentelijk afgerond en heeft ­ evenals het onderzoek door de externe accountant ­ geen nieuwe feiten opgeleverd. Het marktherstel in de Duitse utiliteitsbouw zet door, echter stijgende prijzen van onderaannemers en toeleveranciers geven ook hier aanhoudende margedruk. In het Verenigd Koninkrijk en België zijn ­ in lijn met voorgaande jaren ­ goede resultaten behaald. De orderportefeuilles liggen in beide landen op een uitstekend niveau. De totale orderportefeuille van de sector Bouw bevindt zich op een hoog niveau en bedraagt per 31 maart 2007 circa 4,7 miljard (ultimo 2006: 4,3 miljard). Vastgoed
In de sector Vastgoed zijn uitstekende resultaten behaald. Met name de ontwikkeling van woningen in Nederland loopt goed. Ook AM heeft een belangrijke resultaatsbijdrage geleverd, mede door een bovengemiddeld aantal opleveringen van woningen in het eerste kwartaal van 2007. De Groep heeft in het eerste kwartaal in Nederland in totaal circa 1.300 woningen uit eigen ontwikkeling verkocht (vorig jaar: 1.400). AM heeft onlangs aangekondigd te verwachten overeenstemming te bereiken over de overname van IPMMC Vastgoed.
In België heeft BAM de verwerving van Kairos (Landsbeeck) afgerond. De onderneming behoort tot de grootste en meest succesvolle spelers in de Belgische vastgoedsector. Omzet en resultaat van Kairos worden met ingang van 1 april 2007 geconsolideerd. Het Britse vastgoedbedrijf heeft recentelijk meerdere kansrijke posities verworven voor verdere ontwikkeling en in Ierland wordt de opbouw van de vastgoedontwikkelingsportefeuille selectief doorgezet.
De orderportefeuille van de sector Vastgoed bedraagt per 31 maart 2007 circa 3,6 miljard (ultimo 2006: 3,5 miljard).
Infra
In de sector Infra is de winstbijdrage van de Nederlandse en Belgische werkmaatschappijen ten gevolge van het seizoenseffect ­ evenals in voorgaande jaren ­ bescheiden. Het volume in de Nederlandse inframarkt blijft zich positief ontwikkelen. Een verbetering van het prijsniveau is waarneembaar, maar is nog niet bevredigend. In Nederland en België wordt in de komende maanden de gunning van enkele grote infrastructurele projecten verwacht, waaronder de Diabolo-spoortunnel te Brussel.
BAM heeft in combinatie opdracht verworven voor de bouw van twee convertorstations voor de nieuwe BritNed-hoogspanningsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De opdracht wordt aan Nederlandse zijde gerealiseerd door BAM Civiel en aan Britse zijde door Nuttall. BAM Techniek realiseert de gebouwgebonden installaties voor beide stations. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn opnieuw goede resultaten behaald, ondanks de scherpe concurrentie en de toenemende complexiteit van contractvormen in beide landen. De orderportefeuille in Ierland bevindt zich op recordhoogte, onder meer door de verwerving van enkele omvangrijke wegenbouwprojecten.
De resultaten van de Duitse infra-activiteiten zijn overeenkomstig de verwachting licht negatief in het eerste kwartaal, mede door onderdekking van vaste kosten als gevolg van seizoenseffecten. Op jaarbasis wordt een break-even-resultaat verwacht.
---

Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht 31 mei 2007, blad 3 van 7

Interbeton ­ actief in nichemarkten buiten Europa ­ en de Amerikaanse werkmaatschappij Flatiron hebben een goede bijdrage geleverd aan het resultaat. De orderportefeuilles van beide ondernemingen liggen op een hoog niveau. BAM is momenteel in gesprek met een grote, internationaal werkende, Europese bouwonderneming over de mogelijke verkoop van Flatiron. Naar verwachting zullen de gesprekken eind augustus tot conclusies leiden. De totale orderportefeuille van de sector Infra is verder toegenomen tot 5,8 miljard (ultimo 2006: 5,5 miljard). De toename is grotendeels gerealiseerd in Ierland en België en door Interbeton. Publiekprivate samenwerking
BAM PPP heeft in het eerste kwartaal een goed resultaat behaald, ondanks het grote aantal lopende aanbiedingen en de daarmee gepaard gaande hoge aanbiedingskosten. Uitsluitend de opbrengsten en resultaten van de operationele pps-contracten worden in deze sector verantwoord. Aan pps-contracten gerelateerde bouw- en onderhoudsactiviteiten worden in de betreffende sectoren gerapporteerd. BAM PPP heeft momenteel 25 pps-contracten in portefeuille, waarvan zestien contracten operationeel zijn. Dit totaal is inclusief het recentelijk ­ in joint venture ­ verworven pps-contract voor de verbreding van de snelweg A8 in Duitsland. Daarnaast loopt een tiental aanbiedingen in de vijf thuislanden van de Groep. BAM PPP is voor twee pps-contracten verkozen tot `preferred bidder'. Dit betreft een pps- wegenbouwcontract in Ierland (in joint venture) en een pps-contract voor de realisering van zes scholen in Schotland.
Onlangs heeft BAM bekendgemaakt om ­ in het kader van de eerder aangekondigde desinvesteringsstrategie ­ met investeringsfonds DIF (Dutch Infrastructure Fund) een joint-venture te vormen, die een deel van de pps-portefeuille van de Groep overneemt. Naar verwachting zal de voorgenomen joint-venture vier Britse, operationele contracten van BAM PPP verwerven met pps- vorderingen van meer dan 250 miljoen. Tevens heeft BAM PPP in het tweede kwartaal op verzoek van de opdrachtgever een lopend scholencontract in Schotland ontbonden. De pps-vorderingen (inclusief kortlopend deel) in de geconsolideerde balans zijn in het eerste kwartaal 2007 licht toegenomen tot 548 miljoen (ultimo 2006: 540 miljoen), terwijl ook de (non-recourse) pps-leningen licht gestegen zijn tot 507 miljoen (ultimo 2006: 500 miljoen). De totale netto- investeringsverplichting voor de 25 pps-contracten in portefeuille bedraagt circa 120 miljoen. Hiervan is per 31 maart 2007 circa 83 miljoen reeds geïnvesteerd (ultimo 2006: 82 miljoen). Installatietechniek
BAM Techniek heeft in het eerste kwartaal 2007 een goed resultaat behaald. Het marktherstel zet door. De eerder aangekondigde verkoop aan het management van de dochterondernemingen Beckmann Elektrotechniek te Enschede en Beckmann Kamphuis te Oldenzaal is in het eerste kwartaal afgerond.
Consultancy en engineering
Tebodin heeft een uitstekend resultaat behaald, mede door een hoge bezettingsgraad. De orderportefeuille ligt op een hoog niveau. De vooruitzichten zijn in vrijwel alle regio's gunstig. In het eerste kwartaal zijn op bescheiden schaal activiteiten in India gestart in samenwerking met een lokale partner.
Overig
De participatie in baggerbedrijf Van Oord (21,5%) levert in het eerste kwartaal van 2007 een beduidend hogere bijdrage aan het resultaat in vergelijking met voorgaand jaar. Deze bijdrage is inclusief 1,1 miljoen preferent dividend. Van Oord is in april de vervroegde inkoop gestart van de preferente aandelen welke door BAM worden gehouden. Tot op heden zijn preferente aandelen ingekocht voor een bedrag van 10 miljoen. De boekwaarde van de resterende preferente aandelen bedraagt 60 miljoen.
Met ingang van het eerste kwartaal 2007 worden pensioenresultaten als gevolg van de (gedeeltelijke) vrijval van onder IFRS gevormde pensioenvoorzieningen toegerekend aan de sectoren (bruto:
3,1 miljoen positief). In het eerste kwartaal van 2006 werd dit resultaat alsmede het resultaat als gevolg van de verdere overdracht van toegezegd-pensioenregelingen aan externe partijen, gerapporteerd onder de rubriek Pensioenen / eliminaties (bruto: 5 miljoen positief).
---

Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht 31 mei 2007, blad 4 van 7

Orderportefeuille
De orderportefeuille bevindt zich op een nieuwe recordhoogte en bedraagt per 31 maart 2007 14,0 miljard (ultimo 2006: 13,1 miljard). Deze toename van circa 7% ten opzichte van de stand ultimo 2006 is voor een belangrijk deel in Nederland, Ierland, België en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. Naar verwachting wordt van de totale orderportefeuille 6,4 miljard uitgevoerd in 2007 en 7,6 miljard in latere jaren. Uitgaande van een omzetniveau in 2007 van ruim 9 miljard, is hiermee circa 90% van de verwachte jaaromzet veiliggesteld. Financiële positie
De kaspositie, het saldo van liquide middelen minus kortlopende bankkredieten, bedraagt per 31 maart 2007 467 miljoen (ultimo 2006: 551 miljoen). Deze daling van de kaspositie volgt in belangrijke mate het seizoenspatroon. De rentedragende schulden bedragen per 31 maart 2007
1.820 miljoen (ultimo 2006: 1.897 miljoen). Het merendeel van de rentedragende schulden bestaat uit non-recourse pps-leningen en projectfinancieringen ( 830 miljoen) en achtergestelde leningen ( 247 miljoen, inclusief 48 miljoen preferente aandelen en 49 miljoen derden aandeelhouders AM). De nettoschuldpositie bedraagt per 31 maart 2007 1.238 miljoen (ultimo 2006: 1.136 miljoen). De solvabiliteit op basis van garantievermogen bedraagt per 31 maart 2007 16,2% van het balanstotaal (ultimo 2006: 14,7%).
Resultaat per gewoon aandeel
Het gemiddeld aantal winstgerechtigde gewone aandelen is ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar licht gestegen tot 123,8 miljoen stukken (2006: 122,4 miljoen stukken). Deze toename is het gevolg van de omwisseling van converteerbare preferente aandelen in gewone aandelen gedurende 2006. Het nettoresultaat is in het eerste kwartaal van 2007 per saldo gestegen tot 0,46 per gewoon aandeel (2006: 0,26). Uitgaande van volledige omwisseling van de converteerbare preferente aandelen is het nettoresultaat per gewoon aandeel gestegen tot 0,43 (2006: 0,24). Verwachting 2007
De Groep verwacht over 2007, naar de huidige inzichten en mede gezien de kwaliteit van de orderportefeuille, een omzet te behalen van ruim 9 miljard en een nettowinst van ten minste 210 miljoen. Hierbij is geen rekening gehouden met de mogelijke verkoop van de Amerikaanse werkmaatschappij gedurende het jaar.

Nadere informatie
Pers: Drs. A.C. Pronk, (030) 659 86 21, ac.pronk@bamgroep.nl Analisten: Drs. P. Juge RC, (030) 659 86 01, p.juge@bamgroep.nl Conference call
Op 31 mei 2007 om 10.00 uur zal een Nederlandstalige conference call voor pers en analisten plaatsvinden met een toelichting op de resultaten. De conference call is tevens beschikbaar in een simultane Engelse vertaling.

Geïnteresseerden kunnen inbellen op telefoonnummer (020) 531 58 13 voor de luistersessie (geen mogelijkheid tot het stellen van vragen). De Engelse vertaling is te beluisteren op (020) 531 58 71. Na afloop zal de conference call nog een maand lang te beluisteren zijn op telefoonnummer (070) 315 43 00 (toegangscode Nederlands: 14 11 34#, Engels: 14 15 26#). Bijlagen

1. Verkorte winst- en verliesrekening

2. Gegevens per gewoon aandeel van nominaal 0,10
3. Verkorte balans

4. Mutaties in het eigen vermogen toerekenbaar aan aandeelhouders
5. Verkort kasstroomoverzicht


---

Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht 31 mei 2007, blad 5 van 7


1. Verkorte winst- en verliesrekening
(x miljoen)

1e kwartaal 1e kwartaal Boekjaar 2007 2006 2006

Opbrengsten 1.846 1.745 8.646

Bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen, bijzondere waardeverminderingen en boetes 97,0 74,4 362,5 Afschrijvingen materiële en immateriële vaste activa -23,6 -21,9 -98,9 Bijzondere waardeverminderingen - - -1,0 Bitumenboetes - - -7,4 Bedrijfsresultaat 73,4 52,5 255,2

Financieringsbaten 8,2 5,5 25,7 Financieringslasten -16,5 -13,0 -73,3 Resultaat uit deelnemingen 5,9 1,7 20,8 Resultaat vóór belastingen 71,0 46,7 228,4

Belastingen -14,8 -15,3 -90,8 Nettoresultaat voor de periode 56,2 31,4 137,6

Nettoresultaat toerekenbaar aan belang derden -0,5 - 0,6 Nettoresultaat toerekenbaar aan aandeelhouders 56,7 31,4 137,0


2. Gegevens per gewoon aandeel van nominaal 0,10 1) (x 1, tenzij anders aangegeven)

1e kwartaal 1e kwartaal Boekjaar 2007 2006 2006

Nettoresultaat 0,46 0,26 1,11 Nettoresultaat (fully diluted) 0,43 0,24 1,04

Cashflow 0,65 0,44 1,92 Eigen vermogen 6,11 5,09 5,58

Hoogste slotkoers 17,71 17,13 18,49 Laagste slotkoers 14,44 14,24 12,93 Koers ultimo 17,71 16,74 14,69

Gemiddeld aantal winstgerechtigde aandelen (x 1.000) 123.758 122.371 123.296 Gemiddeld aantal winstgerechtigde aandelen (fully diluted) (x 1.000) 135.539 135.453 135.510


1) Gegevens aangepast voor de aandelensplitsing 1:5 van 11 mei 2006.


---

Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht 31 mei 2007, blad 6 van 7


3. Verkorte balans
(x miljoen)

31 maart 2007 31 december 2006 31 maart 2006

Materiële vaste activa 438,4 442,1 421,1 Immateriële vaste activa 726,9 726,2 733,9 Pps-vorderingen 513,2 530,0 551,9 Deelnemingen 139,5 134,6 115,7 Overige financiële vaste activa 120,6 128,4 99,9 Derivaten 15,4 10,8 2,4 Latente belastingvorderingen 16,9 19,7 31,5 Vaste activa 1.970,9 1.991,8 1.956,4 Vlottende activa 4.227,6 4.412,3 3.902,4

Totaal activa 6.198,5 6.404,1 5.858,8

Eigen vermogen toerekenbaar aan
aandeelhouders van de vennootschap 757,3 692,6 625,0 Belang derden 6,6 4,2 2,0 Groepsvermogen 763,9 696,8 627,0

Leningen 1.555,1 1.484,2 1.469,8 Derivaten 13,1 22,9 35,1 Personeelsgerelateerde voorzieningen 123,7 155,7 171,1 Voorzieningen 91,6 109,6 91,6 Latente belastingverplichtingen 58,9 118,7 159,3 Langlopende verplichtingen 1.842,4 1.891,1 1.926,9 Kortlopende verplichtingen 3.592,2 3.816,2 3.304,9

Totaal groepsvermogen en verplichtingen 6.198,5 6.404,1 5.858,8

Garantievermogen 1.004,5 939,8 877,6


4. Mutaties in het eigen vermogen toerekenbaar aan aandeelhouders (x miljoen)

1e kwartaal Boekjaar 1e kwartaal
2007 2006 2006

Stand per 1 januari 692,6 581,7 581,7

Nettoresultaat toerekenbaar aan
aandeelhouders 56,7 137,0 31,4 Reële waarde kasstroomafdekkingen 10,5 28,5 14,2 Valutakoersverschillen -2,5 -8,4 -2,3 Totaal resultaat 64,7 157,1 43,3 Conversie preferente aandelen - 5,9 - Betaald dividend - -49,1 - Overige mutaties - -3,0 - Mutatie 64,7 110,9 43,3

Stand ultimo 757,3 692,6 625,0


---

Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht 31 mei 2007, blad 7 van 7


5. Verkort kasstroomoverzicht
(x miljoen)

1e kwartaal Boekjaar 1e kwartaal
2007 2006 2006

Nettoresultaat voor de periode 56,2 137,6 31,4 Aanpassingen voor:

- Belastingen 14,8 90,8 15,3
- Afschrijvingen materiële / immateriële vaste activa 23,6 98,9 21,9
- Bijzondere waardeverminderingen - 1,0 -
- Boekresultaat verkoop materiële vaste activa -2,5 -3,3 -1,1
- Financieringsbaten en -lasten 8,3 47,6 7,5
- Resultaat uit deelnemingen -5,9 -20,8 -1,7 Mutaties in voorzieningen -45,5 -24,2 -17,0 Mutaties in werkkapitaal (exclusief netto-liquiditeiten) -110,9 37,0 -60,6 Kasstroom uit operationele activiteiten -61,9 364,6 -4,3 Betaalde rente -22,2 -95,1 -13,0 Betaalde winstbelasting 12,7 -53.2 -13,3 Netto-kasstroom uit bedrijfsactiviteiten -71,4 216,3 -30,6 Netto-kasstroom uit investeringsactiviteiten -42,4 -414,0 -347,8 Netto-kasstroom uit financieringsactiviteiten 26,0 120,3 220,5

Afname netto-liquiditeiten -87,8 -77,4 -157,9 Beginstand netto-liquiditeiten 551,2 632,3 632,3 Valutakoersresultaat netto-liquiditeiten 3,8 -3,7 -2,4 Eindstand netto-liquiditeiten 467,2 551,2 472,0

Waarvan in bouwcombinaties en andere
samenwerkingsverbanden 232,1 239,0 245,3

Toelichting
Dit tussentijdse financiële bericht over het eerste kwartaal van 2007 is opgesteld in overeenstemming met IAS 34, `tussentijdse financiële rapportage'. Dit bericht dient te worden gelezen in samenhang met de geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar 2006.

De in dit tussentijdse financiële bericht toegepaste grondslagen voor verslaglegging zijn consistent met de grondslagen, zoals toegepast en omschreven in de geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar
2006.

Geen accountantscontrole toegepast.

Runnenburg 9, 3981 AZ Bunnik / Postbus 20, 3980 CA Bunnik Telefoon (030) 659 89 88 Postbank 2903344 / ABN AMRO bank 's-Gravenhage 43.00.08.937


---- --