SP Tilburg


Onderzoek naar blauwalg in Rauwbraken hard nodig

31-05-2007 * Opnieuw is zwembad Rauwbraken getroffen door blauwalg, een jaarlijks terugkerend probleem. De SP fractie stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college: "Blauwalg is lastig spul, maar blijkbaar doen we niet voldoende om een uitbraak te voorkómen en dat moet veranderen".

Elk jaar is Rauwbraken wel enkele weken voor het publiek gesloten omdat de concentratie blauwalg te hoog is. "Als iets elk jaar terugkomt zijn de preventiemaatregelen blijkbaar onvoldoende", aldus de SP. Blauwalgen groeien vooral in fosfaatrijk water. Zeker in landbouwgebieden waar vroeger te veel kunstmest is gebruikt zitten veel fosfaten in het water.

"Rijkswaterstaat of Senter Novem zou onderzoek moeten doen naar de precieze oorzaak van de jaarlijkse blauwalg-explosie in Rauwbraken en een deugdelijk preventieadvies opstellen. We kunnen er niet in berusten dat het zwembad jaarlijks enkele weken dicht moet om gezondheidsproblemen te voorkómen". In schriftelijke vragen dringt de SP fractie vandaag aan op een dergelijk onderzoek.

www.tilburg.sp.nl