Gemeente Amersfoort

datum 31 mei 2007

Persbericht

G27: aanpak lastpakken krijgt hoge urgentie

De aanpak van mensen die overlast in wijken veroorzaken krijgt hoge urgentie van de 27 grootste gemeenten in Nederland. Dat is een van de conclusies van een debat van deze gemeenten, dat gisteren in Amersfoort werd gevoerd. Overlast van enkelingen is in vele wijken een hardnekkig probleem, zo werd gistermiddag gesteld.

Het wordt tijd om krachtdadig en doeltreffend op te treden tegen de enkelingen die de leefbaarheid en het woongenot in een groot deel van een buurt kunnen verpesten. Dat stelden bestuurders, ambtenaren en verschillende organisaties tijdens het debat onder de titel 'Naar een sociaal-fysieke beleidsagenda'.

De gemeenten zochten gezamenlijk naar oplossingen die binnen G27-verband ter hand kunnen worden genomen. Centraal stond de vraag hoe binnen de stedelijke vernieuwing de sociale stijging van bewoners, via onder andere onderwijs-, de arbeids- en woningmarkt, verder kan worden gestimuleerd. Trots van bewoners op hun wijk is, zo werd gesteld, een sterke troef om mensen aan de wijk te binden en sociale verbeteringen een kans te geven.

De gemeenten stelden thema's vast, die wat hen betreft de komende jaren veel aandacht krijgen:
- Meer keuzevrijheid voor de woonconsument in woning en wijk.
- Arbeidsmarkt: meer werken in en buiten de wijk, stimuleren van wijk- en stedelijke economie.
- Vermindering van schooluitval en onderscheid tussen verschillende groepen jongeren en hun mogelijkheden.
- Voorzieningen zoals winkels, scholen, sport en cultuur, terug in de wijk: instellingen moeten 'om de hoek zitten'.
- Werkers in de wijk: de beste mensen van de organisaties inzetten.
- Kwalitatieve speelruimte voor kinderen in de buurt.

Wethouder Jelle Hekman van de gemeente Amersfoort presenteerde de resultaten van het debat aan minister Ella Vogelaar van Wonen, wijken en integratie. ,,We zijn nog niet klaar als G27 en komen graag met concrete voorstellen bij u terug'', kondigde Hekman aan. Vogelaar aanvaarde dit aanbod en gaf aan graag verder in gesprek te gaan over de genoemde thema's.
---
Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Amersfoort, communicatieadviseur Anja Vonk, a.vonk@amersfoort.nl, (033 469 4999)


---- --