Time : 10:22:02
Date : 31 May 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Kleurenfoto's op sigarettenpakjes vanaf vandaag verplicht in België

Verpakking van tabaksproducten essentieel element in de strijd tegen tabaksgebruik

Vanaf vandaag, Werelddag Zonder Tabak, moeten alle pakjes sigaretten die in ons land worden verkocht een waarschuwing met kleurenfoto dragen. In de Europese en Belgische wetgeving zijn 14 verschillende tekstwaarschuwingen vastgelegd die evenredig op de verpakkingen moeten worden aangebracht. België is het eerste Europese land dat kleurenfoto's bij deze waarschuwingen verplicht. De tabakscontroledienst van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid ziet erop toe dat deze nieuwe maatregel in de strijd tegen het tabaksgebruik wordt toegepast.

De tabaksfabrikanten zijn al sinds december 2006 verplicht om waarschuwingen met foto's op hun sigarettenpakjes af te drukken. In april 2007 heeft de tabakscontroledienst bij een vijftiental van hen, van multinationals tot kleine artisanale producenten, een controle uitgevoerd. Twee fabrikanten kregen een waarschuwing omdat hun foto's te veel afweken van de voorschriften.

In mei is de controle naar aanleiding van een Frans onderzoek nog verscherpt. Daaruit bleek dat de waarschuwing met het nummer van de Franse rookstoplijn minder vaak werd aangebracht dan de andere. De tabakscontroledienst controleerde daarom in België vier populaire merken van vier grote tabaksfabrikanten. In totaal werden zo'n 13 000 sigarettenpakjes onder de loep genomen. De resultaten waren veelzeggend: twee van de vier tabaksproducenten bleken de waarschuwing met de tabakstoplijn zo weinig mogelijk aan te brengen. De waarschuwing "Rokers sterven jonger" werd het meest frequent op de pakjes gedrukt. Tegen de fabrikanten is een proces-verbaal opgesteld.

In juni zijn controles in de detailhandel gepland. Handelaars die nog altijd sigarettenpakjes zonder fotowaarschuwing verkopen, riskeren een proces-verbaal en een boete.

De verpakking van tabaksproducten is een essentieel element in de strijd tegen het tabaksgebruik. Onderzoek in landen waar de fotowaarschuwing al is ingevoerd, toont aan dat beelden een grotere impact op de doelgroep hebben dan tekst. De waarschuwingen met foto's worden vaker als motivatie voor het stoppen met roken en het volhouden ervan genoemd. De rokers in deze landen, ook diegene van 12 tot 18 jaar, zijn beter geïnformeerd over de negatieve gevolgen van het roken. Bovendien maken foto's de sigarettenpakjes minder aantrekkelijk.

Contactpersoon:

Kristel Fransen
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 02 524 90 43
0475 66 75 52

URL: http://www.health.fgov.be http://www.info-tabak.be
http://www.info-tabac.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR