Time : 10:17:45
Date : 31 May 2007
Sender Name: Hôpital Académique ERASME ULB

ORGAANTRANSPLANTATIE

Belgische Transplantatievereniging verontwaardig over Nederlandse TV uitzending over ORGAANTRANSPLANTATIE

Een Nederlands televisienet kondigde de komende uitzending aan van een programma tijdens hetwelke een persoon in laatste levensfase die een nier wenst af te staan zelf de toekomstige ontvanger van dit orgaan zal kiezen. De keuze zal ingegeven worden door de persoonlijke geschiedenis van elke kandidaat-ontvanger en beïnvloed worden door de kijkersstemmen.

Met deze uitzending voor ogen wenst de Belgische
Transplantatievereniging haar verontwaardiging te uiten daar verschillende fundamentele ethische regels die de
orgaantransplantatie moeten beheersen niet worden geëerbiedigd :

Het gaat eerst en vooral om het niet naleven van de medische criteria die de toewijzing van de organen bepalen. Deze omvatten met name de ernst van de ziekte, de urgentiegraad, de wachttijd, de compatibiliteitscriteria ... . De keuze van de patiënt-ontvanger moet uitsluitend op deze criteria zijn gesteund. Dit waarborgt de gelijkheid voor iedereen in de gezondheidszorg en er mag geenszins sprake zijn van enige morele of financiële druk of andere. Het gelijkstellen van de toewijzing van organen met een loterij of een spel is schokkend en beledigend, zowel ten aanzien van de donoren en hun familie als ten aanzien van de patiënten die op een transplantatie wachten.

Deze procedure waarborgt geenszins de anonimiteit tussen de donor en de ontvanger. Desaangaande moet er worden op gewezen dat de anonimiteit vereist is in het kader van de Belgische wet op de orgaantransplantaties.

Tenslotte lijkt de commerciële uitbuiting in het kader van een televisieuitzending van de tragische situatie zowel voor de donor als voor de potentiële ontvangers ons bijzonder misplaatst.

Het tekort aan beschikbare organen is het kernprobleem voor alle transplantatieprogramma's geworden. Deze situatie vergt een constante inspanning voor de aanmoediging van orgaandonatie binnen de bevolking waarbij de vrijheden en overtuiging van elkeen in acht worden genomen. Een initiatief zoals deze van het betrokken televisienet draagt zeker niet bij tot de voortgang van het debat en brengt alle tussenkomende partijen bij de transplantatie in het diskrediet waarbij de meest elementaire individuele rechten over het hoofd worden gezien. De eerste slachtoffers van een dergelijk contraproductief initiatief zijn voorzeker de orgaandonoren, hun familie en de patiënten die op een transplantatie wachten.

Infos
Alain Heselwood
Pers attaché
Hôpital Erasme
02/555.47.30
0477/259646

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL