European Union



IP/07/734

Brussel, 31 mei 2007

Overgrote meerderheid badzones in 25 lidstaten voldoet aan EU-normen

Uit het vandaag door de Europese Commissie gepresenteerde zwemwaterverslag blijkt dat een overgrote meerderheid van de badzones in de Europese Unie in 2006 heeft voldaan aan de Europese hygiënenormen. 96% van de badzones in kustwateren en 89% van de badzones in rivieren en meren zijn in overeenstemming met de imperatieve waarden. Er zijn minder badzones van de officiële lijst verwijderd maar de Commissie blijft bezorgd over deze procedures. De miljoenen mensen die in de zomer de Europese stranden bezoeken vinden in het verslag nuttige informatie over waterkwaliteit.

Volgens Commissaris voor milieu Stavros Dimas is het "bemoedigend dat de conformiteit van badzones in binnenwateren na de teleurstellende terugval van 2005, in 2006 weer is gestegen. Ik hoop dat deze stijgende tendens zal voortzetten en dat de badzones in binnenwateren hetzelfde niveau zullen bereiken als die in kustwateren. Ondanks de bemoedigende resultaten baart het aantal van de lijst verwijderde badzones mij toch zorgen. Het verwijderen van zones van de lijst omdat deze verontreinigd zijn, is geen oplossing. Lidstaten moeten plannen opstellen om deze zones te reinigen."

25 lidstaten doen verslag

De lidstaten zijn ieder jaar verplicht verslag te doen over de kwaliteit van badzones in hun kust- en binnenwateren. Badzones zijn zones waar zwemmen expliciet is toegestaan of waar van oudsher veel mensen zwemmen zonder dat het verboden is. In 2006 werden in totaal 21.094 badzones gecontroleerd, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. 14.345 hiervan waren badzones in kustwateren en 6.749 in binnenwateren.

De kwaliteit van zwemwater wordt vastgesteld op basis van een aantal fysische, chemische en microbiologische parameters waarvoor de zwemwaterrichtlijn imperatieve waarden bevat. Lidstaten moeten voldoen aan de imperatieve waarden maar mogen strengere normen opstellen of besluiten tevens in de richtlijn opgenomen niet-bindende richtwaarden te volgen.

Binnenwateren blijven nog steeds achter

Het aantal badzones in kustwateren dat aan de imperatieve normen voldoet is met 96,1% constant gebleven. Het aantal kustzones dat in overeenstemming is met de strengere, maar niet-bindende richtwaarden in de richtlijn is gedaald van 89,1% in 2005 naar 88,4% in 2006.

Uit de resultaten blijkt dat binnenwateren vergeleken met 2005 terrein aan het herwinnen zijn. In 2005 voldeed 85,7% aan de imperatieve normen en in 2006 88,6%. Het aantal zones dat voldeed aan de richtwaarden is licht gestegen van 63,1% in 2005 naar 63,8% in 2006. De positieve resultaten zijn voornamelijk te danken aan een betere bemonstering.

In 2006 hebben de lidstaten 88 badzones in kustwateren en 166 in binnenwateren verwijderd van hun nationale lijsten met zones die vallen onder de normen van de richtlijn. De Commissie is bezorgd dat in sommige gevallen zones van de lijst zijn gehaald om verontreinigingsproblemen te maskeren en dus de resultaten voor conformiteit te verbeteren zonder het probleem bij de bron aan te pakken. De Commissie heeft tegen 11 lidstaten inbreukprocedures ingeleid over het schrappen van zones (zie IP/06/470).

De EU-15 blijven een hogere conformiteit vertonen dan de nieuwe lidstaten. In 2006 is de conformiteit in de oude lidstaten echter licht gedaald terwijl in de nieuwe lidstaten de conformiteit is toegenomen met ongeveer 25 procentpunten. Twee jaar na toetreding tot de EU bedraagt de conformiteit aan de imperatieve waarden in de nieuwe lidstaten 94,9% voor badzones in kustwateren en 81,2% voor badzones in binnenwateren, vergeleken met 96,2% en 90,0% in de oude lidstaten.

Het verslag

Een samenvatting van het verslag is beschikbaar in alle officiële talen. De gedetailleerde verslagen per land zijn in het Engels beschikbaar op de zwemwaterwebsite van de Commissie: http://ec.europa.eu/water/water-bathing/index_en.html. De website bevat tevens kaarten en lijsten van badzones, die voorzien zijn van een zoekfunctie. Ook zijn er lijsten met de verwijderde zones beschikbaar.

---

Richtlijn 76/160/EEG betreffende de kwaliteit van het zwemwater.