Leefbaar Utrecht

Leefbaar Utrecht: Motie van wantrouwen voor wetho uder Giesberts

Vandaag: Schuiven met 117 miljoen euro's !

Vandaag staat - naast het interpellatiedebat over het lekkende riool - de voorjaarsnota op de agenda van de gemeenteraad. In een marathonsessie wordt een nieuwe bestemming gezocht voor de 117 miljoen euro vrij te besteden middelen uit de Voorjaarsnota.

Stadspartij Leefbaar Utrecht vraagt via 9 moties de aandacht voor een aantal zaken die in onze ogen zeker anders moeten, waaronder het voorkomen van het collegevoornemen om structurele uitgaven te dekken uit incidentele inkomsten. Dat is in de ogen van Leefbaar Utrecht een absolute onwenselijkheid en een trendbreuk met de afgelopen jaren. Wij zien de beruchte artikel 12 status alweer om de hoek kijken.

Moties bij de Voorjaarsnota
De fractie van Leefbaar Utrecht komt in het debat over de Voorjaarsnota met negen moties, zoals:
- een motie om de OZB-belasting in 10 termijnen te betalen (i.p.v. de huidige 4 termijnen);
- tien voetbalkooien te plaatsen in Leidsche Rijn en Vleuten, waarvan tenminste drie al in 2007;
- een motie om de vrijwillige buurtbemiddelingsprojecten in tenminste 3 Utrechtse wijken serieus van de grond te tillen;
- een opdracht aan het college om alle jongerenvoorzieningen te inventarisren, zodat ook eindelijk bekeken kan worden welke voorzieningen er ontbreken;
- een motie om kleine 'kleur- en fleur'-budgetten ter beschikking te stellen aan het schoolmaatschappelijk werk;
- een voorstel voor een centrale Utrechtse cultuurpromotie, waarin opgenomen een Utrechts Uitbureau;
- het voorstel om 10 miljoen euro extra uit te trekken om het achterstallige onderhoud aan de openbare ruimte enigszins in te lopen;

Alle moties kun je hier lezen. Daarnaast steunt Leefbaar Utrecht een flink aantal, door andere partijen ingediende moties. De tekstbijdrage van Leefbaar Utrecht is als bijlage bijgevoegd.

Motie van wantrouwen voor blunderende wethouder Giesberts

Waar GroenLinks-wethouder Giesberts anderhalve maand geleden nog aan ontsnapte, is nu toch bewaarheid geworden: Een motie van wantrouwen, ingediend door de oppositiepartijen VVD, Leefbaar Utrecht, SP en D66.

Aanleiding voor de motie vormt het blunderende optreden van Giesberts rond het lekkende riool in de Oudegracht. Na de eerdere flaters rond onder andere de communicatie rond de kapvergunningen en het 'reguliere' onderhoud van de werftrappen is het vertrouwen in deze wethouder op en is er volgens Leefbaar Utrecht geen perspectief meer op verbetering. De wethouder ontbeert overduidelijk politiek gevoel en wordt niet serieus genomen door zijn eigen medewerkers.

In de tweede termijn van het interpellatiedebat verwoordde fractievoorzitter Vincent Oldenborg het als volgt: "Voorzitter, mijn fractie heeft de hoop opgegeven dat het ooit nog goed komt met deze wethouder. Wie binnen een jaar zo vaak blijk geeft van het totaal ontbreken van het politieke gevoel waar het de communicatie met de stad betreft, en bovendien door zijn eigen dienst niet serieus genoeg wordt genomen om mee te overleggen op tijdige momenten, die is niet geschikt voor deze positie en moet iets anders gaan doen."


- einde persberichten -
Voor eventueel commentaar kunt u tussen 18.00 en 19.00 uur contact opnemen met fractievoorzitter Vincent Oldenborg. 06-29184621

===============

Debat Voorjaarsnota 2007
Bijdrage Stadspartij Leefbaar Utrecht

Ik was voor de zoveelste keer alle stukken rond verantwoording en voorjaarsnota aan het doorploegen, toen ik de brief kreeg over het riool aan de Vismarkt. Toen schoot mij een zeer toepasselijk rijmpje van Toon Hermans door het hoofd: "Wat heb je aan al die centen Piet als je piesen moet en je kan het niet". Want dat is het gevoel dat ik over houd bij de Verantwoording 2006.

De gemeente Utrecht heeft over het jaar 2006 maar liefst 117 miljoen euro overgehouden, maar er is dan ook heel veel werk niet gedaan wat wel afgesproken was. Door ellenlange procedures, door tegenvallende voortgang in de planning, door fouten her en der is er heel veel geld in de kluis blijven liggen terwijl dat allang uitgegeven had moeten zijn.

Het credo "Utrecht voor elkaar" is het afgelopen jaar niet of nauwelijks dichterbij gekomen. 2006 en het begin van 2007 is toch vooral het jaar van de incidenten geworden. Van de beloofde structurele veranderingen - laat staan verbeteringen - is erg weinig te bespeuren.

Geen structurele uitgaven dekken uit incidentele mazzeltjes Wat dat aangaat is de Voorjaarsnota tekenend voor dit College. Regeren is kiezen maar dit College ontloopt keuzes. Voor het eerst sinds jaren wordt er beleid gemaakt op basis van een niet sluitende meerjarenbegroting. Mijn voorspelling bij het aantreden van dit College is helaas uitgekomen. De meest zekere manier om in een artikel 12 positie te komen, is je structurele uitgaven te dekken met incidenteel geld. In de volksmond: met eenmalige mazzeltjes.

En dat is precies wat dit College voorstelt. Leefbaar Utrecht kan zich niet voorstellen dat deze raad dat zal laten gebeuren. Want deze raad heeft de laatste jaren altijd pal gestaan voor een structureel sluitende begroting. Maar om daar zeker van te zijn wil Leefbaar Utrecht daar graag van de raad een expliciete uitspraak over. Daarom de motie "Regeren is structureel kiezen".

Met het aannemen van deze motie maakt de raad ruim 10 miljoen euro incidenteel geld vrij om te bestemmen. Het zal u niet verbazen welke bestemming Leefbaar Utrecht daarvoor heeft.

Blijven investeren in onze openbare ruimte
Inderdaad! Het achterstallig onderhoud van de openbare ruimte. Want het is allemaal nog veel erger dan we dachten en de E 32 miljoen is bij lange na niet genoeg om de geïnventariseerde problemen het hoofd te bieden. E 42 miljoen is overigens ook niet genoeg, maar het komt in ieder geval wat meer in de buurt. Over vier jaar verspreid geeft dit bedrag opnieuw een impuls van E 10 miljoen per jaar. Dat is heel hard nodig, want de (buiten mijn wil om) naar mij vernoemde Oldenborggelden lopen op zijn eind.

Het wegzetten van E 10 miljoen per jaar is de afgelopen jaren goed mogelijk gebleken, op deze manier kunnen we weer 4 jaar vooruit. Daarom de motie "Regeren is kiezen op het juiste moment". Gezien de uitgesproken bezorgdheid over de staat van de openbare ruimte door alle andere raadsfracties in de commissie Verkeer en Beheer rekent Leefbaar Utrecht op brede steun voor deze motie.

Jeugd & Jongeren
Nu een ander onderwerp en dat betreft de Utrechtse jongeren. Sinds april 2006 heeft deze stad een wethouder Jeugd. Een landelijk speerpunt van de PvdA is in ook in Utrecht gerealiseerd. Leefbaar Utrecht heeft waar het de jongeren betreft, nog weinig kunnen bespeuren wat de aanstelling van een speciale wethouder op dit terrein lijkt te rechtvaardigen. Het schiet niet op! Blijkbaar ontbreekt het aan concrete ideeën of gaat het opzetten van integraal beleid in een verkokerde organisatie veel trager dan gedacht. Leefbaar Utrecht heeft wel een paar ideeën die ze in de vorm van moties aan de raad wil voorleggen. Ideeën die snel te realiseren zijn en die zeker effect zullen hebben.

Te veel Utrechtse kinderen groeien op onder omstandigheden die bepaald worden door langdurige armoede. Dat tekent hun leven thuis, op school en in de buurt. Het schoolmaatschappelijk werk ziet de gevolgen, maar heeft niet de financiële middelen om er concreet ondersteunend iets aan te doen. Kleine dingen die bekend zijn als "kleur en fleur- elementen". Dat vraagt geen miljoenen euro's. Binnen de middelen die begroot zijn voor het programma Jeugd zou dit een prima besteding kunnen zijn. Snel te realiseren en met een direct effect. Daarom de motie "Kinderen in armoede".

Een blijvend probleem is het voorzieningenniveau voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Voor de groep die jonger is, zijn er de speeltuinen. Voor de ouderen zijn er de commerciële instellingen die het nodige vertier en afleiding bieden, maar voor de groep tussen tafellaken en servet is er nog altijd veel te weinig vertier in onze stad. Simpele trapveldjes, pannaplekken, voetbalkooien, maar ook andere voorzieningen zoals huiskamers en jongerencentra. Utrecht is een stad met heel veel jongeren, ook in deze leeftijdsgroep en dat zal voorlopig niet veranderen.

Leefbaar Utrecht vraagt zich af of we eigenlijk wel precies weten wat voor voorzieningen we als gemeente precies in huis hebben en daaruitvolgend welke voorzieningen we tekortkomen. Net als de behoefte aan schoollokalen kun je ook de behoefte aan voetbalveldjes redelijk voorspellen op basis van de bevolkingscijfers. Daarom wil Leefbaar Utrecht nog voor de behandeling van de begroting een totaal overzicht van voorzieningen per buurt ontvangen. Zo op grond daarvan een plan van aanpak worden gemaakt voor de noodzakelijke aanvullingen van het voorzieningenniveau. Daartoe de motie "De kracht van preventief overlastbeleid".

En nu gaat Leefbaar Utrecht specifiek naar de overkant van het kanaal. Want in aansluiting op wat ik net gezegd heb over voorzieningen voor jongeren is het Leefbaar Utrecht duidelijk dat juist daar veel jongeren zijn of nog zullen komen. Zowel in Leidsche Rijn als in het voormalige Vleuten - de Meern is er een groot tekort geconstateerd aan trapveldjes en voetbalkooien. In overleg met de wijkraden moet het mogelijk zijn om op korte termijn tenminste drie voorzieningen te realiseren en die op termijn naar tien te laten groeien. Dat vindt Leefbaar Utrecht veel belangrijker dan de Olympische spelen in 2000 zoveel. Daarom onze motie "Voetbalkooien voor Leidsche Rijn".

Cultuur
Er valt nog veel te wensen in de cultuur sector. Raad en College hebben bij de begrotingsbehandeling een paar problemen opgelost, niet helemaal naar de wens van Leefbaar Utrecht maar oké. Leefbaar Utrecht richt zich vandaag op één ding, wat ook door de hele cultuursector als een belangrijk gemis wordt ervaren. Het in de markt zetten van de Utrechtse cultuur als een herkenbaar succesvol Utrechts product. Gezien de ambities van deze stad zoals de Vrede van Utrecht en de Culturele Hoofdstad van Europa enerzijds en anderzijds de enorme kwaliteiten die wij op cultureel gebied hebben zoals het Utrechts model, de festivals en natuurlijk de Culturele Zondagen, wordt het hoog tijd om ook hier naar één loket te gaan, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Amsterdamse Uitburo, dat zowel fysiek als digitaal voor iedereen toegankelijk is. Daartoe de motie "Centrale cultuur promotie"

Buurtbemiddeling in Utrecht?
Enige tijd geleden heeft Leefbaar Utrecht vragen gesteld over het fenomeen buurtbemiddeling. Een vorm van probleemoplossing door vrijwilligers die op veel plaatsen in ons land, grote en kleine plaatsen, zeer succesvol is en een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid en de sociale cohesie. De antwoorden van het College waren buitengewoon teleurstellend en doen ons vermoeden dat het College geen flauwe notie heeft van wat buurtbemiddeling is en wat het kan betekenen. Dat moet veranderen.

Buurtbemiddeling moet ook in Utrecht krachtig op de kaart worden gezet en dat kost geld. Ongeveer 250.000 euro per jaar onder stedelijke aansturing door een bevlogen projectleider. Leefbaar Utrecht is er van overtuigd dat dat voor de mensen in deze stad meer oplevert dan al het gepraat over noord- en zuidvleugels en randstadprovincies die toch nooit van de grond komen. Daarom zijn we niet zo flauw om u op te dragen de buurtbemiddeling te betalen uit het bestaande wijkveiligheidsbudget, maar stellen we voor om 1 miljoen minder te besteden aan de co-fanciering en dit bedrag uit te geven voor 4 jaar buurtbemiddeling in 3 wijken, waaronder het oppeppen van het project in Leidsche Rijn. Hierbij de motie "Buurtbemiddeling helpt echt".

Heldere bouwcijfers
Dan nog even over de bouwcijfers in deze stad. We gaan niet weer discussiëren over 40% of 30 % sociale woningbouw of iets daar tussen in. Maar we willen wel heldere cijfers die precies vertellen wat er wél en niet gebouwd is. Alle woningen zijn voor ons belangrijk. Studentenwoningen vallen in de prijsklasse sociale woningbouw, maar zijn niet uitwisselbaar met woningen voor starters en andere woningzoekenden. Dus laten we in de toekomst klare wijn schenken. Daarom de motie "Splitsing realisatiecijfers sociale woningbouw"

Betalingsgemak
Dan heeft Leefbaar Utrecht nog één motie over en die gaat over betalingsgemak. Betalingsgemak en daarmee waarschijnlijk betere inning van gemeentelijke lasten. Geef net als andere instanties de mogelijkheid aan de Utrechter om de gemeentelijke lasten in 10 termijnen automatisch te laten innen. Het scheelt gedoe en het maakt het voor grote groepen mensen makkelijker op te brengen, dan de grote bedragen in één keer te moeten overmaken. Daartoe de motie: "De gemeentelijke lasten beter betaalbaar".

Leefbaar Utrecht heeft verscheidene moties en amendementen van andere fracties mede ondertekend en is daarom op de betreffende onderwerpen niet ingegaan. De indieners kunnen dat zelf veel beter dan ik.

Regeren is vooruitzien, regeren is kiezen, structureel en op het juiste moment. De fractie van Leefbaar Utrecht wenst u veel succes bij het opstellen van de begroting 2008. Laat het een begroting worden die recht doet aan onze moties en die zo realistisch is opgesteld dat we bij de verantwoording 2008 kunnen vaststellen dat de uitkomst 0 euro is en dat alles wat is afgesproken, ook daadwerkelijk is gerealiseerd. Zo zou het moeten zijn. Misschien dat er dan ook in deze raadsperiode een stukje Utrecht voor elkaar komt.


---- --
Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
' 030 - 2861463