Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: pak de kansen van globalisering

31 mei 2007 | Globalisering is geen bedreiging maar biedt kansen aan Nederland, zei minister Verhagen vandaag in Maastricht.

Minister Verhagen presenteerde vandaag tijdens zijn werkbezoek aan Limburg zijn visie op het buitenlands beleid. In zijn speech "Over de dijken de wereld in" zette Verhagen zijn ideeën over een aantal internationale vraagstukken uiteen.

Hij benadrukte onder andere dat globalisering Nederland vooruit helpt. In een globaliserende wereld, een tendens waar Nederland zich niet aan kan onttrekken, draagt een goed buitenlands beleid bij aan binnenlandse veiligheid, werkegelegenheid en welvaart. Nederland moet zich volgens Verhagen niet afkeren van de wereld, maar juist gebruik maken van waar het goed in is: over grenzen heen stappen.

Ook is Verhagen van mening dat de Europese Unie kan dienen als verlengstuk van de Nederlandse stem in de wereld. Bovendien vragen grensoverschrijdende uitdagingen zoals klimaatveranderingen, energiezekerheid, terrorismebestrijding, asiel- en migratieproblematiek vanwege hun reikwijdte om Europese antwoorden. Daarnaast heeft Nederland de interne Europese markt nodig om internationaal te kunnen concurreren.

De minister streeft naar een buitenlands beleid met een morele oriëntatie, dat een realistische koers aanhoudt. Dat wil zeggen; Verhagen streeft naar een betere wereld. Waar sprake is van open internationale betrekkingen, waarin universele mensenrechten worden gerespecteerd. Niet alleen omwille van het ideaal, maar ook omdat een betere wereld beter is voor Nederland.

Minister Verhagen gaf zijn speech op de Universiteit van Maastricht. Met deze speech sloot hij zijn werkbezoek aan Limburg af. Eerder vandaag bezocht hij een aspergekwekerij met buitenlandse werknemers en een grensoverschrijdend wetenschaps- en bedrijvenpark.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl