Gemeente Teylingen

gemeenteraad

Teylinger dichter debuteert bij gemeenteraad

31 mei 2007

Sinds dit jaar heeft Teylingen een eigen woordkunstenaar met nieuwsneus. Met een positief kritische blik geeft elk jaar een andere dichter zijn eigen draai aan Teylingen en aan het Teylinger nieuws in de Teylinger Gedichten. Op 31 mei leest de eerste dichter, Joost Herreur, zijn eerste Teylinger Gedicht voor aan de gemeenteraad bij het begin van hun zitting.

De voordracht op 31 mei zal niet de enige voordracht zijn van de Teylinger Dichter. Voortaan start de helft van alle raadsvergaderingen met een inspirerend Teylinger Gedicht. Elke drie weken verschijnt een Teylinger Gedicht in de Gemeenteberichten. Bovendien duikt de woordkunstenaar op bij speciale gelegenheden om werk voor te dragen. Bijvoorbeeld op de politieke wijkmarkt.

Dichter met een boodschap

Natuurdichter Joost Herreur (51) mag als eerste Teylinger zijn gedichten met de gemeente delen. Herreur staat te trappelen om zijn bijdrage te leveren aan het nieuwe Teylingen. "Ik schrijf vanuit ruwe emotie. Maar niet alleen voor mezelf. Ik wil ook het gevoel uit mijn gedichten uitdragen en overbrengen. Wat mijn boodschap is? Let eens op en denk eerst na."

Deze boodschap heeft de natuurdichter ook voor het gemeentebestuur. "De schoonheid van de natuur is de verbindende factor tussen de drie kernen van ons nieuwe Teylingen. Ik hoop daarom dat de gemeentebestuurders het Teylinger natuurschoon in stand houden en uitbreiden. Daar ga ik m'n best voor doen!"

Creatieve horizon

Joost Herreur is geboren en getogen in Sassenheim. Als hij twaalf is, zet hij zijn eerste schreden op het dichtvlak. Daarbij kiest de jonge Joost voor de sonnetvorm, waarbij het gedicht bestaat uit veertien regels in versmaat. Na de middelbare school gaat de jonge dichter Nederlands studeren aan de universiteit van Leiden. Hij krijgt college van Karel van het Reve, de oudere broer van Gerard. Beide broers blijken een grote inspiratie voor Herreur. Maar zijn grote voorbeelden zijn natuurdichters Gerrit Achterberg en Adriaan Roland Holst.

De eerste Teylinger Dichter verbreedt voortdurend zijn creatieve horizon. Zo verdiept hij zich nu in haiku's, een vers dat bestaat uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Ook kunnen we binnenkort een boek uit handen van de Teylinger Dichter verwachten. Over de passie en het onbegrip in de zanderij.

Zelf dichten?

Elk jaar worden de Teylinger Gedichten door een andere inwoner geschreven. Voelt u zich geroepen? Mail dan naar gemeenteraad@teylingen.nl. Tot 31 oktober kunt u zich inschrijven als Teylinger Dichter voor het jaar 2008. Een werkgroep van raadsleden maakt een keuze uit alle inzendingen.