Ingezonden persbericht


Winnaar landelijke chr. verhalenwedstrijd "Ontdekt" bekend

Vannavond is in Numansdorp de winnaar bekend gemaakt van de vierde landelijke "Tolle Lege" Jeugdboekenprijs. Ieder jaar wordt in aanloop naar de kinderboekenmaand een wedstrijd georganiseerd waaraan de jeugd vanaf 10 jaar mag meedoen. Dit keer ging de verhalenwedstrijd over het thema "Ontdekt", het thema van de komende chr. boekenmaand 2007.

De wedstrijd

Jaarlijks wordt door de bekende chr. bibl. Tolle Lege uit Numansdorp (ruim 600 leden) een verhalenwedstrijd uitgeschreven. Doel van deze wedstrijd is om nieuw talent in de schijnwerpers te laten treden. Jaarlijks strijden zo'n 50 schrijvers om de eerste plaats.

De winnaar

Uit de nominaties koos de jury unaniem het verhaal van Carla Robbe (Nijkerk; 42 jaar) "In de krant of aan de kant" als winnend verhaal aan. Het verhaal gaat over 'de jongste deelnemer aan het Jong Talent-springconcours wint eerste prijs'. De koppeling van 'dit nieuw ontdekte' talent met het thema sprak de jury bijzonder aan.

Eervolle vermeldingen

De jury had ook veel lof voor de onderstaande verhalen:

Janneke Diepeveen (Stellendam; 13 jaar) met haar verhaal "Een vreemde ontdekking"

Een zeer goed verhaal van een goed niveau over het thema "ontdekken dat een wijnvlek niet erg is". Citaat: "Voor een wijnvlek hoef je je niet te schamen, de éen heeft het wel, de ander niet. Iedereen heeft van die dingen die hij of zij kwijt wil, het probleem is dat het bij de één te zien is, zoals een wijnvlek, en bij de ander niet! Nou en?' Ik knik. Ontdekt... ontdekken dat een wijnvlek niet erg is... een vreemde ontdekking, maar als je het eenmaal ontdekt hebt, is het wel een bijzondere ontdekking!". Een prachtige verwerking van het thema "Ontdekt!"

Helena Lobbezoo (Gorinchem; 23 jaar) met haar verhaal "Een waardevolle verrassing" Een verhaal over het bezoek van een klas aan de pottenbakkerij van "Oom Lydewij". Een verhaal waarin we het werk van God ontdekken, die ieder mens maakt zoals hij is. Die ieder mens gemaakt heeft, zoals de pottenbakker een vaas maakt. En zoals de pottenbakker geen éen en dezelfde schaal maakt, zo heeft God ieder mens verschillend gemaakt". Het verhaal belicht het ontdekken van wat God wil in het leven van Zijn schepselen"

Kees van Montfoort (Montfoort; 50 jaar) met zijn verhaal "Betrapt". Van Montfoort behandelt hier de spannende kant van het thema "Ontdekt: een verduistering van vlees bij slachterij J. van Zanten, waarbij alles aan het licht komt. Via een spannende scene wordt de één van de meest vertrouwde medewerkers op heterdaad betrapt!.

Barth Numan (35 jaar) met zijn verhaal "Een stem in de nacht". Numan behandelt het onderwerp "Ontdekt" in Bijbels licht. Hte verhaal speelt in het jaar 1943. Een Jood, "Michaja", wiens naam betekent "Wie is Jahweh" wordt plotseling opgepakt door de Duitsers. Als hij in de gevangenis zit, wordt hij wederom gevangen door een stem in nacht..en mag hij vragen naar 'De voor hem onbekende God". Een mooie Bijbelse verwerking van het wedstrijdthema.

Nettie van WIngerden (Gouda; 40 jaar) met haar verhaal "Dear Diary". Dit verhaal, in dagboek vorm behandelt een periode uit de Tweede Wereldoorlog, 1945. Engelse piloten moeten Maagdenburg (Duitsland) gaan bombarderen, waarbij een bommenwerper wordt ontdekt en geraakt. Een gloedvolle beschrijving met een prachtige verwerking van het thema.

Kinderboekenmaand

Het thema van de komende chr. kinderboekenmaand die gehouden zal worden van 15 september tot en met 31 oktober 2007 is Ontdekt! - over geheimen in christelijke kinderboeken. Met dit thema gaat een wereld voor de lezer open: van ontdekkingsreizen tot een bang geheim dat een kind met zich meedraagt; van schatgraven tot de mysterieuze ontdekking van het geheimschrift; van een vrolijke verrassing tot een dagboek met een slotje. Bovendien is er rond het thema aandacht voor het geheim van het christelijk geloof, voor het ontdekken van wat God wil met het leven van zijn schepselen, of het ontdekt worden door God zelf.

Het boek

De winnaar Carla Robbe krijgt een boekenpakket en een publicatie in het boek " Ontdekt! " wat D.V. september bij uitgeverij De Groot Goudriaan uit Kampen zal verschijnen. Tevens zullen de verhalen van hen die de (hierboven bechreven) eervolle vermelding kregen in de bundel worden gepubliceerd. Naast deze verhalen zullen aan het boek wat D.V. september op de BCB beurs zal worden gepresenteerd, de auteurs Jan Willem Blijdorp, Adri Burghout, Ben de Raaf en Riny van der Mark belangeloos hun medewerking verlenen.


---



Ingezonden persbericht