IFAW


Illegale handel in tijgers ondermijnt uitvoering CITES-regels in China

(Den Haag, - 31 mei 2007) - Een nieuw gedetailleerd onderzoeksrapport van IFAW bevestigt, dat Chinese tijgerfokkerijen zich schuldig maken aan illegale handel in beenderen en andere lichaamsdelen van tijgers. Deze handel is in strijd met de CITES-regels (Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) en de Chinese wet. De publicatie van het rapport, Made in China: Farming Tigers to Extinction, valt samen met de veertiende vergadering van de CITES-Conferentie van Partijen (CoP), waar de bescherming van tijgers en het toezicht op de handel hoog op de agenda staat.

Grace Gabriel, regiodirecteur Azië van IFAW en sleutelfiguur in het debat over tijgerfokkerijen, zegt naar aanleiding van de bevindingen in het rapport: "Tijgers spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en zijn van groot belang voor het natuurlijk erfgoed in Azië. Nu deze dieren met uitsterven worden bedreigd, zullen we vooral duurzame en levensvatbare oplossingen moeten ontwikkelen om ze te beschermen in plaats van snel geld aan ze te willen verdienen."

Het rapport laat zien hoezeer in het wild levende tijgers worden bedreigd als direct gevolg van de commerciële fokprogramma's op die grootschalige "tijgerfokkerijen". De onderzoekers kwamen tot dezelfde conclusies als de opstellers van het rapport van het CITES-secretariaat: de wijn die op tijgerfokkerijen wordt geproduceerd en in tijgervormige flessen wordt gevuld, wordt ter plaatse, via folders en op websites aangeboden en verkocht als wijn op basis van tijgerbeenderen.

Het IFAW-rapport onderschrijft tevens het oordeel van het Secretariaat, dat de tijgerfokkerij als "bedrijfstak" zakelijk gezien een slecht onderbouwde onderneming is. Een fokker die in het rapport wordt geciteerd, verklaarde over zijn besluit om na de instelling van het handelsverbod in 1993 tijgers te gaan fokken het volgende: "zakelijk gezien was het een gok; ik hoopte dat het verbod tijdelijk van aard zou zijn."

Dat het de fokkers om commercieel gewin gaat, is duidelijk. Omdat de fokprogramma's op maximale "productiviteit" zijn gericht, zijn de tijgers die op fokkerijen worden geboren in genetisch opzicht kwetsbaarder en ongeschikt om in de vrije natuur te worden uitgezet. Intussen leggen de tijgerfokkers voorraden tijgerkadavers aan en produceren en verkopen zij lichaamsdelen van tijgers. Tegelijk blijven zij druk uitoefenen op de Chinese overheid om de tijgerhandel vrij te geven, want de financiële lasten die het fokken van hele populaties tijgers met zich meebrengt zijn hoog, en de fokkers willen rendement zien.

Nu China tot op zekere hoogte de illegale handel in lichaamsdelen van tijgers toestaat, kan men zich afvragen hoe serieus China zich wil inzetten voor de uitvoering van het CITES-verdrag en of men de aanbevelingen die door de CoP zijn gedaan, wel opvolgt.

Het commercieel fokken van tijgers zal de vraag naar tijgerproducten aanwakkeren, een vraag die totnogtoe met succes binnen verantwoorde grenzen werd gehouden door het binnenlandse handelsverbod en de voorlichting door de Chinese overheid," zegt Gabriel. "Als de vraag toeneemt, zal dat de stropers alleen maar verder aanmoedigen - een in het wild geschoten tijger kost immers veel minder geld dan een in gevangenschap gefokt exemplaar. Kogels zijn niet zo duur."

Het grootbrengen van duizenden tijgers legt een zware financiële druk op die fokkerijen, maar in plaats van toe te geven dat het zakelijk gezien een slecht idee was om een tijgerfokkerij te beginnen, proberen de ondernemers de financiële lasten van hun onderneming af te wentelen op het internationale publiek en verwacht men dat de wereld het verlies van tijgers in de vrije natuur op de koop toe neemt.

RSS © 2007 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands