De Melkweg

PROPAGANDA!

Balkan Beatz, Russian Disko, Mestizo & Beyond

dj's Tommi / Pizdabolkin / Gusztav

donderdag 31 mei ( Melkweg, The MAX ( 23.00 uur
E 5,00 / E 4,00 (leden)
Vanaf juni elke donderdag in de Oude Zaal!

De wekelijkse dansnacht op donderdag strijkt vanaf donderdag 31 mei neer in het oosten met Balkan Beatz, Russian Disko, Mestizo & beyond.

Zo maakt de dansavond ¿Que Pasa? plaats voor de Oost-Europese feestcultuur, waar oorspronkelijke, culturele muziek gemixt wordt met nieuwe Balkan beats.
Sinds het grote succes op Lowlands 2005 en 2006 zijn dj's Gusztav en Tommi, aangevuld met DJ Pizdabolkin niet meer van de Nederlandse poppodia af te slaan. Volle zalen door het hele land zijn het gevolg en dát met een muziekstijl die nog lang niet overal bekend is. Maar iedereen weet: ga je naar een feestje met Balkan Beats dan zal je de hele avond niet stil staan. De muziek is enorm aanstekelijk en dansbaar: een mix van oud en nieuw, van stedelijke en 'rural' invloeden als kern van de Zuid-Oost-Europese ziel, de explosiviteit en een beetje 'over de top'. Het geheim van de Balkan Beatz ligt in de energie, het kleurrijke, frisse geluid, de ruigheid, passie en de uitdagende dansmogelijkheid. De onuitputtelijke diversiteit stamt af van Slavische, oriëntaalse en Joodse tradities maar ook van de cultuur van de Romaanse zigeuners. Balkan Beats bands zijn geïnspireerd door zeer uiteenlopende tradities.

Oost Europeanen versus West Europa
Nu behorend bij de Europese Unie maar ook verspreid over de hele wereld, zijn jonge Oost-Europeanen op zoek naar nieuwe manieren om hun identiteit te uiten. In West-Europa zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in deze cultuur, waar we nog amper mee hebben kennis gemaakt. Dat is waarom de Balkan Beats zo populaire worden bij zowel Oost-Europese als Westerse publiek.

De geschiedenis van de Balkan Beats in Berlijn
In de vroege jaren 90 zocht een jonge Bosnier een veilige haven in Berlijn. Net zoals de meeste 'ballingen' wilde hij de oorlog en de ellende vergeten en een nieuw leven beginnen. Hij begon feesten te geven voor immigranten met hetzelfde hart en speelde oude Joegoslavische hits. Met een mix van ironie en nostalgie werden de feesten gegeven op oude socialistische feestdagen en het idee van Balkan Beats was geboren.

Balkan Beatz in Europa en Nederland
Ook in andere landen werd de Balkan Beats snel opgepikt. Het beroemde Lowlands festival werd tot een enorm hoogtepunt gebracht door dj's Tommi en Gusztav (die laatste op Lowlands "Kees de Hondt" geheten). "Kees" nodigde de beroemde band Gogol Bordello uit, waarna hij met Tommi het festival afsloot met een wilde mix van Balkan Beatz.
Het succes was zelfs veel groter dan verwacht werd: duizenden mensen dansten met veel passie op hun beats en vele mobiele telefoonvideo's werden later over het hele internet gevonden. Een teken van enorme waardering. Balkan Beatz is nu snel aan het groeien en de vraag van clubs en festivals is enorm. Ondanks hun drukke schema zijn de Balkan Beatz dj's nu ook elke week te vinden in het podium van hun roots: de Melkweg. Vanaf donderdag 31 mei gaat de nieuwe wekelijkse dansavond PROPAGANDA! van start met voorafgaand een bijzondere live bijdrage van Balkan Beat Box.

Balkan Beat Box

Balkan Beat Box werd opgericht door Ori Kaplan en Tamir Muskat, beide veteranen in de undergroundscene van New York City. Kaplan speelt als saxofonist in de succesvolle gypsypunk band Gogol Bordello en Muskat o.a. in de band Big Lazy. Balkan Beat Box is een combinatie van artiesten met verschillende achtergronden en culturen. Ze mengen elektronische muziek met hard-edge folk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de Balkan en Oost-Europa. De groep is hard op weg Gogol Bordello te evenaren met succesvolle clubshows en festivaloptredens.
N.B. Voor dit concert zijn aparte kaarten verkrijgbaar voor E 13,00. Zaal open: 20.45 uur. Aanvang: 21.30 uur.

www.propaganda.melkweg.nl
www.myspace.com/propagandaams