Gemeente Utrecht


Gemeenteraad Utrecht


INTERPELLATIEDEBAT ILLEGALE LOZING / LEKKEND RIOOL

De fracties van de VVD en Leefbaar Utrecht willen op 31 mei opheldering vragen aan het College over verschillende zaken rondom de illegale lozingen op het oppervlaktewater ter hoogte van de Vismarkt. De gemeente is sinds juli 2006 op de hoogte van de problemen met het riool en de daarmee samenhangende capaciteitsproblemen van het gemaal. Als maatregel zijn in het najaar van 2006 11 percelen afgesloten van het riool. De panden op deze percelen lozen sindsdien hun afvalwater op de grachten. De gemeente is verplicht om illegale lozingen te melden bij het Waterschap De Stichtse Rijnlanden. Desondanks is deze maatregel genomen, zonder het Waterschap daarvan op de hoogte te stellen. Het Waterschap heeft in januari 2007 zelf navraag moeten doen bij de gemeente.

Na overleg met het Waterschap heeft de gemeente op 12 april 2007 een Plan van Aanpak opgesteld. Het Waterschap heeft dit geaccordeerd. Het Waterschap heeft vervolgens opgelegd dat de in het Plan van Aanpak genoemde maatregelen voor 15 mei 2007 moeten worden uitgevoerd. De verantwoordelijk wethouder heeft het Plan van Aanpak echter eigenhandig naast zich neergelegd. De wethouder heeft de werkzaamheden uitgesteld tot het najaar van 2007. Omdat de ontlasting en andere verontreinigingen de komende maanden de grachten in blijven stromen, kan het Waterschap een aanzienlijke dwangsom opleggen aan de gemeente. De gemeenteraad is van dit alles pas op de hoogte gesteld na het verlopen van het ultimatum op 15 mei. De VVD en Leefbaar Utrecht zijn onthutst over deze gang van zaken

De fracties van VVD en Leefbaar Utrecht hebben bij het aanvragen van dit debat meegewogen dat dit niet de eerste keer is dat de wethouder fout, onvolledig en te laat communiceert. Ook zal tijdens het debat aan de orde komen dat uit deze situatie wederom blijkt dat de aansturing van het ambtelijk apparaat door de verantwoordelijk wethouder verre van optimaal is.

Bij dit debat willen de fracties de brieven en documenten betrekken die zij op 16 mei, 21 mei en 25 mei 2007 van het College hebben ontvangen.

De fracties van VVD en Leefbaar Utrecht hebben de volgende vragen aan het College:
- Kan het College opheldering verschaffen over de gang van zaken rondom de illegale lozing?
- Kan het College verklaren waarom er niet fout, onvolledig en te laat is gecommuniceerd richting het Waterschap, de Raad en bewoners?


---- --

Emiel van Dun
Raadssecretaris
Griffie Gemeenteraad Utrecht
tel. 030-2861117
fax 030-2861518
e-mail: e.van.dun@utrecht.nl