Ingezonden persbericht

Europese Unie steunt INTERREG IIIA-project "Hygiene for Health"

Verbeteren van hygiëne in klinieken en creëren van werkgelegenheid

Mönchengladbach, 31 mei 2007. In ziekenhuizen vinden steeds meer kijkoperaties plaats - ook voor het nemen van monsters en voor kleine chirurgische ingrepen. De endoscopen en andere medische instrumenten waarmee de chirurg werkt, worden steeds complexer. Het wordt daardoor steeds moeilijker om die instrumenten schoon en steriel te maken.

Om de hygiëne in de klinieken en daarmee de veiligheid van de patiënten te verbeteren, is de Hochschule Niederrhein samen met partners aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens het onderzoeks- en ontwikkelingsproject "New Business Opportunities in Hygiene for Health" gestart. Het twee jaar durende project wordt door de Europese Unie gesteund in het kader van het INTERREG IIIA-Programma; het totale projectbudget bedraagt 1,7 miljoen euro. De EU subsidieert het project met 850.000 euro, de provincie Limburg en de deelstaat Nordrhein-Westfalen stellen elk 255.000 euro ter beschikking.

Reiniging van instrumenten en oppervlakken onder de loep

In het project gaat onderzocht worden hoe de noodzakelijke kwaliteit en veiligheid van deze medische instrumenten gegarandeerd of zelfs verbeterd kunnen worden. Men gaat de reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumenten en harde oppervlakken onder de loep nemen. Het reinigen van de instrumenten kan dan, aldus projectleider Prof. Dr. Hans Günter Hloch, steeds meer vanuit de ziekenhuizen en medische praktijken naar vakbekwame dienstverleners worden verplaatst, waardoor ook nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Hloch is reinigingsexpert van de vakgroep Wirtschaftsingenieurwesen und Gesundheitswesen (Economie en techniek en Gezondheidszorg) van de Hochschule Niederrhein in Krefeld.

Verdere deelnemers zijn het wfk-Forschungsinstitut für Reinigungstechnologie in Krefeld, het Institut für Umwelt- und Energietechnik IUTA) van de Universiteit van Duisburg-Essen, het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO en ook ziekenhuizen en bedrijven in de regio Rijn-Maas-Noord. TNO zal met name een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van bacteriewerende toplagen en aan het reinigen van de instrumenten met plasmatechnologie. Daarnaast zullen informatieve workshops worden gehouden, waaraan bedrijven uit de regio kunnen deelnemen.

Voor informatie over het INTERREG-programma en de euregio rijn-maas-noord: www.euregio-rmn.eu.