Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld Amsterdam

Wekelijks Persbericht 31 mei 2007

Louis Bouwmeesterschool vijftig jaar

Vrijdag 1 juni viert de Louis Bouwmeesterschool, een basisschool met Daltononderwijs, haar vijftigste verjaardag. Vanaf 8.50 uur spreken achtereenvolgens directeur Chris Grauw, Luc de Vries van de Stichting Westelijke Tuinsteden en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch de jarige school toe. Daarna luiden de leerlingen het feest in met jumpstyle. De rest van de ochtend zijn er allerlei activiteiten zoals een markt, spelletjes en toneelvoorstellingen. Om 14.00 uur is het programma afgelopen en wordt alles klaargezet voor de grote reünie voor oud-leerlingen 's avonds.

Minister Vogelaar spreekt jongeren in Slotervaart

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) bezoekt op zaterdag 2 juni van 16-18 uur Slotervaart. Zij wil vooral jongeren spreken. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch ontvangt haar op het August Allebéplein. Daarna loopt de minister met jongeren door Overtoomse Veld, Mustapha Rahali (buurtregisseur) en Mustafa Akka (jongerenwerker) zijn haar gidsen. Verder bezoekt minister Vogelaar de huis-aan-huiswerkers van het Sociaal Investeringsplan. Tot slot een gesprek bij Far West met stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (Veiligheid, Welzijn, Onderwijs), stadsdeelwethouders Ineke Ketelaar (Wonen, Stedelijke Vernieuwing) en Paulus de Wilt (Economische Zaken, buurtbeheer), waarbij naast Jacques Thielen (Far West) ook vertegenwoordigers aanwezig zijn van de Dienst Werk en Inkomen (DWI), de politie en basisschool Ru Paré. Eerder die dag is Vogelaar in Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp geweest.

Speelplaatsen verboden voor honden

Vanaf maandag 4 juni worden hondebezitters actief gecontroleerd op naleving van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In Slotervaart geldt sinds 1 januari 2007 overal een aanlijn- en opruimplicht voor hondenbezitters behalve in de losloopgebieden. Speelplaatsen, trapvelden en vissteigers zijn verboden gebieden voor honden. De hoogte van de boete's bedraagt tussen de EUR 50,- en EUR 75,- afhankelijk van de overtreding. Sinds 1 januari 2007 zijn hondenbezitters in Amsterdam verplicht om overal de poep van hun hond op te ruimen behalve in een aantal gebieden die door burgemeester en wethouders of stadsdeelbesturen zijn aangewezen. Het is sinds 1 januari ook verboden om de hond in de goot zijn behoefte te laten doen. Ieder die een hond uitlaat dient een geschikt opruimmiddel bij zich te hebben en dat ook te kunnen laten zien als een bevoegd ambtenaar, zoals de (milieu-)politie, daarnaar vraagt. Alle geregistreerde hondenbezitters krijgen bericht over de APV-wijziging en in kranteadvertenties wordt een toelichting gegeven.

Nieuwe inrichting speeltuintjes Dozyhof en Erpehof

Op verzoek van buurtbewoners worden de speeltuintjes aan het Reinard Dozyhof en het Thomas van Erpehof opnieuw ingericht. Tijdens een ideeënavond en later een inspraakavond lieten zo´n vijftien omwonenden weten wat zij met de speelplekken willen. De zandbakken - die nu vooral dienst doen als afvalbak en honden- en kattentoilet - de bankjes en de oude afvalbakken worden verwijderd. Op het Dozyhof worden naast de bestaande speeltoestellen een aantal kleurige nieuwe speeltoestellen geplaatst voor kinderen tot acht jaar. Gekleurde tegels fleuren de speelplekken op. De speelplaats wordt minder aantrekkelijk gemaakt voor hangjongeren door hem ´s avonds te verlichten. Er komt een basket met geluiddempend rooster. De kosten van de herinrichting bedragen in totaal bijna 78.000 euro. Na de zomer worden de plannen uitgevoerd.

Computer Clubhuis nauwer verbonden aan breed Junior met Calvijn College

Het Computer Clubhuis Slotervaart krijgt zestigduizend euro subsidie. Zestig jongeren, bijna allen Marokkaanse vmbo-leerlingen, komen na schooltijd naar de computerwerkplaats nabij de Schipluidenlaan. Daar raken zij wegwijs met programma´s als Photoshop en Flash om foto´s te combineren en flyers te ontwerpen. Sinds de vernieuwing in 2006 is er ook een muziekstudio en nu groeit het aantal persoonlijke muziekwebsites sterk en ontstaat een spontane webradio, zegt het jaarverslag. Ook maken de jongeren een website over de Noord-Zuidlijn en is een kinderpersbureau in de maak. In 2006 liepen vijf studenten stage als mentor. Onlangs hebben zich driehonderd nieuwe leden aangemeld; allen van het Calvijn met Junior College, waar het Computer Clubhuis achter ligt. Als deze middelbare school zich ontwikkelt tot een brede vmbo-school, krijgen de naschoolse activiteiten verbinding met het gewone lesrooster. Het stadsdeel wil méér. ´Het Computerclubhuis moet daarnaast ook een voorziening voor de buurt zijn, niet alleen voor de leerlingen van het Junior Calvijn College´, schrijft het stadsdeel in zijn subsidiebesluit. ´Laat ook de moeders hier computerles krijgen´, zegt stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch.

Milieujaarverslag 2006

Het nieuwe Natuur- en Milieueducatiecentrum (NME-centrum) in de Oeverlanden verbruikt evenveel energie als het zelf opwekt. Zonnepanelen op het dak leveren elektriciteit en duurzame energie uit de bodem zorgen voor de verwarming en koeling. Dit staat in het Milieujaarverslag 2006 van stadsdeel Slotervaart waarin het stadsdeel rapporteert over de milieuactiviteitenen van het stadsdeel. Het Milieuverslag meldt ook de plaatsing van zonnepanelen bij de stadsdeelwerf en de schooltuinen en tal van andere acties op het gebied van afvalvoorlichting, verbetering luchtkwaliteit, energiebesparing en milieuactiviteiten voor bewoners. Slotervaart doet mee aan `de barometer Duurzaam Terreinbeheer', een certificatiesysteem om het milieuvriendelijk werken in de openbare ruimte te bevorderen.

Gratis voorstelling De kat van de Buren

Vrijdagavond 8 juni om 20.00 uur is de première van de muzikale theatervoorstelling ´Naar Lissabon´ van theatergroep De Kat van de Buren. De voorstelling, mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het stadsdeel, gaat over twee gepensioneerde zusters, volkstuin, fado en zeemansliederen en is bedoeld voor mensen vanaf acht jaar. De voorstelling wordt gehouden op het Volkstuinencomplex Lissabon aan de Sloterweg 865 en is ook op 9 juni om 20.00 uur en 10 juni om 15.00 uur te zien. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt woont de voorstelling op 8 juni bij. Na afloop is er Braziliaanse feestmuziek en een hapje en een drankje. Meer informatie: www.dekatvandeburen.com.

Top-triatlon en recreatieve zwemloop op 9 en 10 juni

Zondag 10 juni om 12.00 uur vindt voor de tweede keer het topsportevenement de Triatlon Amsterdam Nieuw West plaats rondom de Sloterplas. De Triatlon wordt georganiseerd door Duursport Amsterdam in opdracht van de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer. De triatlon wordt gehouden over de olympische afstanden: 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen op een autovrij parcours en 10 kilometer hardlopen rond de Sloterplas. Voorafgaand aan de topsport op zondag vindt zaterdag een voor iedereen toegankelijke recreatieve zwemloop plaats in het Sloterparkbad. Zaterdag 9 juni om 14.00 uur geeft stadsdeelwethouder Paulus de Wilt het startschot voor deze recreatieve zwemloop (duatlon) voor scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs en om 14.15 uur begint de duatlon voor volwassenen. Kijk voor meer informatie of aanmelden op www.amsterdam-duursport.nl

Overzichtsmaquette op Woonfestival Nieuw West

Op het Woonfestival Nieuw West op zondag 24 juni van 11.00 tot 16.00 uur in het Sloterpark kunnen alle bezoekers een overzichtsmaquette van heel stadsdeel Slotervaart bekijken. De maquette toont een totaaloverzicht van alle nieuwbouwplannen, gerealiseerde nieuwbouw en renovatieplannen in heel Slotervaart. Alle plangebieden staan op de maquette aangegeven, zowel bouwplannen als plannen voor de openbare ruimte. De maquette wordt voortdurend geactualiseerd. Het Woonfestival Nieuw West is een unieke gelegenheid om de maquette - die in eerste instantie bedoeld is als werkmodel voor medewerkers van het stadsdeel
- te bekijken.

Nieuw zebrapad Jan Evertsenstraat

In de Jan Evertsenstraat is een nieuw zebrapad aangelegd ter hoogte van de Admiraal Helfrichstraat en de Staalmeesterlaan. Op die plaats bevindt zich een tram- en bushalte waar geregeld voetgangers oversteken. Het kruispunt is onoverzichtelijk en wordt als onveilig ervaren. Het zebrapad moet voetgangers bij het oversteken helpen. Het middeneiland geeft voetgangers een extra rustpunt halverwege de straat.

Agenda


* Vrijdag 1 juni, 9.00-10.00 uur. 50-jarig bestaan Louis Bouwmeesterschool Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch opent met een toespraak. Locatie: Louis Bouwmeesterstraat 14
* Vrijdag 1 juni, 14.00- 17.00 uur. Presentatie `Slotervaart op de schijf van Vijf' door studenten HVA. Portefeuillehouder Paulus de Wilt is aanwezig. Locatie: NOVA College, Burgemeester Hogguerstraat 2

* Zaterdag 2 juni. Werkbezoek minister Vogelaar aan Slotervaart.
* Zaterdag 2 juni, 14.00 uur. Gratis filmvertoning ´An Inconvenient Truth´ van Al Gore over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Inleiding door stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Milieu). Locatie: Van Eesterenzaal, Jan Tooropstraat 6. Aanmelden: Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6, 020-3460670, info@eigenwijks.nl.

* Maandag 4 juni 19.30 uur Politiek Debat Nieuw Sloten. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en stadsdeelwethouders Ineke Ketelaar en Paulus de Wilt in debat met de bewoners. De bewonerswerkgroep heeft als onderwerpen voorbereid: veiligheid, betaald parkeren en vervuiling. Locatie: Activiteitencentrum België, Hageland 117-119.

* Dinsdag 5 t/m donderdag 7 juni: St. Jan de Doperloop (wandeldriedaagse) voor leerlingen, leraren en ouders. Honderdvijftig deelnemers. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt bij de finish: donderdag 7 juni om 19.00 uur aan het Delflandplein.
* Woensdag 6 juni 10.30- 12.30 uur Werkbezoek Stichting Blauwe Olifant Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch brengt een bezoek aan de Blauwe Olifant. Locatie: Wilhelmina Druckerstraat 3.
* Woensdag 6 juni 14.30- 18.30 uur Netwerkbijeenkomst Koers Nieuw West Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch verzorgt deze middag de aftrap. Locatie: Meer en Vaart 300.

* Donderdag 7 juni 18.00- 21.00 uur Bijeenkomst 'Bestuurd door Islamitische vrouwen'. Welkomstwoord door stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Locatie: Raadzaal, Pieter Calandlaan 1
* Zondag 10 juni 13.00- 17.00 uur. Opening ontmoetingscentrum Anker Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch opent. Locatie: Jacques Veltmanstraat 427

* Maandag 11 juni 19.30- 21.30 uur. Platformavond Buurtbeheer Verschillende onderwerpen zijn voorbereid: moeders Overtoomse Veld, straatcoaches en Rabatreis door jongeren. Locatie: Jan Tooropstraat 6

* Zaterdag 16 juni Jaarlijks buurtfeest Overtoomse Veld Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt is zaterdagmiddag aanwezig. Locatie: August Allebéplein

* Zondag 17 juni, 14-22 uur Rembrandtparkfestival. Met modeshow, zandschilderen, talentenjacht, voetballen, huttenbouwen, speeddaten. Locatie: Rembrandtpark, o.a. de Kinderboerderij en ´t Landje. Opening om 14 uur door stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (Slotervaart) en stadsdeelvoorzitter Arco Verburg (De Baarsjes).