Hedendaags kunstproject in Brusselse Sint-Niklaas-kerk aan de beurs


"Causa Vitae - de zin van het leven" door MARK SWYSEN

BRUSSEL, 20070501 -- Van 31 mei 2007 tot en met 11 augustus 2007 staat de Brusselse Sint-Niklaaskerk aan de Beurs (in de Boterstraat, gelegen tussen de Grote Markt en de Beurs) in hte teken van 'de zin van het leven'. Tijdens het 11 weken durende tentoonstellingsproject "Causa Vitae" van Mark Swysen staan in de kerk 25 langwerpige schilderijen-sculpturen opgesteld op stalen poten als "mensbeelden" die elk verwijzen naar een levensfase

De eerste werken (de geboorte) zijn opgebouwd uit eierschaal. Dan volgen met zuur bewerkte metalen en doeken met acryl en mixed media die oranje en karmijnrood kleuren als symbool voor puberteit en volwassenheid. Ingebrande houten platen verwijzen naar ons eigen vergankelijke lichaam. De reeks eindigt met zwarte rubber. De abstractie van de werken laat de toeschouwer volledig vrij in haar/zijn invulling. Door opstelling en gebruikte techniek balanceren de werken tussen schilderij en sculptuur.


Zijkapel

Via een metalen draaitrap stapt de bezoeker letterlijk doorheen een kunstwerk om in een afgesloten zijportaal terecht te komen. Virtueel weg uit de drukte van het alledaagse leven beluistert hij daar over hoofdtelefoons in vier talen diverse filosofische stellingen. Om de bezoeker te drijven naar de hamvraag : wat is de betekenis, de zin van mijn leven?

Mentale interactie

Mark Swysen is geboren in Hasselt, maar woont en werkt in Antwerpen. Hij studeerde biologie, toegepaste wetenschappen en kunstacademie. Door de typische hoge, smalle vorm van de schilderijen-sculpturen staan de "mensbeelden" als acteurs in een filmsetting. Het beleven van de totale presentatie door de toeschouwer wordt het kunstwerk. Het klassieke `kijken naar' is daar maar een onderdeel van. Mark Swysen : "Het finale kunstwerk is de mentale interactie met de beschouwer."

Sterke emoties

Ook in eerdere tentoonstellingsprojecten was het menselijk gedrag en de manier waarop de mens omgaat met zijn leven en omgeving het onderwerp van zijn werk. Terwijl zijn structuurschilderijen elk op zich zeer sterke emoties tonen, ademt het totaalproject een wetenschappelijke gereserveerdheid uit. Zelf stelt hij dat hij kunstenaar is geworden omdat die keuze hem toelaat zijn hypothesen over de mens te communiceren zonder de wetenschappelijke plicht deze ook te moeten bewijzen.
Ook het gebruik van Latijnse namen kadert in dit opzicht. Het is een uitgestorven taal die alleen nog in de wetenschappelijke nomenclatuur voortleeft en uitsluitend van op een afstand, in een ander tijdskader, kan bestudeerd worden.

Boek als thuis-versie

De tentoonstelling wordt vervolledigd met het boek "Causa Vitae", uitgegeven bij uitgeverij Stockmans. Het boek is een instrument om het denkproces thuis verder te kunnen zetten.

Een reizend tentoonstellingsproject

In de zomer van 2006 was "Causa Vitae" te zien in de Antwerpse kunstenaarskerk Sint Carolus Borromeus. Na de zomer reist het project door naar de Sint-Niklaaskerken in Oostduinkerke en Gent. Via het Minderbroedersmuseum te Sint-Truiden sluit de reis af in de kathedraal van Hasselt, niet toevallig de geboorteplaats van de kunstenaar.
Andere projecten van kunstenaar Mark Swysen in 2007
"Quo Vadis", een nieuw project over grenzen, migraties van mensen en culturele al dan niet integratie loopt van 9 juli tot 14 augustus in de Landscommanderij te Alden Biesen, cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap. Van 27 septemner tot 4 november is "Quo Vadis" te gast in de Velinx in Tongeren.
Op 22 november geeft Mark Swysen een "artist talk" over creativiteit in het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA) te Antwerpen.

Praktisch

Sint-Niklaaskerk , Boterstraat (tussen Grote Markt en Beurs), 1000 Brussel. Van 31/5/07 tot 12/8/07. Dagelijks (behalve 's zondags) open van 8u tot 18u. Info : 0495/28.53.20 Guido.Sanders@stilte-kunst.be





Ingezonden persbericht