Vertrek F-16's naar Chili

De laatste zes door Nederland aan Chili verkochte F-16 jachtvliegtuigen vertrekken zondag 3 juni vanaf vliegbasis Twenthe naar Chili. In totaal heeft Chili achttien jachtvliegtuigen van Defensie gekocht.

Na de reis, die onder meer via de Canarische Eilanden en Brazilië verloopt, worden de toestellen op donderdag 7 juni tijdens een ceremonie overgedragen aan de Chileense luchtstrijdkrachten. De jachtvliegtuigen maken de oversteek met behulp van een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

De luchtmacht verleent de komende maanden technische en personele ondersteuning aan de Chileense luchtmacht om vertrouwd te raken met dit type vliegtuig. De steun bestaat uit een zogenoemd 'On Site Support Team', bestaande uit een vlieger en elf man technisch personeel.

De verkoop van de F-16's is onderdeel van de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief 2003. Het totale Nederlandse arsenaal aan F-16 jachtvliegtuigen wordt teruggebracht van 137 naar 108 toestellen. Na het verongelukken van drie toestellen in 2006 komt het totale aantal F-16's waarover Defensie beschikt op 105.

Vorige maand werd een contract gesloten over de verkoop van nog eens zes F-16B gevechtsvliegtuigen aan Jordanië. Deze toestellen worden in de eerste helft van 2008 aan Jordanië overgedragen.

De reductie van het aantal jachtvliegtuigen moet resulteren in lagere exploitatiekosten, een verbeterde inzetbaarheid van de resterende toestellen en ruimte voor investeringen zoals precisiewapens.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed