Gemeente Boxmeer


(31-05-2007 Op zondag 3 juni 2007 vindt om 16.30 uur de uitreiking van de Dr. PeelenCultuurprijs plaats in Cultureel Centrum De Weijer. Burgemeester Van Soest zal aan één van de drie genomineerden deze cultuurprijs overhandigen.
De uitreiking is tijdens het cultuurevenement BoxMeer Cultureel.

Het gemeentebestuur van Boxmeer heeft twee jaar geleden een nieuwe cultuurprijs ingesteld: de Dr. PeelenCultuurprijs. De prijs is bedoeld voor degene die op het terrein van cultuur of culturele activiteiten in de gemeente Boxmeer een bijzondere prestatie heeft verricht of geleverd.

Dit jaar zijn er drie genomineerden voor de prijs: Gryphus (jongerencentrum in Vierlingsbeek), Herman-Jan van Cuijk en Jan Peters. De prijs bestaat uit een bronzen beeld van Dr. Peelen en uit een eenmalig geldbedrag van vijfhonderd euro.

De Dr. Peelenprijs is vernoemd naar Dr. Antonius Willem Peelen, geboren in 1601 en gestorven in 1667 Emmaus (landgoed Elsendael). Antonius Peelen was priester, pastoor van 1628 tot 1654, deken, bisschoppelijk officiaal en arts. Hij heeft met gevaar voor eigen leven zieke inwoners van Boxmeer verpleegd tijdens de grote pestepidemie tussen oktober 1635 en juni 1637. Hij heeft gezorgd voor de bisschoppelijke goedkeuring van de verering van Heilige Bloed. Peelen is ook musicus en verzamelaar van muziekinstrumenten. Hij pleit voor de verbouwingen van de kerk (1630-1635) en ontwerpt de zangzolder in die kerk. In 1654 schrijft hij de geschiedenis van parochie Boxmeer. Hij sticht het klooster Elsendael, bedoeld ook als school voor meisjes. Politiek weert Dr. Peelen zich ook. Hij is een fel tegenstander van de tirannieke adellijke heersers van Boxmeer, de familie van den Bergh.