Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 3 juni 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 9 juni, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Dialoog jodendom en islam
De vriendschapsbus van de Amitié Judéo-Musulmane de France toerde vorige week door Nederland. De organisatie wil voorlichting geven over het Jodendom en de islam en probeert zo de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen tot stand te brengen. Dit jaar deed de bus voor het eerst ons land aan. Nioscoop was aanwezig bij de aankomst van de bus in Amsterdam, het bezoek aan de Al Kabir moskee en de Portugese synagoge op het Mr. Visserplein.

Een sombere toekomst voor Irak
Burgeroorlogen, etnische zuiveringen en Amerikaanse bezetting hebben ervoor gezorgd dat Irak aan de rand van de afgrond staat. Aanstaande zondag in Nioscoop een uitgebreid interview met Gareth Stansfield. Hij is verbonden aan de Universiteit van Exeter en de Britse denktank Catham House. Naar aanleiding van zijn recent verschenen rapport 'Accepting Realities in Iraq' sprak Nioscoop met Stansfield over de sombere realiteit voor de Irakese burgerbevolking.

Onderwerpen De Horizon, 2 juni 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Kamp Liefdadigheid
Een kamp voor moslims, door moslims met als doel: informatie uitwisselen over de islam. Dat is in het kort Kamp Liefdadigheid, dat dit jaar voor de zevende maal werd georganiseerd door Stichting Liefdadigheid en andere Nederlandse islamitische organisaties. In Sommeren kwamen ongeveer 300 ouders en kinderen uit het hele land bij elkaar om samen te sporten, koken en discussiëren. De discussies en lezingen over de islam werden georganiseerd om een groter maatschappelijk bewustzijn in de hand werken. Of het idealistische kamp ook echt een succes was, hoort u in de Horizon.

Studiedag moskeebesturen
De laatste tijd is er een groeiende aandacht vanuit de politiek voor moskeeën en imams in Nederland. Naast de bemoeienis van politici, hebben moskeeën intern ook genoeg problemen: de besturen zijn nog vaak een mannenbolwerk van de eerste generatie waarbij vrouwen nog te weinig in te brengen hebben. Verder is de relatie met de politiek slecht en jongeren gaan steeds minder vaak naar de moskee. Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland heeft om een oplossing te zoeken een studiedag georganiseerd voor Marokkaanse moskeebesturen. In de Horizon een reportage over deze dag.

Antwoorden uit de Islam
Uit de discussie over de dubbele nationaliteit kwam een vraag naar voren: aan welk land ben je met een dubbele nationaliteit loyaal? Kan je loyaal zijn aan twee landen? En als cultuur en geloof met elkaar in tegenspraak zijn, welke kant kies je dan als moslim? In Antwoorden uit de Islam een gesprek met docent en islamkenner Youssef Mellouk over loyaliteit.