Persberichten stad Utrecht, 14.15 uur

Utrecht, 03-06-2007

Brandstichters aangehouden

UTRECHT De politie heeft zaterdag 2 juni een derde verdachte aangehouden op verdenking van brandstichting in een caravan die op het Salamancapad stond geparkeerd. Vrijdagochtend 1 juni werden al twee Utrechters (25 en 21) op heterdaad aangehouden. Omstreeks 05.30 uur kreeg de politie een melding van de brandstichting. Toen de agenten arriveerden, bleek een beveiliger op aanwijzingen van een getuige twee verdachten staande te hebben gehouden op de Sorbonnelaan. De getuige herkende een van de mannen als een van de drie daders. De verdachten werden in verzekering gesteld.

Scootercontrole

UTRECHT Het Straatroofteam van de politie heeft vrijdag 1 juni is samenwerking met het regionale Scooterteam een scootercontrole gehouden op het Lepelenburg en het Moreelsepark. In totaal werden 91 scooters gecontroleerd. Daarvan waren er 63 geheel in orde. Achttien bestuurders kregen een of meer bekeuringen: voor verkeersgedragingen (12), het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs (10), ondeugdelijke banden (7), geen rijbewijs hebben (6), ondeugdelijke remmen (5), idem stuurinrichting (2), het niet kunnen tonen van een bromfietscertificaat (1), onverzekerd rijden (1) en geen kenteken hebben (1).

Tasjesroof

UTRECHT Een 37-jarige vrouw uit Utrecht heeft vrijdag aangifte gedaan van beroving. De vrouw werd op donderdagavond 31 mei het slachtoffer van een tasjesroof toen zij omstreeks 21.30 uur op de Oudenoord liep in de richting van de Nijenoord. Plotseling werd ze van achteren benaderd door twee jongens op een scooter, die haar tas van haar schouder rukten. Het gaat om twee lichtgetinte jongens van circa 16 jaar met kort zwart krullend haar. Beiden droegen een lichtblauw trainingspak. Ze reden op een zwarte scooter. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen van het voorval wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Utrecht noord: 0900 88 44.

Man aangehouden voor bedreiging

UTRECHT Een 25-jarige man zonder bekende woonplaats is zaterdag aangehouden voor een instelling voor geestelijke gezondheidszorg aan de Lange Nieuwstraat wegens bedreiging van personeel. Hierbij is door de agenten een dienstwapen getrokken omdat de man mogelijk in bezit was van een vuurwapen. Het bleek om een alarmpistool te gaan.

s Ochtends tijdens het inloopspreekuur had de man meerdere personeelsleden mondeling bedreigd. Een van de medewerkers kreeg het wapen tegen haar hoofd gezet. Vervolgens was hij vertrokken. De instelling lichtte de politie in, en toestemming werd verleend om de man buiten heterdaad aan te houden. Toen de agenten bij de instelling arriveerden, kwam de verdachte net naar buiten lopen. De man, die bekend staat als veelpleger, werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is in verzekering gesteld.

Diefstal steigerpijpen

UTRECHT De politie heeft vrijdag twee personen op heterdaad betrapt op de diefstal van steigerpijpen. Het gaat om een 36-jarige man uit Utrecht en een 34-jarige vrouw uit Bilthoven.

Surveillerende agenten zagen omstreeks 17.20 uur dat het hek van een bouwterrein aan de Anton Pieckhof open stond. Op het overigens verlaten terrein stond een bestelbus. de verdachte waren bezig steigerpijpen in te laden. Naar hun zeggen deden zij dat op verzoek van een ander. De agenten zagen in de bus echter een gloednieuwe betonschaar liggen. Daar bleek het hek mee te zijn opengeknipt. Daarop werden de verdachten aangehouden. Ze zijn in verzekering gesteld.

Autokraker aangehouden

UTRECHT Bij ene verkeerscontrole is een 41-jarige Utrechter aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een of meer auto-inbraken. De man fietste vrijdagavond op de kruising van het Smakkelaarsveld en de Rijnkade door rood. Daar vond op dat moment een controle plaats. Agenten hielden de man staande. Op dat moment kwam een melding dat in een parkeergarage zojuist een auto was opengebroken. De fietser voldeed aan het signalement en hield een vaag verhaal. Daarop werd hij aangehouden. Op het bureau werd hij herkend door het slachtoffer. Deze vrouw vertelde dat nog twee autos waren opengebroken De politie onderzoekt of de verdachte met deze inbraken te maken heeft. De man is in verzekering gesteld.

Bus bekogeld

UTRECHT Een stadsbus is vrijdagavond op de Kanaalstraat met stenen bekogeld door een groep van circa vijftig personen. Daarbij waren twee ruiten gesneuveld. De politie kreeg omstreeks 23.10 uur een melding van het incident. De groep, die kwam lopen uit de richting van de Laan van Nieuw Guinea, was inmiddels weggerend in de richting van de J.P. Coenstraat. De politie kwam ter plaats met meerdere eenheden, maar trof de groep niet meer aan in de omgeving. Omstanders hebben de glasscherven opgeruimd. Getuigen die hebben gezien wie de stenen hebben gegooid, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het bureau Marco Polo: 0900 88 44.

Grote verkeerscontrole

UTRECHT Op diverse locaties in de stad heeft de politie vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag verkeerscontroles gehouden. Daarbij werd gelet op alcoholgebruik in het verkeer, fietsverlichting en door rood fietsen of lopen.

De alcoholcontrole vond plaats op de Catharijnesingel. Meerdere bestuurders probeerden de controle te ontwijken door te keren op een plaats waar dat niet mocht. Zij werden daarvoor bekeurd. Ook een 28-jarige automobilist uit t Goy dacht de controle te kunnen ontlopen, maar werd alsnog door een motoragent aan de kant gezet. Hij bleek een alcoholgehalte te hebben van 915 ug/l en moest zijn rijbewijs inleveren. Omdat hij sinds 2003 al vijf keer eerder was gepakt voor rijden onder invloed, werd ook zijn auto in beslag genomen. Na verhoor is de man heengezonden met een rijverbod van elf uur.

Op de Neude werd s avonds en s nachts gecontroleerd op fietsverlichting. In totaal 26 fietsers werden bekeurd omdat zij hun verlichting niet op orde hadden.

Controle op door rood lopen of fietsen werd uitgevoerd op het Smakkelaarsveld, het Vredenburgviaduct, het Moreelseviaduct, het Willemsviaduct. Daarvoor zijn in totaal 106 bekeuringen uitgeschreven.

Inbrekers aangehouden

UTRECHT In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie op heterdaad twee mannen aangehouden op verdenking van inbraak in een bedrijf aan de Lagenoord. Het gaat om twee 41-jarige Utrechters. Omstreeks 03.50 uur kreeg de politie een melding van een getuige die twee mannen zag inbreken. Toen de agenten arriveerden, zagen zij dat een ruit was vernield. Onder het raam lag een van de verdachte op de grond. De andere verdachte werd op een fiets aangetroffen bij het hek van het bedrijfspand. Bij het hek stond ook een computerkast die was weggenomen uit het bedrijf. De mannen werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ze bleken in bezit van inbrekersgereedschap. Dat werd in beslag genomen. Een van de mannen staat te boek als veelpleger.

Inbrekers caravan gepakt

UTRECHT - Twee jongens van 17 en 16 jaar uit Utrecht zijn zaterdagavond aangehouden in verband met een inbraak in een caravan op Strijkviertel. Omstreeks 19.00 uur kreeg de politie een melding van de inbraak. Een getuige wees de agenten richting het bedrijventerrein, waar de caravan stond geparkeerd. Op dat moment kwamen twee jongens aanlopen die voldeden aan het signalement. Zij werden aangehouden. Een van hen had delen van een pomp op zak, die bij de inbraak zou zijn gestolen. De pomp werd later met behulp van politiehonden teruggevonden verderop op het Strijkviertel. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor. De ouders zijn op de hoogte gebracht.

Tasjesroof

UTRECHT Een bejaard Duits echtpaar is zaterdag voor de deur van een hotel aan het Jaarbeursplein beroofd van een tas. Het echtpaar wilde omstreeks 19.00 uur het hotel binnengaan, toen twee jongens op fietsen de 74-jarige man aanspraken. Een van hen rukte tegelijkertijd een tas uit de handen van de man. Het slachtoffer probeerde de jongen nog tegen te houden toen deze wilde wegfietsen. Daarbij kwam de bejaarde man ten val en liep hij diverse schaafwonden en letsel aan zijn gezicht op. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen van het voorval wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het bureau Marco Polo: 0900 88 44.

Met fles gestoken

UTRECHT Een 22-jarige man uit Nieuwegein is in de nacht van zaterdag op zondag op het Janskerkhof aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 05.45 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij. Een 23-jarige Utrechter bleek in zijn voorhoofd te zijn gestoken met een kapotgeslagen fles. Aanleiding was een uit de hand gelopen woordenwisseling. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook een 21-jarige Nieuwegeiner werd aanvankelijk aangehouden, maar hij bleek geen aandeel te hebben in de mishandeling. Zijn 22-jarige plaatsgenoot is ingesloten voor verhoor.

Jonge bromfietsdieven

UTRECHT - Twee jongens van 14 en 15 jaar uit Utrecht zijn in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden in het park bij de Grote-Trekdreef wegens diefstal van een bromfiets. Een getuige meldde omstreeks 03.30 uur dat drie jongens met een bromfiets aan het slepen waren. Agenten troffen twee jongens aan. Naast hen lag een bromfiets. Ze bleken in bezit van inbrekersgereedschap. De jongens bekenden meteen en zeiden veel spijt te hebben. De derde jongen was niet meer in hun gezelschap, maar zou volgens de twee jongens ook niets met de diefstal te maken hebben. De verdachten zijn meegenomen naar het bureau en hun ouders zijn op de hoogte gebracht.

Getuige pakt autokraker

UTRECHT En moedige getuige heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 00.30 uur -op de J.M. de Muinck Keizerlaan een autokraker aangehouden. De verdachte zag echter kan zich los te rukken en rende weg in de richting van de Prins Bernhardlaan. De gealarmeerde politie zocht samen met de getuige de buurt af en trof al snel de verdachte, een 27-jarige Maarssenaar. De man zat op een stoeprand en bleek behoorlijk veel te hebben gedronken. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat hij nog werd gezocht voor het verlaten van een plaats van ongeval.

Drie aanhoudingen voor geweld

UTRECHT Onder dreiging met de wapenstok en pepperspray heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag drie aanhoudingen verricht op de Huize de Geerlaan. Omstreeks 00.30 uur werden agenten hiernaartoe gestuurd omdat bij een woning een steen door de voorruit was gegooid, terwijl twee bewoners in de woonkamer aanwezig waren.

Op aanwijzingen van een getuige hielden agenten een 20-jarige man uit Utrecht aan. Een groep aanwezigen begon zich ermee te bemoeien en aan de agenten te trekken. Die zagen zich genoodzaakt om de wapenstok en pepperspay te trekken en versterking op te roepen. Meerdere eenheden kwamen, maar de sfeer bleef grimmig.

Een 23-jarige man uit IJsselstein werd aangehouden omdat hij probeerde de aanhouding van de eerste man tegen te houden. Een 25-jarige vrouw uit IJsselstein was het daar niet mee eens en ging meerdere agenten te lijf door ze te krabben en slaan. Daarop werd ook zij aangehouden. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

Betrapt door de camera

UTRECHT Een 16-jarige Utrechter werd met behulp van cameratoezicht betrapt toen hij in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Van Heuven Goedhartlaan met een vlindermes liep te zwaaien. Toen agenten hem wilden aanspreken, gooide hij meteen het mes over een schutting. Een politiehond vond het mes even later terug. De jongen is meegenomen naar het bureau voor verhoor, waarna hij weer naar huis mocht. Het mes is in beslag genomen.

UTRECHT Drie mannen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden voor fietsendiefstal nadat ze via cameratoezicht waren betrapt. Het gaat om een 26-jarige Utrechter, een 18-jarige man uit Maarssen en een 17-jarige jongen uit Breukelen. Omstreeks 03.45 uur werd gezien hoe twee van hen probeerden ene fiets te stelen onder het toeziend oog van de derde. Allen zijn ingesloten voor verhoor. De ouders van de minderjarige zijn op de hoogte gebracht.

Roodlichtcontrole

UTRECHT Bij een roodlichtcontrole bij de Van Sijpesteijntunnel aan de kant van het Smakkelaarsveld heeft de politie zaterdagmiddag in twee uur tijd 52 fietsers bekeurd.

Kop-staartaanrijding

UTRECHT Op de Biltsestraatweg vond zaterdagavond omstreeks 23.20 uur een kop-staartaanrijding plaats waarbij drie personenautos betrokken waren. Een 21-jarige automobilist uit Zeist reed achterop twee autos die stil stonden voor rood. De man bleek te veel alcohol te hebben gedronken. De uitslag van de ademtest was 770 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.