GroenLinks

Bomautowrak brengt Bagdad naar het Leidseplein

3 juni 2007

Irak is in de greep van geweld en terreur. De Bazaar - IKV Pax Christi, Hivos, GroenLinks en Partizan Publik - heeft het wrak van een bomauto uit Bagdad naar Amsterdam gehaald om de angst en het leed in Irak voor een moment zichtbaar en voelbaar te maken. De organisaties pleiten voor een andere aanpak in Irak en een nieuwe uitspraak van de VN.

Ondanks de dagelijkse stroom alarmerende beelden en berichten kijkt de wereld toe. De Bazaar benadrukt, meer dan vier jaar na het begin van de oorlog, de noodzaak om eindelijk verantwoordelijkheid te nemen. Er is een serieus debat nodig over Irak, en een andere aanpak, in het belang van de burgers in Irak. De organisaties roepen bovenal op tot solidariteit en steun aan al die mensen in en buiten Irak die ondanks het geweld blijven geloven in, en vechten voor een betere toekomst.

De Bazaar heeft hét symbool van de terreur, de angst en het geweld waar de Irakezen dagelijks onder leven naar Amsterdam gehaald: het wrak van een bomauto. Deze bomauto is gebruikt bij de aanslag op de boekenmarkt in Bagdad, 7 maart jongstleden. De boekenmarkt was een plek waar mensen met verschillende achtergronden vreedzaam samenleefden. Het stond symbool voor cultuur en verdraagzaamheid temidden van het geweld.

We willen hiermee op indringende wijze aandacht vragen voor het lot van de burgers in Irak. Het kan niet zo zijn dat wij, vier jaar na Operation Iraqi Freedom en de omverwerping van het regime van Saddam Hussein, onze handen aftrekken van het land. Het kan niet zo zijn dat we onze verantwoordelijkheid ontlopen en toekijken hoe het land wordt verscheurd door geweld en oorlog. De interventie in Irak is op een burgeroorlog uitgelopen. Nederland zou zich daarover moeten verantwoorden en daarvan moeten leren in een parlementair onderzoek. Een breuk met de tot dusver gevoerde politiek is dringend gewenst. Nederland is als politieke steunverlener medeverantwoordelijk voor de situatie in Irak, en is daarmee medeverantwoordelijk voor het zoeken naar een uitweg uit het geweld.

Er zijn geen simpele oplossingen. Het staat echter vast dat een uitweg uit het geweld alleen samen met de Irakezen kan worden gevonden. De dialoog met de buurlanden moet worden geopend en bovenal er is een nieuwe internationale betrokkenheid nodig. De Verenigde Naties zouden internationale consensus moeten zoeken over een nieuwe internationale politiek voor Irak. Wij vragen de Nederlandse regering om zich in te zetten voor een nieuwe VN uitspraak over Irak.

Er zijn urgente problemen die direct moeten worden aangepakt. Er dient veel meer te worden geïnvesteerd in de opbouw van een democratische en stabiele samenleving, in het ontwikkelen van toekomstperspectief voor de bevolking en in een goede opvang van de vier miljoen Irakezen die op de vlucht en ontheemd zijn. Iedereen die zich inzet voor de democratie en voor de publieke zaak verdient extra bescherming en ondersteuning. De families van de vele burgerslachtoffers verdienen eveneens extra aandacht en enige vorm van compensatie. Er zijn nog steeds individuen en groepen in Irak die zich blijven inzetten voor een betere toekomst. Het is onze plicht deze mensen te helpen overleven door onze onvoorwaardelijke steun, solidariteit en bescherming te bieden. Alleen door hun daden, hun dromen blijft de hoop op een betere toekomst levend.

IKV Pax Christi, Hivos en GroenLinks werken samen in de Bazaar om aandacht te vragen voor de conflicten in het Midden Oosten, om tegengas te geven tegen de rampzalige War on Terror (www.waronerror.nl), om te pleiten voor een vreedzaam en duurzaam alternatief.

Namens GroenLinks is Femke Halsema beschikbaar voor commentaar.